Yaratıcı cesaret çağı

Cannes Lions vesilesiyle TikTok Küresel İş Çözümleri Başkan Yardımcısı Shant Oknayan ile bir araya geldik.

TikTok Küresel İş Çözümleri Başkan Yardımcısı Shant Oknayan ile TikTok’un bugünün kültüründeki yerini, fırtınası ile tüm sektörleri etkileyen yapay zekânın günümüz pazarlama ortamında neleri değiştireceğini ve TikTok’un bu alanda attığı adımları konuştuk.

TikTok geniş bir kitleye hitap ediyor. Bu kitle farklı milletlerden, nesillerden, farklı kültür hatta altkültürlerden insanları içeriyor. Farklı nesiller TikTok’u nasıl kullanıyor?

Topluluğumuz gittikçe büyüyor; bu da TikTok’u gittikçe daha önemli bir yer haline getiriyor. Burada önemli olan hangi milletten insanların olduğu değil; kullanıcılarımızın ilgi ve tutkulara yönelik içeriklerle buluşabilmesi. Büyükannelerden üniversite öğrencilerine, ebeveynlerden her meslek grubundan çalışana dek tüm yaş gruplarından kullanıcılar ilham verici, eğitici ve eğlenceli içeriklerle buluşabiliyor. Örneğin, oyuncu Anıl İlter 13 yaşında bir kız babası ve sıklıkla eğlenceli ve eğitici içerikler üretiyorlar. Bir öğretmen ve bir anne olan Zehra Gürler ise TikTok’ta sanat eserleri üzerine paylaşımlar yapıyor. Farklı kişilere hitap etseler de ortak noktaları, içerik ürettikleri alana dair büyük bir tutkularının olması.

Çeşitliliği ve yaratıcılığı destekleyen TikTok, bu sayede kullanıcılarını yeni şeyler keşfetmeye teşvik ediyor. Ipsos’un araştırması da bunu destekler nitelikte; Türkiye’deki tüketicilerin yüzde 84’ü TikTok’ta yeni şeyler keşfettiklerini, yüzde 94’ü ise platformu eğlenceli bulduğunu söylüyor.

Merak duygusu, hayal gücü ve cesareti harmanlayarak TikTok’ta “yaratıcı cesaret” sergileyen markalar, yeni pazarlama ortamında artık modası geçmiş geleneksel demografik özelliklere odaklanmak yerine topluluklarla derin bağlantılar kuruyor. Örneğin, bugüne kadar 78 milyardan fazla görüntülenen #CleanTok etiketi, bir zamanlar sıradan olan temizlik kategorisini TikTok’un en sevilen ve en eğlenceli içerik türlerinden birine dönüştürdü. 19 Haziran’da Unilever ile ortaklığımızı duyurduk, #CleanTok topluluğunu hem Türkiye’de hem de dünyada kutladık.

Bir başka harika örnek ise DenizBank. Banka, kampanya sürecinde #FinTok üreticileri ile çalıştı ve geçtiğimiz ağustos ayında, dijital üzerinden 150 bin müşteri edindi. Bu müşterilerin yüzde 26’sı TikTok reklamlarından edinildi. TikTok’taki önceki dijital katılım kampanyalarına kıyasla markadan bahsedilme oranını iki kat artırdılar ve eylem başına maliyeti yüzde 52 azalttılar.

Markalar, TikTok’ta doğru toplulukla bağlantı kurma fırsatına sahip oluyor. Bu süreci desteklemek için bir dizi araç geliştiriyoruz. Örneğin, TikTok Pulse özelliğiyle yaşam tarzı, eğitim, spor ve eğlence gibi alanlarda çekilen videolar reklamların yanında görünebiliyor, yani daha görünür olabiliyor.

TikTok özelinde bahsedebileceğimiz belirli yapay zekâ araçları var mı? Bu araçlar içerik üretiminde yaratıcılık çıtasını nasıl yükseltecek ve platformlar üzerinde, özellikle TikTok’ta marka varlığını nasıl etkileyecek?

Bu yeni ekosistemde başarılı olmak için markaların yaratıcı özgürlüğü ve deneyselliği benimseyerek kültürün hızında üretim yapmaları gerekiyor. TikTok “yaratıcı cesaret” çağında markaların geniş ölçekte üretim yapabilmelerine, izleyicilerle anlamlı bağlantılar kurabilmelerine ve en iyi sonuçları elde etmelerine yardımcı olmak için bir araç ve çözüm seti geliştiriyor. Marka kişiliğini müziğin ve sesin gücünü kullanarak hayata geçirmekten marka hikâyelerini anlatabilmeleri için içerik üreticileriyle işbirliğine gitmeye, geniş ölçekte yaratıcılığın kilidini açmak için pazarlamacıların yeni yaratıcı araçları ve teknolojileri benimsemeye ihtiyaçları var. Bu ihtiyaçları karşılamak için neler yaptığımızdan bahsedecek olursak TikTok One ve Symphony güçlü örnekler. TikTok One, markaların yaklaşık 2 milyon içerik üreticisine erişmesine, en iyi ajansları keşfetmesine ve yaratıcı araçlarımızdan yararlanmasına olanak sağlayan, bir hepsi bir arada TikTok içerik platformu. TikTok All-In-One ile başarılı ve geniş ölçekli bir TikTok kampanyasını uygulamak için gereken her şey parmaklarınızın ucunda diyebilirim. Symphony ise üretken yapay zekâ tarafından desteklenen, TikTok’un reklam çözümleri paketi. Symphony ile her ölçekten işletme, kullanıcı ve ajans, insan hayal gücünü yapay zekâ destekli verimlilikle birleştirerek TikTok’ta içerik üretimini, yaratıcılığı ve üretkenliği geniş ölçekli hale getirebilir.

Geliştirmeye devam edeceğimiz bu araçlar, pazarlamacıların yaratıcılıklarını artırmayı, bunu yaparken de zamandan tasarruf etmelerini hedefliyor. Yapay zekâ inanılmaz bir yaratıcılık sağlarken tüm bu araçlar, içeriğin yapay zekâ ile oluşturulduğunun farkında olmayan izleyicilerin kafasının karışmamasını sağlamaya yönelik sorumlu yaklaşımımızı gösteriyor. Diğer platformlardan yüklendiğinde yapay zekâ tarafından oluşturulan içeriği (AIGC) otomatik olarak etiketlemeye başladık. Bunun için İçerik Kaynağı ve Orijinallik Koalisyonu (C2PA) ile işbirliği yaparak, İçerik Kimlik Bilgileri teknolojisini uygulayan ilk video paylaşım platformuyuz.

TikTok’un kendisini artık sosyal medya platformu olarak değil, bir kültür şirketi olarak gördüğü doğru mu?

Kendimizi bir eğitici-eğlence platformu olarak görüyoruz; TikTok topluluğu sosyal medya platformlarına “baktıklarını” söylüyor. TikTok için kullandıkları ifade ise “bakmak” değil; TikTok’u “izlediklerini” söylüyorlar. Yani “TikTok ve…” diye bir şey yok; bu kadar sürükleyici ve eğlenceli videolar izlerken aynı anda TV izleyemezsiniz.

TikTok’ta kullanıcılara aradıkları ve/veya takip ettikleri kişilerin paylaştığı şeylerle uyumlu içerikler sunuluyor, bu da istediklerini izleyebilmelerine olanak sağlıyor. Bu, kullanıcılarının gözünde TikTok’u ilgi çekici, eğlenceli ve eğitici bir yer haline getiren önemli bir unsur. TikTok’ta kullanıcılar tutkularına ve ilgi alanlarına göre bir eğlence deneyimi yaşayabiliyor.

TikTok, telefonunuzdaki bir uygulama olmanın çok ötesinde; burada başlayan ve her yere yayılan trendler yaratıyor. Flamingo’nun yaptığı araştırma da kullanıcıların yüzde 71’inin, en büyük trendlerin TikTok’ta başladığına inandığını söylüyor.

TikTok’un tasarımı, içerikleri, içerik oluşturma ve izleme kolaylığı onu kültürel bir araç haline getiriyor. Kültür, davranışlarımız üzerinde her zaman etkili olmuştur. İşletmeler kültürel nüanslardan yararlanma konusunda kararlı olduğunda çok büyük fırsatlara da kapı açmış oluyorlar. Çağımızın kültürel ruhunu yakalayan TikTok, markalara parmaklarının ucundaki kültüre her zaman erişim olanağı sağladı, sağlamaya da devam ediyor.

İnsanların yaratıcılıklarını teknolojik ilerlemelerle birleştirmek için çalışmaya devam ediyoruz. Sanat ve bilim arasındaki bu sinerji her zamankinden çok daha kritik. Biz de hem kullanıcıların hem de markaların yaratıcılıklarını artırmasına yardımcı olacak araçlar geliştirmeyi sürdüreceğiz.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.