Yakın Plan Bu toplumsal grupları radarınıza alın! Kimisi niş bir kitle, kripto paralara yatırım yapıyor. Kimisi ise tahmin ettiğinizden bile kalabalık, komplo teorilerine inanıyor. Kimisinin eğitimi, refahı yerinde ama karamsar. Kimisi yeniliklere duyarlı ancak bütçesi yok. 2025 yılında bu grupları yakından tanıyarak algı ve tutumları davranışlara dönüştürebilirsiniz.
Makale Toplumları anlamak Farkı yaratan ne? Değerler mi yoksa algı ve beklentiler mi? Sorunun cevabını, Veri Enstitüsü imzalı Türkiye’nin Değişen Yüzü 2024 araştırmasının ışığında arayalım.
Makale Brand Week Istanbul’da merakla beklediğim oturumlar Brand Week Istanbul 14 sahnede analiz, deneyim, eğlence ve ilhamı bir araya getiriyor. Bu zengin içerikte, kişisel programınızı şimdiden hazırlamanızda fayda var.
Blog Şarkılar ‘biz’i söyler: Şarkılarla toplumu anlamak (3) Türkiye’nin en çok dinlenen/sevilen şarkılarını analiz ettiğimiz yazımızın üçüncü ve son bölümündeyiz. 2010’lar ve 20’lere giriş yaparken Z Nesli’nden bahsetmemek olmaz.
Makale Narin’i ‘Cemaat’ öldürdü Türkiye’de cemaat denince akla tarikatlar başta olmak üzere dinsel oluşumlar-örgütlenmeler gelmekte. Ancak benim burada Narin’in katili olarak öne sürdüğüm cemaat, dinsel nitelikle sınırlanmanın çok ötesinde, başlı başına bir toplumsal örgütlenmeye karşılık gelen, sosyolojik bir kavram.
Yakın Plan Şarkılar ‘biz’i söyler: Şarkılarla toplumu anlamak (2) 1990-2024 yılları arasında Türkiye’nin en çok dinlenen/sevilen şarkılarını analiz ettiğimiz yazının ikinci ayağında, 2000’lerdeyiz.
Yakın Plan Şarkılar ‘biz’i söyler: Şarkılarla toplumu anlamak (1) Sanatın farklı dallarındaki farklı dönemleri inceleyerek bir toplumun sosyal gelişimine ışık tutabilirsiniz. Müzikten yola çıkan Can Çalışkan ve Berkant Avcı, Türkiye’ye ilişkin dönem okumasına 90’larda en çok dinlenen/sevilen şarkıları analiz ederek başlıyor.
Makale Üç cisim problemi ve biz Türkiye’yi birbirinden farklı yaşam tarzı kümelerine bölebilir, büyüklüklerine ve aralarındaki geçişliliğe bakarak ülkede pek bir şeyin değişmediğini söyleyebilirsiniz. Ama bence çok yanılırsınız. Çünkü değişimi getiren kümeler arasındaki geçişkenlik değil, bu kümelerin birbirleriyle bağlantısı.
Yakın Plan Yüzyılın yapıcı ve yıkıcı gücü: Veri Veri analizinin toplumsal gelişme için ne denli önemli olduğunu, verinin hangi noktada hayatı kolaylaştırıp hangi noktalarda bir tehlike haline geldiğini Prof. Hüseyin Şeker ile konuştuk. Tüm bunlar, Şeker’in bu yıl Digital Age Tech Summit’te yapacağı konuşmanın da başlıklarını oluşturuyor.
Makale Sanki birey varmış gibi… Yalnızca bizde değil başka toplumlarda da bireyin ve birey olmanın giderek zorlaştığını ve gücünü geçmişe oranla giderek daha da yitirdiğini görüyoruz.
Blog Kitlelerin aklı Kalabalıklarla güç bulur, bize benzeyen görüşlere sahip olanların yarenliğine tutunuruz. Bilinmez olanın gölgesiyle kararan bugünlerde, güruh ile birlikte yürümek hayat yolculuğunu pek çoklarımız için kolaylaştırıyor şüphesiz. Peki ya fikirlerimiz çoğunluğun kabulüne uymazsa?
Makale Baştan alalım Bütünlüklü ve çok değişmeyen bir “ben”e sahip olduğumuzu düşünüyoruz ama aslında çok katmanlı kimliklerimiz tetiklendiğinde birbirinden çok farklı davranışlar sergiliyoruz.