Özellikle pazarlama bütçeleri kısıtlı olan KOBİ’ler verimli bir halkla ilişkiler çalışmasında nelere dikkat etmeli?
Firma yetkilileri bazen haklı olarak pazarlama dinamiklerinde hangi mecrayı nasıl ve ne sıklıkta kullanmaları gerektiği konusunda emin olamıyorlar. Günümüzde artık, halkla ilişkiler, reklam, sosyal medya, itibar yönetimi gibi bütün disiplinler iç içe geçmiş durumda. Pazarlama bütçeleri kısıtlı olan KOBİ’ler için ise durum daha kritik. Verimli bir halkla ilişkiler çalışması için dikkat edilmesi gerekenler şöyle sıralanabilir.
Kendi öykünüz ve sloganınız
Marka bilinirliğini artırmak için reklam şart ancak markanızın hak ettiği saygınlığı reklamla satın alamazsınız, reklamını yaptığınız markanın halka ilişkiler ile altını doldurmanız gerekir. Dünya genelindeki başarılı markalara baktığımız zaman reklam ve halkla ilişkilerin belli bir sinerjiyle kullanıldığını görüyoruz. Reklamın yanı sıra, kendi öykünüzü, iş etiklerinizi ve sloganınızın dayandığı temelleri kendiniz anlatmalısınız. Aksi halde var olan reklam kirliliğinde hafızalarda yer edinemezsiniz.
Yaratıcı fikirler için profesyonel bir ajans
Halkla ilişkiler için dışarıdan bir ajans ile çalışmanız çok doğal; bünyesinde halkla ilişkiler departmanı olan birçok kurumsal şirket dahi önyargısız, yaratıcı fikirler için ikinci bir ajans desteğine ihtiyaç duyuyor. Sektörünüze uygun, size zaman ayıran, profesyonel bir ajans seçmek çok önemli. Gazetede, dergide ya da herhangi bir basın kuruluşunda birkaç sene çalışmış, hatır-gönül ilişkisiyle haber çıkaran, şirket dahi kurmamış, fiyat skalası ve sunduğu hizmet çerçevesi belirsiz, bilgisayar başında çalakalem yazı üreten kişilere firmaların özellikle dikkat etmesi gerekiyor. Standarttan yoksun, amatör, plansız bir servis verimliliğinizi düşürecek, markanıza faydadan çok zarar getirecektir.
Sektörünüze uygun, branşlaşmış firmalar
Halkla ilişilerde de yurtdışındaki gibi yakın zamanda branşlaşmaya doğru bir yöneliş mevcut. Medikal pr, sivil toplum kuruluşlarının pr’ı gibi sektör bazında branşlaşmalar başladı. PR çalışmalarınız için kendi sektörünüz özelinde branşlaşmış firmaları incelemeniz yerinde olacaktır.
Güçlü bir gözlem ve proje üretimi
Değer üretmek ve pozitif farklılaşma yaratmak önemli. Bunun için de PR yetkilinizin her zaman iyi bir gözlemci ve yorumlayıcı olması gerekiyor. Şu anda radardan kaçan detayları yakalayabilenler kazanıyor. KOBİ iletişim projelerinde marka konumlandırmasını yükselten projeler firmanızı bir adım öne taşır, devler liginde yarışmanıza olanak sağlar.
Günün iletişim trendlerine ayak uydurabilecek dinamik bir yapı
Sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle, şeffaflık kurumlar açısından çok daha fazla önem kazandı ve iletişim çokyönlüleşti. Kurumsal iddialarınız, bir müşteri ya da çalışan mesajıyla yerle bir olabiliyor. Yani her şey şeffaflığa doğru yol alıyor. Dolayısıyla eski jenerasyonun standardize iletişim anlayışı rafa kalktı. İletişimin çok yönlülüğüne inanan, yenilikçi, trendleri takip eden, genç, yaratıcı, dinamik bir ekip firmanıza artı değer katar.
(kaynak: Idealimaj Iletişim&PR)
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.