MediaCat

Lüks markalar hayat bulma peşinde

Küresel krizle birlikte dünyanın en zenginleri bile bütçelerinde kısıntıya gidince lüks tüketim ürünlerine olan talep de kaçınılmaz olarak geriledi…

Lüks markalar hayat bulma peşinde

Küresel krizle birlikte dünyanın en zenginleri bile bütçelerinde kısıntıya gidince lüks tüketim ürünlerine olan talep de kaçınılmaz olarak geriledi.

Zenginlerin tercihlerinden olan lüks spor otomobil markası Porsche’nin satışları, krizin lüks otomobil satışlarını da olumsuz etkilemesi ile yüzde 15 gerilerken dünyanın önde gelen moda dergilerinde ilanlar ya azaldı ya da küçüldü. Varlık yönetimi şirketi Vontobel’in lüks ürünler analisti Rene Weber, Financial Times’a yaptığı açıklamada bundan 2-3 yıl önce lüks ürün üreticilerinin krizden etkilenmeyeceklerini düşündüklerini, ancak şu anda krizin olumsuz etkilerini çok güçlü bir şekilde hissettiklerini belirtti. Weber, “Lüks ürün üreten şirketler de şu anda çok zor günler geçiriyor” dedi.

VOGUE’DA SAYFA AZALDI

Dünyanın en önemli moda dergilerinden Vogue’un incelmesi, pek çok uzman tarafından lüks ürün sektörünün krizden aldığı darbenin önemli bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Derginin eylül sayısında moda ve aksesuarlara 548 sayfa ayırdığı, bunun geçen yıla göre 214 sayfa daha az olduğu belirtiliyor. Dergiye verilen lüks ürün reklamlarında da yüzde 37 gerileme göze çarpıyor. 15 bin dolarlık Patek Philippe marka saat için eskiden tam sayfa ilanlar kullanılırken bu kez ilanın küçüldüğü, bunun da lüks ürün üreticilerinin resesyon nedeniyle reklam bütçelerinde kısıntıya gitmelerinin kanıtı olduğu vurgulanıyor.

Küresel danışmanlık şirketi Bain&Company’nin haziran ayında yayınladığı bir araştırmaya göre lüks ürün pazarında toparlanma 2012 yılından önce gerçekleşmeyecek. Aynı araştırmada siparişlerin de 2011 yılına kadar negatif seviyede seyredeceğini belirtiyor. Lüks irin sektörünün bir düşmanı da Meksika gribi. Barclays’in Servet Yönetimi birimi analistlerinden William Hobbs, lüks ürünlere düşkün zenginlerin Meksika gribi korkusuyla seyahat planlarını rafa kaldırmasıyla satışlar yara aldı. Ayrıca lüks ürün sektörü, perakende sektörünün genelinde hakim olan indirim trendinden de zarar görüyor. Hobbs, Financial Times’a konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Lüks ürünleri üreten şirketler ekonomik nedenlerle promosyona yüklendikçe markalar da ciddi zarar görüyor. Eğer bir müşteri mağazaya girdiğinde birkaç ay önce aldığı üründe yüzde 40 indirim gerçekleştiğini görünce çok sinirleniyor” dedi.

LÜKSÜN YENİ PAZARI ÇİN

Lüks tüketimde bu kadar çok sıkıntı yaşanırken dev markalar kendilerine yeni pazar arayışına girdi bile. Bu arayışta öne çıkan en önemli ülke ise Çin. Küresel krizden çıkışın “kahramanı” olarak ilan edilen Çin ve Çinli tüketicilerin artık dünya ekonomisini şekillendirebilecek güce sahip olduğu belirtiliyor. Ancak Çin’de tüketim alışkanlıkları bölgeden bölgeye, hatta birbirine çok yakın olan şehirlerarasında bile ciddi farklılıklar gösterebiliyor. Çinli tüketiciyi ele geçirmenin en önemli yolu da değişen ve farklı tüketim alışkanlıklarına uyum sağlamak. Ucuz işgücü ile çektikleri yabancı yatırımcı sayesinde harcama gücü artan Çinliler aniden zengin olduktan sonra Çin, bir çok küresel marka için bakir bir pazara dönüştü. Batı ülkelerinden oldukça farklı bir kültüre sahip olan bu ülkede tüketicileri cezbetmeye yarayabilecek ürünleri uzmanlar bir kaç başlık altında topluyor: Büyük şık arabalar, altın, mücevher, Barbie gibi popüler oyuncaklar, kaliteli alkollü içecekler ve şaraplar, fildişi, sağlığa yararlı ibaresi taşıyan süt ürünleri ve doğal tıpta kullanılan kurutulmuş kurbağadan denizatına kadar farklı ürünler.

4 KAPILI PORSCHE ÜRETİLDİ

Son verilere göre 2007 yılında Çinlilerin toplam tüketim harcamaları 1 trilyon 700 milyar dolara ulaşmıştı. Bu rakam, ABD’de 12 trilyon dolar. Önümüzdeki ay yönetim danışmanlığı şirketi McKinsey’nin yayınlaması beklenen raporda ise 1.3 milyar nüfuslu Çin’de “zengin” olarak değerlendirilebilecek 2 milyon kişi olduğu belirtiliyor. Zengin tanımlaması yapılırken de yıllık gelirleri 30 bin doların üzerinde olanlar dikkate alınıyor.

Çin’in zenginleri, krizden çıkış yolu arayan dünyanın en büyük lüks markaları tarafından hedef alındı bile. “Sonradan görme” olarak tanımlanan Çinli zenginler, bisikletle gezen milyonlarca vatandaşlarından farklılaşmak için çok pahalı otomobilleri tercih ediyor ancak otomobillerini şoförlerinin kullanmasını istiyor. Bu eğilimi fark eden spor otomobil üreticisi Porsche, krizin tepe noktasında yeni modeli 4 kapılı Porsche Panamera’yı ilk olarak Çin’de görücüye çıkardı.

Ülkede altın ve gümüş mücevherlere olan talep ise mayıs ayında, bir önceki yıla göre yüzde 28,7 artmıştı. 18 değil 24 karatlık altını tercih eden Çinli zenginler mücevherleri ve külçeleri birikim amacıyla kullanıyor.

Öte yandan, geliri artan Çinliler Batı dünyasının beslenme yöntemlerini daha fazla tercih etmeye başladı. Bu sayede Çin, Hindistan’dan sonra dünyanın en çok süt tüketilen ikinci ülkesi oldu. Gıda ve tarım alanında uzmanlaşmış olan Rabobank’ın verilerine göre 2000 yılından bu yana ÇiN’de süt ve süt ürünleri tüketimi en az iki kat artarak 30 milyon tonu aştı.

SAAT VE MÜCEVHER SATIŞLARI DÜŞTÜ

* Lüks saat ve mücevher satışları dünyada yüzde 30-50 arasında geriledi

* Lüks sektörünün ilk iki çeyrekte yüzde 15-20 küçüldüğü tahmin ediliyor

* Vogue dergisine veren lüks ürün ilanları geçen yıla göre yüzde 37 geriledi

* Bain&Company araştırmasına göre lüks ürün pazarı 2012’de toparlanabilir

* 2 milyon zengini olan Çin, Porsche, Mattel, Jhonny Walker, Guinness gibi markaların gözdesi oldu.

ÇİNLİ ZENGİNLER PEKİN’DE

Çinli zenginlerin yaşamak için daha çok ülkenin başkenti Pekin’de yaşadıkları belirtiliyor. Araştırma kuruluşu Hurun’un raporuna göre, Pekin’de 143 bin yuan milyoneri, 8 bin de milyarderi yaşıyor. Ülkenin ekonomi merkezi olarak kabul edilen Şanghay’da ise milyoner sayısı 116 bin, milyarder sayısı ise 7 bin.

Raporda, Pekin’de “yeni aristokratlar” olarak nitelenen kesimin hayat standardını sağlamak için gereken mülkiyet, araba ve diğer lüks eşyalara sahip olmanın maliyetinin 87 milyon yuanı, yanmi 12.8 milyon doları bulduğuna işaret edildi. Bu kesimin genellikle şehir dışında, değeri 3.5 milyon doları bulan 400 metrekare genişliğindeki villalarda yaşadığı ve şehir merkezlerindeki lüks ofislerde çalıştığı belirtilen raporda, “yeni aristokratların” daha çok sanat eserlerine yatırım yaptığı ve piyano çalma dersi için yılda 7 bin dolardan fazla harcadığı ifade edildi. Çin’de 1.5 milyon dolardan fazla serveti olan 825 bin kişi, 14.7 milyon dolardan fazla serveti olan 51 bin kişi bulunuyor.

Kaynak:www.gazeteport.com.tr

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.