MediaCat

Facebook kendinizi kötü hissetmenize sebep oluyor

University of Michigan profesörü Ethan Kross’tan ilginç araştırması.

Facebook kendinizi kötü hissetmenize sebep oluyor

Facebook‘ta zaman geçirdikten sonra kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Öncekinden iyi, kötü ya da arada pek bir fark yok mu? Eğer bu sorulara cevap verirken aklınıza Facebook tarafından yayınlanan ve sevdikleriyle bir şeyler paylaşan insanların mutlu anlarını içeren videolar gelirse vereceğiniz cevap büyük olasılıkla ‘daha iyi’ olacaktır. Ancak University of Michigan‘dan profesör Ethan Kross’un araştırması tam aksini söylüyor.

İnsanların Facebook’a bağlanmadan önceki ve sonraki refahlarını kendi beyanları üzerinden ölçümleyen araştırmaya göre kullanıcılar, Haber Kaynağı’nda vakit geçirdikten sonra Facebook’tan ‘öncesine kıyasla daha mutsuz’ olarak ayrılıyor.

Araştırma sonuçları “Çevrimdışı sosyal bağlantılarla sıklıkla gerçekleşen etkileşimlerin sağladığı huzurun aksine, Facebook’ta etkileşim içerisinde olmak genç yetişkinler için olumsuz neticeler doğmasına sebep verebilir” diyor.

Facebook kendinizi kötü hissetmenize sebep oluyor.

University of Michigan’ın psikoloji profesörlerinden Ethan Kross’un önderliğinde gerçekleştirilen araştırma ilk olarak Ann Arbor, Michigan’da yaşayan 83 kişiye Facebook kullanma alışkanlıkları ve özgüvenlerine dair soruların sorulduğu anketle başlıyor. Takip eden 14 gün içinde her gün 5 kez olmak üzere bu katılımcılara “Şu anda kendinizi nasıl hissediyorsunuz?” ve benzeri sorular içeren mesajlar gönderiliyor.

“İnsanlar her seferinde daha mutsuz oluyor”

Facebook kullandıktan sonra temas kurulan insanların her seferinde daha mutsuz olduğuna işaret eden sonuçlar PLOS One dergisinde yayınlandı. Sonuçlar arasında dikkat çeken bir başka konu ise katılımcıların hiçbirinin ‘direkt sosyal ilişki’ temelli bir sorun yaşamadıklarını beyan etmiş olmaları. Bu veri ışığında 14 gün içinde azalan huzurun kaynağının online etkileşim olduğu ortaya konmuş oldu.

Elde edilen sonuçların yalnızca araştırmanın yürütüldüğü gruba spesifik olduğunu belirten Kross, 1 milyarı aşkın kullanıcısı olan platformun tamamını temsil edecek bir grubun oluşturulmasının zorluğuna dikkat çekiyor. Katılımcıların yaşadığı mutsuzlaşma durumunun sebeplerinden birini “Haber Kaynağı’nda sürekli güzel anlarını paylaşan insanların, denekleri kendi hayatlarını beğenmemeye itmiş olabilir” sözleriyle açıklayan Kross bunun haricinde birçok faktörün olabileceğini de belirtiyor.

Kaynak: Fast Company

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.