Apati-duygusuzluk, sektörün yaptığı işlerde açık ara birinci sırada. Peki sıkıcı reklamlar başarısız mı? Hayır, işini gayet iyi gören sıkıcı reklamlar var. Ama bu reklamlarla başarı sağlamak için daha çok medya yatırımı yapmanız gerekiyor.
Bu sene Cannes Lions’taki en etkileyici sunumlardan biri Adam Morgan (Eatbigfish) ve Jon Evans’ın (System1) birlikte yaptıkları “Sıkıcı Reklamların Olağanüstü Maliyeti” başlıklı sunumdu. Bir fırsat bulup üzerine detaylı yazmak istiyordum, kısmet bu aya imiş.
System1 reklam kampanyalarını yarattığı duygular üzerinden sınıflandırıyor ve etkilerini inceliyor. Veritabanlarındaki 160 bin reklam kampanyasının İngiltere için yüzde 52’si, ABD için ise yüzde 54’ü hiçbir duygu uyandırmamış! Apati-duygusuzluk, sektörün yaptığı işlerde açık ara birinci sırada. Kendini yaratıcı endüstrilerden biri olarak gören reklamcılık için inanılmaz büyük bir oran.
Sevgili Kayhan Dural, yine eatbigfish datasından hareketle “%6” başlığını attığı çok güzel yazısında şöyle demişti: “Reklamın efektifliği düşüyor çünkü tek mecradan herkese duyurabildiğiniz ve reklam kavramının seksi olduğu dönemden markaya dair bir anlatı içeren her şeyin gereksiz görüldüğü bir döneme giriyoruz. Hatta öyle ki reklam görmemek için para ödüyoruz. Mesleğin geldiği nokta burası.”
Hiçbir duygu uyandırmayan rasyonel enformatif reklamlar sektörün geleceği için de bir tehlike. İçinde bulunduğumuz durum sadece mecra çeşitlenmesiyle açıklanabilir değil.
Morgan ve Evans içine düştüğümüz bu cenderenin dört büyük sorumlusunu böyle adlandırıyor. Peki kim bu dört atlı?
Peki sıkıcı reklamlar başarısız mı? Hayır, işini gayet iyi gören sıkıcı reklamlar var. Ama bu reklamlarla başarı sağlamak için daha çok medya yatırımı yapmanız gerekiyor. Bu noktada Morgan ve Evans karar vericileri daha yaratıcı işler yapmaya ikna etmek için davranışçı bilime başvuruyor: Kayıptan kaçınma.
Daniel Kahneman’dan alıntılarsak “Bir şeyi kaybetmenin acısı, onu kazanmanın zevkinden iki kat güçlüdür”. Bu sebeple gayet başarılı, pazar payı artıran sıkıcı-rasyonel kampanyalar ile gayet başarılı ve yine pazar payı getiren yaratıcı kampanyaların medya yatırımı kıyaslanmasında sıkıcı kampanyaların yaratıcı kampanyalarla aynı etkiyi yakalayabilmek için iki katından fazla SOV ihtiyacı olduğunu gösteriyorlar. Bunun maddi karşılığı İngiltere için kampanya başına ortalama 10 milyon sterlin.
Belki de karar vericiler ağırlıklı olarak sıkıcı işlerle ne kadar çok para “yaktıklarını” görürlerse, yaratıcı kampanyalara ve onları yaratanlara daha çok kaynak ayırmaya ikna olurlar, kim bilir!
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.