Oyların meclise yansıması, AKP’nin üye sayısındaki üstünlüğünü de sona erdirecek.
Pazar günü gerçekleşen Genel Seçimlerden elde edilen oy dağılımı, meclisteki partilerin oy oranları ölçüsünde temsil edildikleri Radyo ve Televizyon Üst Kurulu‘nun (RTÜK) yapısını da değiştirecek. Kurul’un 9 üyeden oluşan yapısı içerisinde önceki dönemlerde AKP‘nin 5, CHP‘nin 2, MHP‘nin 1 ve HDP‘nin 1 üyesi bulunuyordu. AKP’ye alınan kararlara oy çoğunluğu ile yön verme gücü sağlayan bu dağılım, Kurul’un basın özgürlüğünü kısıtlamak için kullanıldığı ve hükümete yakın yayın organlarına imtiyazlar tanındığı gerekçesiyle muhalif üyeler tarafından eleştiriliyordu.
Seçimler sonrasında ortaya çıkan tablo AKP’nin Kurul’daki üye sayısını 4’e indirecek. CHP Kurul’daki 2 üyesini korurken MHP ve HDP’den birisi AKP’den boşalan koltuğun sahibi olarak üye sayısını 2’ye çıkaracak.
Kurul üyeleri Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından 6 yıllığına atanıyor. 28 Mayıs 2009’da Kurul yönetimine AKP listelerinden atanan ve aynı yıl Temmuz ayında göreve başlayan başkan Davut Dursun ve başkanvekili Hasan Tahsin Fendoğlu’nun görev süreleri bu yıl 15 Temmuz’da sona erecek. Yine aynı tarihte MHP listesinden Kurul’a katılan Esat Çıplak’ın da görev süresi dolacak. TBMM’nin açılışı ile birlikte oluşturulacak divan, RTÜK tarafından gönderilecek yazı doğrultusunda görev süreleri dolan bu üç üye yerine yeni isimlerin belirlenmesini gündemine alacak ve atamaları gerçekleştirecek.
Kesin sonuçlar henüz açıklanmadığı için mevcut durumda milletvekili sayıları birbirine çok yakın görünen HDP ve MHP arasında bir eşitlik olması durumunda AKP’nin kaybettiği temsil hakkının hangi partiye devredileceğine nasıl karar verileceği ise bilinmiyor. Mevcut yasa ve yönetmeliklerde böyle bir eşitliği düzenleyen bir madde bulunmuyor.
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.