46 pazarda haber tüketiminin değişimini Digital News Report ile belgeleyen Reuters Institute, yıllık raporunun 12’nci edisyonunu yayımladı. Raporun değişen medya alışkanlıkları üzerine neler söylediğini, yazarlarından Nic Newman ile masaya yatırdık.
En büyük değişimler geleneksel medyanın -önce basılı, sonra giderek artan bir şekilde televizyon ve radyonun- düşüşü ile dijital medyanın yükselişi. Dijitalde, insanlar doğrudan gitmek yerine toplayıcıları ve platformları seçmek yönünde kaçınılmaz bir eğilim sergiliyorlar… Ve hiçbir şey bunu yavaşlatabilecek gibi durmuyor. Bu, kısmen platformların buna uygun olmasından kısmen de haberi bulma ve tüketme konusunda tamamen farklı bir yaklaşım benimseyen daha genç insanların, yeni nesillerin ortaya çıkmasından kaynaklanıyor. Son birkaç yılda gördüğümüz üzere 25 yaş altı kesim -yani Z Kuşağı- gerçekten farklı bir davranış biçimine sahip. Bu durum geleneksel medya şirketleri için çok zorlayıcı elbette.
Rapor bize sosyal medyada Facebook ve Twitter gibi eski platformlardan TikTok, YouTube, Instagram gibi daha görsel-işitsel tabanlı platformlara doğru bir kayma olduğunu söylüyor. Bu, yayıncılar için ilginç olduğu kadar endişe verici bir durum çünkü farklı bir yönlendirme modeli sözkonusu. Temel olarak, bu platformlar için içerik oluşturmanız gerekiyor ve elinizde, bunu paraya çevirebileceğiniz bir yönlendirme yok. Yani çoğu durumda gelir elde etmenin bir yolu yok.
Raporun dikkat çektiği bir diğer nokta ise haberlerden kaçınma meselesi. Bazı insanlar, depresyon ve anksiyeteye neden olduğu için haberlerden uzaklaşıyorlar. Platform kayması, yönlendirme eksikliği ve haberlerden kaçınma kombinasyonu, birçok yayıncının trafiğinin düşmesi anlamına geliyor. Bu, ekonomik sıkıntılarla birleşince, yayıncılığın karşı karşıya olduğu sorunu çok daha kötü bir hale sokuyor.
Bu sorunun gümüş tepside sunulacak bir çözümü yok. Yapılması gereken, özetle, haberleri uygun ve ilgi çekici biçimde sunmak ama bunu tıklanma veya dikkat çekme gayesi gütmeksizin, sürdürülebilir bir şekilde gerçekleştirmek. Ortada çok fazla seçenek var ve bu bollukta dikkat çekip o dikkati üzerinizde tutmak gerçekten zor. Bu nedenle söylemesi kolay, yapması zor bir işten bahsediyoruz. Ancak bazı medya şirketlerinin bunu yapmanın bir yolunu bulduğunu görüyoruz.
En tanınmış, lüks markaların çoğunun artık sadık birer kitlesi var. Aboneliğe dayalı iyi bir iş modeline sahipler ve bu, gazeteciliğe yeniden yatırım yapmalarını sağlıyor çünkü kısa vadeli tıklanmaya değil kendi değerlerine odaklanmak için yeterli olacak miktarda gelir akışına sahipler. Abonelik modeli kalite ve ayırt ediciliği teşvik eder çünkü insanlar bir şeye tam da bu nedenle abone olurlar: Farklı ve eşsiz olduğu için.
Niş alanlarda hizmet veren, düşük maliyetli alternatif modellerde de bazı başarılar görüyoruz. Silikon Vadisi hakkında yazılar yazan, Substack yazarı Casey Newton buna bir örnek. Newton’ın özellikle değer verdiği küçük ama spesifik bir grup var. Bu farklı bir medya türü ancak kârlılık ve sürdürülebilirlik açısından çok başarılı.
Sürdürülebilir ve bağımsız medyaya giden yolun taşları döşeli olsa da özellikle işsiz kalma, işten çıkarma ve gelir kesintileriyle bezeli bu yolda yürümek gerçekten zor.
Evet, muhakkak biri ya da ötekisi olmak zorunda değil. İnsanlar elbette hayatın farklı aşamalarından geçiyor ve bir noktada kendi evlerini satın almak veya aile kurmak isteyip diğer noktada bilgi mefhumuna daha farklı biçimlerde
yaklaşabiliyorlar. Ancak alışkanlıklar açısından bakacak olursak, büyüme sürecinde belirli davranışlar çerçevesinde sosyalleşme eğiliminde oluruz ve bu davranışlar yaşam yolculuğumuz sırasında çok da fazla değişmez.
Araştırma örneklemimizde, televizyon ve radyo ile büyümüş ve bu mecraları her zaman yaptıkları gibi izlemeye ve dinlemeye devam eden benim kuşağımdaki insanları görüyoruz. Bu alışkanlıklar gerçekten çok genç yaşta başladı. Gençlerin akşam 9’da haber izlemek için televizyon başına oturacakları veya bir erkek ile bir kadının onlara bu haberleri belirli bir formatta anlatmalarını bekleyecekleri günler gelmeyecek. Ancak haberlerle ilgilendiklerini söyleyebilirim.
Geçen yıl gençleri odağına alan çok kapsamlı bir rapor hazırladık ve bu rapor bize, gençlerin haberlere karşı ilgisiz oldukları varsayımının bir hurafeden ibaret olduğunu gösterdi. İlgi duydukları gündem konuları farklı olabilir, belki de farklı bir ton -daha gayriresmi bir ton- istiyorlardır. Geri dönmelerini isteyebileceğimiz bazı formatlara dönmeyecekler.
Çeviri: Arzu Nilay Kocasu
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.