MediaCat

Peki ama hangi Z?

Z Kuşağı’nı anlama çabamız artarak devam ediyor. Son dönemin en çok konuşulan konularından biri olan bu kuşağa araştırmalarımız ışığında, sosyal ağlarda baktığımızda birden fazla Z Kuşağı profili çıkıyor karşımıza.

Peki ama hangi Z?

Son dönemde en çok konuştuğumuz konulardan biri de Z Kuşağı. “Bildiğiniz her şeyi unutun” ile “Herkes genç oldu, her şey aynı” arasında manalı bir denge tutturmaya çalışarak bu kuşağı anlamaya, anlamlandırmaya çalışıyoruz. Düzenli okuyucuların tahmin edebilecekleri gibi bu anlamı bireylerde değil, onların içinde bulunduğu ağ ile anlamaya çalışıyoruz. Çünkü Prof. Türker Kılıç’ın ifadesiyle “Herkes içinde geliştiği (bazen geliştirebildiği de) zihinsel ağın, kültürün ürünü. Nöronla beyin, beyinle dünya ilişkisi; nöronla zihin, zihinle kültür ilişkisi gibi. Yani sizi ‘siz’ yapan yanınızdakilerdir”.

Peki, bizim araştırmalarımızda sosyal ağlarda kaç farklı Z Kuşağı görüyoruz ve onlar birbirlerinden nasıl ayrışıyorlar?

Peki ama hangi Z?

Tuzu kuru Z Kuşağı

Yabancı spor ayakkabılar, kaliteli abur cuburlar ve yabancı gençlik dizi-filmleri temel ilgi alanları. Büyük şehirlerin merkezî ilçelerinde ağırlıktalar. Alım güçleri yaşıtlarına göre yüksek. Psikografik olarak sorumsuz ve endişesizler, rahatlar. Temel motivasyonları eğlence. Oldukça bireyciler. Hayat onlara güzel.

K-popçu Z Kuşağı

Ağırlıklı olarak muhafazakâr ailelerin çocukları. Batı’nın anlam dünyasına biraz uzaklar ama onlar da gençliklerini yaşamak istiyorlar. Doğudan gelen K-pop rüzgârı onların kendilerini buldukları yer. Yeniliklere çok açık değiller, uyumlulukları yüksek, bireysellikleri düşük. Onlar da endişesiz ve temel motivasyonları eğlence. İstanbul’un görece yeni semtlerinde kalabalıklar.

Empatik Z Kuşağı

Hayvan hakları, cinsiyet eşitsizliği, LGBTİ hakları… “Öteki”ne dair ne varsa ilgi alanlarında. Bu ilgi seti kimliklerinin de önemli bir parçası ve bunu göstermekten, paylaşmaktan gururlular. Ayrışma, fark edilme temel motivasyonları; psikografileri ise sorumsuzlukla ülkeden ayrılıyor. Çelişik gibi gelebilir ama değil. Bu ülkenin sorumluluğu en yüksek kitleleri muhafazakâr ev kadınları. Sorumluluk skorları bireyin geride olduğu ve kurallı ve hiyerarşik anlam dünyalarında çok yüksek.

Gamer Z Kuşağı

Pazarlama dünyasının da ilgisini her geçen gün daha fazla çeken “gamer” kitlelerin ilgi alanları sadece oyunlarla sınırlı değil. Özellikle Marvel evreni, süper kahramanlar ve basketbol ilgileri de yüksek. Uyumluluk skorları çok düşük, yani rekabetçilikleri yüksek. Temel motivasyonları enerjiklik, dinamiklik. Soğuk ve acı mizah sevgileriyle ülke genelinden ayrışıyorlar.

Deneyimci Z Kuşağı

Temel giderleri sonrası ceplerinde kalan az miktarda parayı “deneyim biriktirmek” için kullanan gençler. Yenilik onlar için önemli, açıklıkları ve uyumlulukları yüksek. Beraber eğlenmek temel motivasyonları, büyük masaların kalabalık Instagram fotoğraflarının gülen yüzleri onlar. Evet, yeni dünyanın trendi deneyim biriktirmek ama bir diğer sebebi de bir önceki kuşak gibi birikim yaparak mülk edinme gibi hayallerin artık bu kuşak için çok uzak oluşu.

Özenen/izleyen Z Kuşağı

Bu gençlerin deneyim biriktirecek çok durumları da yok. Onlar izliyorlar ve özeniyorlar. Yerli – yabancı genç modeller, şarkıcılar, başarılı futbolcular, Acun Ilıcalı ve onun etrafındaki anlam dünyası pırıltılı hayallerini süslüyor. Sorumluluk skorları yüksek, birey oldukça geride, çoğunlukla içedönüklük sinyali veriyorlar. Promosyonlar, özellikle internet paketleri onlar için önemli. Marka bağlılıkları A101 ve BİM promosyonlarıyla bağlantılı.

Kariyer peşinde Z Kuşağı

Bu gençler kendilerini geliştirmeye odaklı. İngilizce öğrenmek, Erasmus gibi programlar, kurumsal şirketlerde staj, motivasyon ve girişimcilik programları hep ilgi alanlarında. Belki “iyi” ailelerin “iyi” okullardan mezun çocukları değiller ama kendi kaderlerini kendileri çizmeye çalışıyorlar. Temel motivasyonları tahmin edebileceğiniz gibi kalabalıktan ayrışmak. Psikografileri çerçeveletip duvara asmalık: sorumlu, dışadönük, uyumlu ve dengeli. Hayalleri büyük ama hem bu dünya hem de bu ülke onlara ne sunabilecek bilemiyorum.

Memuriyet peşinde Z Kuşağı

Özel sektörün yeni iş yaratma kapasitesi son iki yıldır ekside. Önümüz de aydınlık değil. Belirsizlik ve gelecek kaygısı gençleri KPSS etiketi altında buluşturuyor. Üstelik sınavlarda başarılı olmanın işe girmekle bağlantısı giderek koparken… Psikografileri kapalı, sorumlu ve uyumlu. İşimi iyi yaparım, çıkıntılık yapmam ve icat da çıkarmam sinyalleri yüksek. Kariyer peşinde Z Kuşağı grubundakilere kıyasla büyüklükleri hızla artıyor.

Bu ülke geçmişte birçok şeyi yapamamış olabilir ama eğitim yoluyla dikey hareketlilik tüm sosyal sınıfların hemfikir olduğu, ülkenin temel ortak noktalarından biriydi. Hem sınav sistemlerinin hem eğitim kurumlarının hem de işe girme yöntemlerinin aşındığı günümüzde sadece resmî kurumlara değil bize, pazarlama profesyonellerine ve markalara da düşen bir “to do list” olmalı diye düşünüyorum.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.