NFT’ler tüketici dünyasında hangi motivasyonla ilgi çekiyor ve hangi kullanıcı gruplarında karşılık buluyor?
Bilinirliği ve kullanım alanları her geçen gün genişleyen NFT’ler hakkında merak uyandıran alt başlıklardan biri de NFT’lerin halihazırda kimlere ulaştığı.
GroupM Business Planning & Strategy Senior Executive Şefika Cabi, NFT’lerin tüketici dünyasında hangi motivasyonla ilgi gördüğünü, hangi kullanıcı gruplarında karşılık bulduğunu ve markaların hangi kitlelere ulaşmasını sağlayabileceğini kaleme aldı.
Metaverse’ün popülerleşmesiyle NFT’ler de gündeme daha fazla gelir oldu. Peki NFT’ler tüketici dünyasında hangi motivasyonla ilgi çekiyor ve hangi kullanıcı gruplarında karşılık buluyor?
Yapılan bir araştırmaya göre*, geçtiğimiz yıl Amerikalıların yüzde 81’i NFT kavramına “aşinalık” kazanmış. Bununla birlikte, kavramın gerçekte ne olduğunun bilincinde olanlar yüzde 40’larda kalıyor. Tüketicilerin NFT kavramının terimsel anlamı hakkında detaylı bilgileri olmasa da NFT’nin literatüre geçtiğine artık şüphe yok. Kavramın bilinirliğindeki bu hızlı artışa neden olan en büyük faktörlerden birinin markaların ve büyük takipçi gruplarına sahip sanatçıların NFT’yi pazarlama kampanyası olarak kullanmaları olduğunu söyleyebiliriz.
Facebook’un “Meta”ya dönüşmesi, Web 3.0 teknolojisinin kullanılmaya başlanması ve sayısız metaverse girişimleri gibi gelişmeler NFT’lerin kullanım alanlarını genişletiyor. Kullanıcılar ve pazarlama uzmanları olarak da pratikte neler olacağına dair bir geçiş tünelinde gibiyiz. Sanat üretiminden doğan, koleksiyonerler ve sanat camiasında yankı bularak popülerlik kazanan NFT’lerin geniş kitleler arasında kullanımının yaygınlaşmasının ne boyuta ulaşacağını süreç içerisinde göreceğiz. NFT pazaryerlerinde kripto cüzdan zorunluluğu bulunması pazaryerlerini kullanabilecek kitleleri en azından şu an için kısıtlıyor.
Bir yeniliği ilk deneyimleyenlerden biri olma cesaretini gösterebilmek, markalar için fırsat yarattığı kadar zorlu bir yolculuk da sunuyor. Bu cesareti gösteren, daha önce konuşulmayanı konuşan ve daha önce denenmeyene yönelen markalar, diğerlerinden sıyrılarak farklılaşma şansı yakalayabilir. Öngörüleri bir kenara bırakırsak, NFT’ler şu an için geniş kitlelere hitap etmiyor. Pazarlama dünyasında yeni bir oyun alanı oluşturan NFT varlıklar, markaların hangi kitlelere ulaşmasını sağlayabilir?
NFT’ler bugünlerde gündemden düşmüyor olsa da etkileşim gücü olan ilk kitle için kripto para cüzdanına sahiplik gerekiyor. Statista verilerine göre**, en fazla kripto sahipliği olan ülkeler sıralamasında Türkiye yedinci sırada yer alıyor. Ekonomik açıdan istikrar yakalayamamış ve yüksek enflasyonla mücadele eden ülke nüfuslarında kripto yatırımlara ilgi yükseliyor. Enflasyonun yarattığı açığa karşı bir savunma ve umut mekanizması olarak riskli yatırım araçlarına talep artarken İngiltere, Danimarka, İsveç ve Japonya gibi ekonomik istikrarını sağlamış ülkelerde bu yatırım araçlarına ilginin az olduğunu görüyoruz. Türkiye’deki ekonomik ve politik belirsizlik tüketicilerin NFT yatırımlarına yönelimleri açısından potansiyel oluşturuyor.
NFT’ler öncelikle oyun sektöründe popülerlik kazandı. Oyun içi NFT varlıkların birim fiyatı olarak ucuz ancak işlem hacmi açısından yüksek olması pazarı hareketlendiriyor. Markalar gamer kitle ile etkileşime girmek için NFT’leri kampanyalarında kullanmaya başladı. Oyuncuların oyun içerisinde çeşitli özellikler kazanabilmek için satın aldıkları NFT varlıklar burada öne çıkıyor. Bir yandan da oyun oynayarak kripto para kazanma kurgusuna ilginin arttığını görüyoruz. Blockchain oyunları arasında en fazla sesini duyuran Axie Infinity, Pokémon oyununa benzetiliyor. Oyunlar aynı zamanda markaların moda defilesi, konser ve pek çok marka deneyimini gamer’lara ulaştırdıkları dijital sosyal mecralar haline de geliyor. Örneğin, Travis Scott’un Fortnite oyunu içerisinde gerçekleştirdiği konsere katılan 12 milyon kişi oyun içerisinden konser deneyimini yaşadı ve konser etkinliğinden 20 milyon dolar gelir elde edildi. Türkiye’nin global oyun pazarındaki 18’inci büyük pazar olması*** da bu kitle ile iletişim planları düşünülürken göz önüne alınması gereken bir faktör oluyor.
Günümüzde spor alanında özelleşen NFT pazaryerleri de oluşmaya başladı. Bu pazaryerleri arasında Sorare, F1 Delta Time, DeRace, NBA Top Shot en popülerleri olarak yer alıyor. NBA Top Shot’ta NBA oyuncularına dair önemli anların klipleri listeleniyor. NFT’ler, koleksiyonerler açısından eskiden Panini’nin futbol fan kartlarının dijitalleşmesine benzer bir koleksiyon anlamı taşıyor. NBA partneri Dapper Labs’e göre, NBA Top Shot piyasaya açıldığı 2020 Ekim – 2021 Mayıs arasındaki dönemde 589 milyon dolar değerinde satış gerçekleştirdi ve Lebron James’in NFT’si Mart 2021’de 210 bin dolara alıcı buldu. Dünyanın her yerindeki NBA fanları için basketbolun en iyilerine ait NFT’lere sahip olmak muhteşem bir koleksiyon imkânı sunuyor. Tüketicilere NFT olarak ne satın alabilecekleri sorulduğunda, Nike gibi bir markanın NFT’si tercih ediliyor. Bu da spor markalarının NFT pazarında diğer markalardan daha fazla şansı olduğunu gösteriyor.
Araştırmalar, Y Kuşağı’nın üst sosyoekonomik segmentinin NFT pazarına en yatkın kitlelerden olduğunu söylüyor****. Artık antika koleksiyonerliği yapmanın pek bir modası kalmadı. Altın piyasaları da enflasyon da kimseye hayal ettiği yatırım getirilerini ne yazık ki sağlayamıyor. ABD’de araştırmaya katılan Y Kuşağı’nın yüzde 63’ü kendisini koleksiyoner olarak tanımlıyor ve bunların yüzde 27’si NFT koleksiyonu topladıklarını söylüyor. ABD’deki Y Kuşağı’nın üçte biri NFT yatırımları ile ilgileniyor. Türkiye’de bu alanlara en fazla yatırım yapan tüketici grubu olarak Y Kuşağı öne çıkıyor.
Yatırım fırsatlarıyla ilgilenen ve riskli yatırım yöntemlerini denemeye açık tüketiciler, NFT’lerden önümüzdeki yıllarda büyük kazançlar elde etmenin hayalini kuruyor. NFT yatırımcıları 2010’ların başında Bitcoin alan ve sonradan “Bitcoin zengini” olarak bahsedilen kitlenin gelecek on yıldaki karşılığı olabilecek mi, hep birlikte göreceğiz.
*Adweek adına The Harris Poll tarafından ABD’deki 18 yaş üzeri bin 88 kişiyle online anket üzerinden gerçekleştirilen araştırma verileri kullanılmıştır. Araştırma verisi olarak, 31 Mart 2021.
** Statista, 2020.
*** Newzoo
**** Adweek adına The Harris Poll tarafından ABD’deki 18 yaş üzeri bin 88 kişiyle online anket üzerinden gerçekleştirilen araştırma verileri kullanılmıştır. Araştırma verisi olarak, 31 Mart 2021.
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.