PAZARLAMA BİLİM MİDİR?
Bir çırpıda yanıtlanması güç olan bu sorunun yanıtı, pazarlama kavramının tarihsel gelişiminde yatıyor. Bir meta olarak ürünün ve seri üretimin ortaya çıkışı, pazarlama nosyonunun önünü açtı ve pazarlama, 20. yüzyılın başından bu yana gerek kendi geliştirdiği gerekse de diğer disiplinlerden ödünç aldığı teorilerle şekillendi. Bugün gelinen noktada ise akademik çevrelerde pazarlamanın “pazarın davranışlarını inceleyen bir bilim” olduğu yönünde genel bir uzlaşı var.
Pazarlamanın bir bilim olarak görevini yerine getirirken faydalandığı kuramları ilk kez bu kadar kapsamlı bir çerçevede bir araya getiren Pazarlama Teorileri vazgeçilmez bir referans kitap olmaya aday.
“Bu eser, pazarlama dünyasında kullanılan 24 kuramı incelemekte ve değerli akademisyen yazarlar aracılığıyla çok yararlı ve güncel bilgiler sunmaktadır. Dilerim, her bir kuramı farklı akademisyenin yazdığı konular, ülkemizde bu kuramları, kavramları bilmek isteyenlere ilham kaynağı olur ve onların çalışmalarına, uygulamalarına yardımcı olur.”
Prof. Dr. Yavuz Odabaşı
TBWA\Worldwide’in kurucusu ve başkanı Jean-Marie Dru, 1990’lı yıllarda geliştirdiği ve uyguladığı Disruption® felsefesiyle, reklam yaratma metodunda devrimci bir adım attı. En basit şekliyle ifade edilecek olursa Disruption® hâkim paradigmanın dışına çıkıp ezberi bozmak, iş yapma biçimlerini şekillendirmiş kültürel kalıpları ve konvansiyonları kırmak, böylelikle yaratıcı düşünce için taze bir alan açmaktır. Hedef ise ürün, marka ya da hizmete dair yepyeni bir görüş kazanmaktır. Ezberin bozulmasıyla, adeta o ana kadar zihni çevreleyen fanus parçalanır ve solunan temiz havayla algı başkalaşır, gerçeklik canlanır. Bu yöntemi izleyen yaratıcının nihai amacı da yaptığı işte değişime tepki vermek değil, öncülük etmektir.