Türk Markaları’nın ikincisi yayınlandı

İlk cildi 2006 yılının Aralık ayında raflarda yerini alan Türk Markaları Ansiklopedisi’nin ikinci cildi de okuyucusuyla buluştu…

Türk Markaları’nın ikincisi yayınlandı

İlk cildi 2006 yılının Aralık ayında raflarda yerini alan Türk Markaları Ansiklopedisi’nin ikinci cildi de okuyucusuyla buluştu. Reklamcılık Vakfı ve Reklamcılar Derneği’nin ortak çalışması TM’nin ikinci cildinin lansmanı nedeniyle düzenlenen basın toplantısında Reklamcılık Vakfı Başkanı Özgür Sağlam ile kitabın yazarı Prof. Dr. Nükhet Vardar’ın yanı sıra Reklamcılar Derneği’nde görevi Cem Topçuoğlu’ndan yeni alan Yiğit Şardan da basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Türk reklamcılık sektörüne dair genel değerlendirmelerini paylaşan Şardan, Türkiye’de GSMH içinde reklamların yüzde 0,4-0,5 seviyesinde olduğunu ve bu rakamın dünya ortalamasının çok altında olduğunu söyledi. Şardan: “Geçtiğimiz yılın Ocak ayıyla bu yılın GRP oranlarını karşılaştırınca bir yıl içerisinde rakamlarda 7300 seviyesinden 2000’lere doğru bir düşüş olduğunu gözlemledik. Yatırımların yüzde 43’ünü Türkiye’nin ilk 15 şirketi oluşturuyor. Dolayısıyla sektörün hala teşvike ihtiyacı var. Bu dönemde de tıpkı 2001 krizinde olduğu gibi markasını krizden güçlenmiş bir şekilde çıkartacak şirketler olacaktır. İhracat rakamlarının düştüğü bu gibi dönemlerde markaların iç pazarı canlı tutmaya öncelik vermesi ve marka yatırımlarına devam etmesi çok önemli” dedi.

Basın toplantısındaki konuşması sırasında 10 Türk markasının WARC’a (World Advertising Research Center) girdiğini belirten Özgür Sağlam: “WARC tüm dünyada toplam 30 bin reklam ajansı ve pazarlama dünyası çalışanının üyesi olduğu, 45 bin kadar makale ve vakayı içeren büyük bir veri tabanı. WARC, www.warc.com sitesi üzerinde hizmet veriyor. Sitede ilk etapta Vakko, Hacı Şakir, Garanti, Yapı Kredi, Akbank ve Vitra’nın İngilizce vaka çalışmaları yer aldı. Arçelik, İstikbal, Kale Seramik ve Mudo’nun katılımıyla, TM vaka sayısı Şubat 2009 itibariyle 10’u bulacak. En az beş yıl süre ile başarılı Türk markalarının öyküleri dünyaya anlatılmış olacak” dedi. TM ansiklopedisi projesi kapsamı içinde bir de web sitesi mevcut. www.turkmarkalari.net adresli TM web sitesi, markaların ekonomiye etkileri üzerine, akademisyenlerin ve sektör tepe yöneticilerinin görüşlerini aktaracakları; projede yer alan marka öykülerinden kesitler verilecek bir yapıda.

İlk cildinde Komili, Hacı Şakir, Tariş, Türkiye İş Bankası, DYO, Türk Hava Yolları, Vakko, Petrol Ofisi, Yapı Kredi, Garanti, Akbank, Hürriyet ve Milliyet’in dahil olduğu 13 markanın yer aldığı Türk Markaları ansiklopedisinin ana başlıkları marka tarihçesi, sektörel pazar ve pazar payı, pazarlama stratejileri, reklam kampanyaları, marka değeri, tüketici gözüyle marka, ürün gamı, özel röportajlar ve editoryal notlardan oluşuyor. TM ansiklopedisinin ikinci cildinde ise Ülker, Altınyıldız, Demirdöküm, Arçelik, Arko, İstikbal, Çanakkale Seramik Kalebodur, YKM, Vitra, Aygaz, Eti ve Mudo var. Kitabın yazarı Nükhet Vardar, iki cilt için bugüne kadar toplam 230 kişiyle görüşerek 280 saatlik ses kaydı elde ettiklerini ve marka tarihlerini analiz etmek için 250 reklam kampanyasını kayda geçirdiklerini dile getirdi.

Satış fiyatı 75 YTL olarak belirlenen kitaba RV ofisinden ve tüm kitapçılardan ulaşılabilecek.

PROJENİN KÜNYESİ

Yazan: Prof. Dr. Nükhet Vardar

Proje Eşgüdümü Koordinatör: Fisun Bargu Soner

Koordinatör Yardımcıları: Gökçe Elif Baykal, Ludmilla Büyüm

Görsel Yönetim: Aygen Tezcan

Proje ve Kitap Dizisi Görsel Tasarımı: Yaratıcı Stratejiler

Internet Sitesi Tasarımı: Rabarba

Redaksiyon: Şahin Tekgündüz, Didem Ünal

İngilizce Çeviri: Prof. Dr. Nükhet Vardar – Haluk Mesci

Çeviri Son Okuma: Zoe Barnett – Carol McDiarmid

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.