Pew Research Center tarafından gerçekleştirilen araştırma, mevcut gündemi sosyal medyadan takip edenlerin yanlış fikirlere kapılmaya daha açık olduğunu ortaya koyuyor.
Coronavirus pandemisinin yayılmasını önlemek adına evlerimize kapandığımız şu günlerde dış dünyadan gelen her türlü bilgiye açık olduğumuz bir süreçten geçiyoruz. Ancak dijital ortamda haber üretmenin ve yaymanın kolaylaştığı günümüzde, aldığımız bilgileri teyit etmek her zamankinden büyük önem arz ediyor. Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus’un geçtiğimiz günlerde dile getirdiği gibi, sadece pandemiyle değil, bilgi kaynaklarının sınırsızlığı ve artan bilgi kirliliğiyle kendini gösteren infodemiyle de mücadele ediyoruz.
ABD merkezli araştırma şirketi Pew Research Center, yayınladığı bir araştırma kapsamında coronavirus salgınıyla ilgili gelişmeleri servis eden haber kaynaklarına dair algıları ölçümleyen bir ankete yer verdi. Anket, 10 Mart haftasında ABD’deki 8 bin 914 yetişkinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Bilgi kaynağı olarak ağırlıklı olarak sosyal medyayı kullananlar ve geleneksel medya kanallarını tercih edenler olarak iki gruba ayrılan katılımcılara, takip ettikleri kaynaklarda asparagas haberlerle karşılaşıp karşılaşmadıkları soruldu. Haberlerin çoğunu sosyal medyadan aldıklarını belirtenlerin yüzde 57’si gördükleri bazı haberlerin tamamen uydurma olduğunu dile getirirken, basılı yayınlarda bu tip haberlerle karşılaştığını ifade edenlerin oranı ise yüzde 37 ile daha düşük seyretti.
Ek olarak salgın haberlerini sosyal medyadan takip edenlerin yüzde 45’i potansiyel risklerin büyük oranda abartılarak servis edildiğini belirtirken; haberleri radyodan takip edenlerin yüzde 44’ünün, basılı yayınlardan takip edenlerin ise yüzde 26’sının bu konuda hemfikir olduğu görüldü.
Dileyenler, araştırmaya buradan ulaşabilirler.
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.