Reklamveren profil araştırması

Reklam Yaratıcıları Profil Araştırması’nın gördüğü büyük ilgi, beraberinde bir başka soruyu da gündeme getirdi. Acaba reklamcılarda durum böyleyken, çok yakın çalıştıkları reklamveren tarafındaki pazarlama, iletişim, marka ve medya yöneticilerinin soyso-ekonomik ve kültürel profili nasıl?
01.07.2010 - 00:00

Reklam Yaratıcıları Profil Araştırması’nın gördüğü büyük ilgi, beraberinde bir başka soruyu da gündeme getirdi. Acaba reklamcılarda durum böyleyken, çok yakın çalıştıkları reklamveren tarafındaki pazarlama, iletişim, marka ve medya yöneticilerinin soyso-ekonomik ve kültürel profili nasıl? Yine Era Research ile birlikte kolları sıvadık ve en büyük 92 reklamveren şirketten 330 yöneticiye 35 sorudan oluşan bir anket gönderdik. Anketimize toplam 168 kişi yanıtladı (yüzde 51).

DEMOGRAFİK BİLGİLER

Anketin ilk bölümü demografik bilgileri ortaya çıkarmayı amaçlıyordu. Reklamverenlerin yaş ortalaması 35. Bu ortalama reklamcılardan 2 yaş daha büyük. Büyük bir bölümü (yaklaşık yüzde 42’si) İstanbul doğumlu. Diğerlerinin büyük çoğunluğu ise Ankara ve İzmir’li. Bu üç büyük şehri yüzde 3’lük bir oranla da olsa Erzurum’un takip etmesi ilginç bir detay. Reklamverenlerin aileleri de üç büyük şehirli. İstanbul yüzde 31.5 ile zirvede, onu yüzde 9 ile Ankara ve yüzde 5 ile İzmir takip ediyor. Bu 3 şehri aynı oranla (yüzde 2.4) Antalya, Manisa ve Mersin izliyor. Araştırmaya katılan yöneticilerin büyük bölümü İstanbul’un son yıllarda gelişen semtlerinde oturuyorlar: Ataşehir, Çekmeköy, Göktürk-Kemerburgaz. Bu semtleri üç tane eski semt takip ediyor:Göztepe, Kadıköy ve Üsküdar. Bu arada reklamveren yöneticilerinin neredeyse tamamı İstanbul’da oturuyor. Ankara, İzmir ve Kayseri çok küçük istinalarla eşlik ediyorlar. Reklamcıların aksine reklamverenler
kadın ağırlıklı. Anketimizi yanıtlayanlar arasında kadınların oranı yüzde 71. Reklamveren şirketlerde pazarlama ve iletişim kadınlara emanet edilmiş durumda.

EĞİTİM DURUMU

Hemen hemen yöneticilerin tamamı; üniversite mezunu iken üçte biri yüksek lisans mezunu. Doktora yapanların oranı yaklaşık yüzde 2 iken, lise mezunu oranı yüzde 1. Mezun olunan üniversitelerde ilk sırada Boğaziçi Üniversitesi gelirken, fakültelerde yönetim odaklı okullar yer alıyor.

Reklamverenlerin ortalama geliri 8.750 TL. Reklamcıların büyük bölümü bekarken reklamverenlerin yüzde 63’ü evli, ancak çocuk sahipliği çok da yüksek değil. Çocuklu olanlar ise büyük oranda tek çocuk sahibi. Reklamverenlerin de reklamcılar gibi sosyal yaşamı oldukça hareketli görünüyor. Reklamcıların gözde mekanı 360, reklamverenlerin de ilk üç tercihi arasına giriyor. Ancak onlar için bir numarada Sunset, iki numarada ise Vogue var. Araştırmaya katılanların iş dünyasındaki kıdem durumlarına baktığımızda, yüzde 35’lik bir kesimin 11-15 yıl deneyime sahip olduğunu görüyoruz. Bu kesimi yüzde 26.6’lık oranla 6-10 yıl deneyimliler takip ediyor.

SİYASİ TERCİHLER, DÜNYA GÖRÜŞLERİ

Reklam yaratıcıları araştırmasına benzer şekilde reklamverenlerde de siyasi eğilim ve oy verme tercihlerinde yaklaşım çok benzer. Araştırmaya katılanların yüzde 50.6’sı 22 Temmuz seçimlerinde CHP’ye oy verdiklerini belirtirken, sadece yüzde 4.8’i AKP’ye oy verdiklerini belirtiyor. Soruya cevap vermek istemeyenlerin oranı ise yüzde 38.7. Yüzde 31.5’lik bir oran kendisini sosyal demokrat olarak tanımlarken, demokratım diyenlerin oranı yüzde 21.4. Reklamveren yöneticileri hükümetin yürüttüğü açılım çalışmalarına pek iyi gözle bakmıyor. Hiç olumlu bulmuyorum. ve olumlu bulmuyorum diyenlerin toplam oranı yüzde 40’ı aşarken, olumlu buluyorum, çok olumlu buluyorum diyenlerin oranı yüzde 20’nin altında kalıyor. Yüzde 20’lik bir kesim bu konuda kararsız, yüzde 40’lık bir kesim ise ülkenin önümüzdeki bir yıllık geleceği konusunda karamsar. Konu ekonomiye gelince karamsarlık iyice artıyor. Önümüzdeki bir yıl içinde işlerin kötüye gideceğini düşünenlerin oranı yüzde 35. Ancak iyimserlerin oranı da yüzde 25’i yakalıyor. Reklamveren yöneticileri hem hükümetin hem de muhalefetin performansını beğenmiyor. Hükümetten memnuniyetsizlik oranı yüzde 40’larda iken, muhalefetten memnuniyetsizlik oranı yüzde 75’i buluyor. Anketimize katılan yöneticiler, yakın zamanda mecliste oylanan anayasa değişikliklerine olumlu bakmıyor. Yanıtlayanların yüzde 52’si bu değişikliklere olumsuz bakarken olumlu bulanların oranı yalnızca yüzde 13.

EN BEĞENİLEN GAZETE VE KÖŞE YAZARLARI

Reklamverenlerin en beğendiği gazete Hürriyet, en beğendiği yazar ise Yılmaz Özdil. ‘Mesleki gereklilikler dışında düzenli olarak izlediğiniz gazeteler hangisi?’ sorusuna yanıt verenlerin yüzde 61’i Hürriyet demiş. İkinci sırada yüzde 40’ı bulan bir oranla Haber Türk bulunuyor. Genç bir gazete olarak Haber Türk’ün bu kritik kitle nezdinde bu düzeyde bir ilgi görmesi ciddi bir başarı. Bu iki gazeteyi yüzde 25 ile Milliyet ve yüzde 17’lik bir oranla Sabah takip ediyor.

Ankete katılan yöneticiler en çok iş kitaplarına ilgi gösteriyor. ‘Bir ay içinde en az bir iş kitabı okuyorum’ diyenlerin oranı yüzde 43.5.

Reklamveren yöneticileri sektörel dergileri düzenli olarak takip ediyor. MediaCat yüzde 29 ile zirvede yer alırken Marketing Türkiye yüzde 27.4 ile ikinci sırada.

Sosyal medyada ise Facebook Twitter’dan daha fazla ilgi görüyor. Yüzde 40’ı aktif Facebook kullanıcısı iken Twitter’da bu oran yüzde 13’lere düşüyor. Twitter’da en çok takip edilenlerde ise yine reklamcıların izlediği gibi ilk sırada Ahmet Hakan yer alıyor.

Giriş

Parolanı mı unuttun?

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.