MediaCat

Singer 170. yaşını kutluyor

Marka, iki asra yaklaşan marka yolculuğunu özel bir sergi ve belgeselle kutluyor.

Singer 170. yaşını kutluyor

Singer, 170’inci yılını Rahmi M. Koç Müzesi’nde açtığı özel bir sergiyle kutluyor. Singer’in iki asra yakın tarihi boyunca tanıklık ettiği önemli dönüm noktalarını, her biri özel bir hayat hikâyesine dokunan makine ve belgelerle anlattığı sergi, yurtdışından ve Anadolu’nun farklı bölgelerinden toplanan, şahsi koleksiyonlardan temin edilen makineler, kıymetli belge ve materyalleri ağırlıyor.

Markanın iki asra yaklaşan yolculuğunun anlatıldığı bir diğer çalışma ise, her şeyin evlerde dikildiği günlerden Kurtuluş Savaşı’nda dikilen Türk bayraklarına, ilk astronot kıyafetlerinden yapay zekâ ile çalışan makinelere ve kadınların ekonomiye katılma mücadelesine kadar uzanan hikâyelerin paylaşıldığı “Singer’le Dikiş Aşkına!” başlıklı belgesel oldu.

Singer Türkiye Genel Müdürü Sinem Kınran Parlak’ın ev sahipliğinde ve yazar Sertaç Kayserilioğlu’nun katılımıyla dün gerçekleşen toplantıda sergi ve belgeselin ilk gösterimi yapıldı. Gerçekleştirdikleri sergi ve belgeselle Singer Türkiye olarak markanın tarihinde bir ilke imza attıklarını söyleyen Kınran Parlak, bu çalışmalarla aynı zamanda dikiş makinelerinin zamanda yolculuğunu ve gelişen teknolojileri de gözler önüne sermek istediklerini belirtti.

Singer’in 1000 bayisiyle hizmet verdiğini ve kadınların ekonomiye katılmasında önemli bir rol üstlendiğini paylaşan Kınran Parlak, şunları söyledi: “Singer Türkiye olarak 1904 yılından beri Türkiye ekonomisine katkı sunuyoruz. Özellikle Anadolu’nun dört bir yanındaki kadınların dikiş hobisini işe dönüştürmelerine ve onların ekonomik güç kazanma çabalarına destek vermek üzere çalışmalarımızı her geçen gün artırıyoruz. Halk eğitim merkezlerinde, belediyelerin meslek kurslarında, okullarda ve kendi bayilerimizde verdiğimiz eğitim ve tanıtım aktiviteleriyle her yıl binlerce kişiye ulaşıyoruz. Kadınların geleneksel sanatlara ilgi duyması, hobilerini işe dönüştürmesi ve üretime katkı sunarak kazanç elde etmeye devam etmeleri için onların yanında olmaya devam edeceğiz.”

Sertaç Kayserilioğlu ise kişisel koleksiyonundan ve sergideki en eski makine olan 1890’lara ait dikiş makinesinin Kuruluş Savaşı’nda ve Çanakkale Savaşı’nda nasıl rol oynadığını ve Dudu Hanım’ın hikâyesini katılımcılarla paylaştı: “Savaş yıllarında cephede çatışan askerlere kendi isteğiyle içlik ve Türk bayrağı diken Sivaslı Dudu Hanım, askerlerin kıyafetlerinin içine göğüs kısmına koyması için küçük Türk bayraklarını dikermiş. Singer ürünlerinin Türkiye’de satılmaya başlamasıyla, eşi tarafından Dudu Hanım’a bu makine hediye edilmiş ve Dudu Hanım dikişlerine bu makineyle devam etmiş. 1915 yılında Sivas Su Şehri’nden Çanakkale savaşına giden tüm askerlerin elbiseleri Dudu Hanım tarafından bu makineyle dikilmiş. Yaptığı işle duyulan Dudu Hanım’a Milli Mücadele dönemi ile birlikte Ankara Merkez Dikimhanesi’nden bir teklif gelmiş ve İstiklal Savaşı’nda kullanılacak kimi bayrakları da dikmesi istenmiş. İşte bugün burada sergilenen bu bayraklar, 1921 – 1922 yıllarında Dudu Hanım’ın makinesinden çıkma ve onun eseri…”

Singer 170. Yıl Sergisi, Rahmi M. Koç Müzesi’nde 16 Şubat 2022 tarihine kadar yer alacak. Seçki içinde yer alan en eski tarihli makinenin sahibi Dudu Hanım’a ait materyaller ise 15 gün boyunca ziyaretçiler tarafından görülebilecek.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.