MediaCat

Kurumsal bloglar yükselişte

Eğitişim Kariyer Enstitüsü ve pazarlamadunyası.com işbirliğiyle yapılan interaktif…

Kurumsal bloglar yükselişte

Eğitişim Kariyer Enstitüsü ve pazarlamadunyası.com işbirliğiyle yapılan interaktif pazarlama anketi, 736 kişinin katılımıyla sonuçlandı. Başta İstanbul, Ankara, İzmir olmak üzere 39 farklı ilden katılımın olduğu ankette, katılanların % 62’den fazlası pazarlama ve pazarlama iletişimi departmanlarında çalışıyor. Çalışanların % 26,4’ü kurumlarının kendilerine ya da personellerine ait bloglarının olduğunu söylüyor. Ankete katılanlar Eğitişim Kariyer Enstitüsü’nün Being Marketing Genius adındaki ileri düzey pazarlama programının interaktif pazarlama konulu oturumuna ücretsiz katılma şansı yakaladı…

Eğitişim Kariyer Enstitüsü ve www.pazarlamadunyasi.com’un iş birliğiyle yapılan İnteraktif Pazarlama anketi sonuçlandı. Klasik pazarlama anlayışlarının yavaş yavaş yok olmaya başladığı günümüzde tüketicinin dikkatini çekmek ve algısına yerleşmek adına uygulanabilecek yeni metotlar ne olmalı? Özellikle internetin vazgeçilmez bir mecra olarak gücünü sürekli arttırdığı; TV, gazete gibi mecraların önüne geçtiği günümüzde interaktif pazarlamanın rolu ne? Gibi sorulara cevap aramak ve şirketlerin pazarlama çalışmalarında interaktif pazarlamaya ne kadar yer verdiklerini görmek amacıyla gerçekelştirilen ankete şirketlerin pazarlama ve pazarlama iletişimi departmanlarından 61 farklı sektörden çalışanlar katıldı. Ankete katılanlar Eğitişim Kariyer Enstitüsü’nün Being Marketing Genius adındaki ileri düzey pazarlama eğitiminin ‘İnteraktif Pazarlama’ konulu oturumuna ücretsiz katılma şansı yakaladı.

Anketten alınan sonuçlara göre bir kurumun kendine yada personeline ait bloglarının varlığının artışta olduğu gözlemlendi. Bununu canlı örneklerinin yaşandığı TEB, Coca-Cola, TNT Express, Kraft, Philip Morris, Unilever, Turkcell gibi kurumların çalışanları, bu ortak platformlarda buluşarak tartışmalar, fikir alışverişlerinde bulunuyorlar. Çoğu zaman güzel fikirler kurum tarafından dikkate alınarak değerlendirilme şansı da elde ediyor.

Netpoint Interactive’in yönetici ortağı ve interaktif pazarlama danışmanı Murat Buyurgan, anket sonuçlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Facebook, youtube gibi her internet kullanıcısının kolayca kullanabileceği araçlar içeren platformlarda, arkasında belirli bir strateji olmayan çalışmalar yapılıyor olmasını tamamen yanlış bulmamakla birlikte, başarılı sonuçlar almak için yeterli olmadığını düşünüyorum. İnternet ortamı, sosyal ağlar, web siteleri, widget gibi uygulamalar sadece bir çıkış kapısı. İnternet doğası gereği bu kapıları açmak konusunda herkese eşit fırsat tanımaya başladı. Herkes bir site hazırlayabilir, facebook’da grup açabilir, youtube’a bir video ekleyebilir. Sosyal ağlarda yer almak çok da zor değil. Ancak bunun nasıl yapıldığı önemli. Zira internette ve sosyal ağlarda bulunuyor olmak, başarılı sonuçlar elde ediyor olmak anlamına gelmiyor. Bir reklam filmini youtube’a eklemek ile, youtube üzerinden bir reklam filmi hazırlama yarışması yapmak arasından etki bakımından kıyaslanmayacak farklar var. Ancak her ikisi de “Sosyal Ağ Pazarlaması” olarak nitelendiriliyor. Bu sebeple internet ortamında yapılacak pazarlama çalışmalarının başarılı olabilmesi için, interaktif pazarlama profesyonellerinin öncülüğünde yapılması gerektiğini düşünüyorum.”

“İnteraktif Pazarlama daha sistemli ve verimli bir şekilde bu alanda uzmanlaşmış kişiler tarafından yapılmalı”

Pazarlamadunyasi.com editörü Mustafa Duran ise anketi şöyle değerlendirdi: “İnteraktif Pazarlama, araştırmasının sonuçları çerçevesinde hemen hemen tüm sektörlerin interaktif pazarlamanın farkına vardıklarını söylemek mümkün. Ancak interektif pazarlama araçlarının kullanım çeşitliliği, entegrasyonu ve interaktif pazarlama araçlarının tam olarak algılanması konusunda daha çok yol almamız gerektiği bir gerçek. Bu noktada firmaları interaktif pazarlamayı kendi başlarına yapabilecekleri algısından kurtarmak ve bu mecranın daha sistemli ve verimli bir şekilde kullanımını sağlamak için interaktif ajansların kendilerine düşen sorumluluğu yerine getirmeleri gerekiyor. Araştırmanın en ilginç sonucu, çalışılan firmada interaktif pazarlamanın toplam iletişim planından aldığı payın %40’dan fazla olduğunu ifade edenlerin oranının % 25 olmasıdır. Bu da interaktif pazarlamayı doğru şekilde algılayan ve kullanan firmaların, bu mecraya yaptıkları yatırımı artırmalarının bir göstergesi olarak önem kazanmaktadır.”

Marka Deneyim Danışmanı Eser Hakim ise, Türk şirketlerinin kurumsal blog konusuna bakışını şöyle özetliyor; “Burada bir fark söz konusu. Dünyada çalışanların yazdığı bloglar internet’te herkese açık. Orada çalışmasanız bile girip okuyabiliyorsunuz. Bizde ise bloglar intranetlerde. Bu, aman şirketle ilgili kötü bir şey yazılırsa başkası görmesin diye düşünülerek de yapılıyor olabilir tabi”

Ankette dikkat çeken diğer sonuçlar ise söyle:

• Araştırmaya katılanların %91,6’sı çalışmakta oldukları kurumun kurumsal web sitesi bulunduğunu belirtmiştir.

• Çalışılan kurumun kurumsal web sitesi bulunmadığını belirtenlerin oranı %8,4’dür.

• Araştırmaya katılanların %32,6’sı çalıştıkları kurumun web sitesinin kişiselleştirilebildiğini belirtmiştir.

• Çalışılan kurumun kurumsal veya personeline ait blogu olduğunu ifade edenlerin oranı %26,4’dür.

• Çalışılan kurumun marka / markalarına ait wetget uygulamasının olduğunu ifade edenlerin oranı %22,6’dır.

• “Witget” uygulamasının ne olduğunu bilmeyenlerin oranı %42,7’dir.

• Çalışılan kurumda sosyal ağ pazarlaması kullanıldığını ifade edenlerin oranı %40,2’dir.

• “Sosyal ağ pazarlaması”nın ne olduğunu bilmeyenlerin oranı %21,2’dir.

• Çalışılan kurumda Videoblog/Podcast uygulamalarının kullanıldığını ifade edenlerin oranı %17,1’dir.

• “Videoblog/Podcast”in ne olduğunu bilmediğini ifade edenlerin oranı %23,6’dır.

• Çalışılan kurumda en çok kullanılan interaktif pazarlama araçlarının başında %31,3 ile E-posta ile pazarlama bulunmaktadır.

• E-posta ile pazarlamayı; %20,7 ile Arama motoru pazarlaması/optimizasyonu, %12,8 ile Sosyal ağ pazarlaması ve %10,1 ile Banner reklamlar izlemektedir.

• Çalışılan kurumun iletişim planında interaktif pazarlamanın aldığı payın %1-%25 oranında olduğunu ifade edenlerin oranı %49,7’dir.

• İletişim planında interaktif pazarlamanın aldığı payın %40,0’dan fazla olduğunu ifade edenlerin oranı %25’dir.

• Çalışılan kurumda interaktif pazarlamanın hiç kullanılmadığını ifade edenlerin oranı %16,3’dür.

Eğitişim Kariyer Enstitüsü ve pazarlamadunyasi.com işbirliğiyle yapılan bu ankete katılanlar arasından belirenen 5 kişi Being Marketing Genius adındaki ileri düzey pazarlama sertifika programının İnteraktif Pazarlama oturumuna ücretsiz katılma fırsatı yakaladı.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.