Türk kültürel mirasını yaşatmak ve bilim insanlarının Türk Kültürü ve Teknoloji alanlarında yaptıkları araştırmaları...
01.04.2008 - 17:29 | MediaCat
Türk kültürel mirasını yaşatmak ve bilim insanlarının Türk Kültürü ve Teknoloji alanlarında yaptıkları araştırmaları ortaya çıkarmak ve teşvik etmek amacıyla Elginkan Vakfı tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen 2007 Yılı Türk Kültürü Araştırma ve Teknoloji Ödülleri sahiplerini buldu. Elginkan Vakfı, Google özelliğindeki ilk Türkçe Bilgi Arama Motoru projesi ve 31 ciltten oluşan Türk Dünyası Ortak Edebiyatı eseri ile bu yıl iki dev projeyi daha ödüllendirdi.
Elginkan Vakfı Türk Kültürü Araştırma ve Teknolojileri Ödülleri iki dalda düzenleniyor. Türk Kültürü Araştırma dalında; 20’den fazla Türk devleti ve topluluğunda, farklı lehçelerdeki edebi ürünler ve edebi şahsiyetler hakkındaki bilgi ve belgelerin bir araya toplandığı Türk Dünyası Ortak Edebiyatı adlı proje ödüle değer görüldü. Teknoloji dalında ise Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı tarafından desteklenen; Türkçe kullanım için geliştirilen teknolojisi ile Google özelliğindeki ilk Türkçe Bilgi Arama Moturu projesi ödüle değer görüldü.
Türk Kültürü Araştırma ve Teknoloji Ödülleri, Türkiyenin önde gelen kurum ve kuruluşlarının aday önerileri ile belirleniyor. Her iki dalda kazanan projenin sahipleri Elginkan Vakfı tarafından 35 bin YTL ile ödüllendiriliyor. Elginkan Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Halim Doğrusöz, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşe Soysal ile Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ş.Haluk Akalının konuşmalarıyla katıldığı ödül törenine; üniversitelerden, bilim çevrelerinden ve iş dünyasından çok sayıda davetli katıldı.
Ödüller, Türk Dünyası Ortak Edebiyatı dalında; Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Kültür Merkezi bünyesinde, Yüksek Kurum Başkanı Prof. Dr. Sadık TURAL, Teknoloji dalında ise Bilgi Arama Motoru projesini gerçekleştiren AGMLAB Bilişim Teknolojileri Ltd. Şti.nde görev yapan araştırmacı grubuna verildi.
Türk Dünyası Ortak Edebiyatı projesi kapsamında; Türkiye Cumhuriyeti, bağımsız Türk Cumhuriyetleri; Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin yanı sıra; Rusya, Çin, Irak, Suriye, Avrupa ve Avusturalya yer aldı. Proje ile bu ülkelerde yaşayan Türk toplulukları arasındaki dil, tarih ve kültüre dayalı ortaklığın en kesin belgeler olan edebi metinler ile bu metinleri hazırlayanlar tek bir eserde toplandı. 31 cilt ve 17 bin 270 sayfadan oluşan Türk Dünyası Ortak Edebiyatı projesi, sahasındaki tek ve en önemli kaynak özelliği taşıyor. DPTye sunulan proje, yatırım programına alındı.
İlk Türkçe Bilgi Arama Motoru olan bilgi.com projesi ile Türkçe içerik için dil özelliklerini destekleyen, kaliteli içerik servisleri sunan, Türkiyede ve Türkçe konuşan diğer ülkelerde yerel olarak hizmet verecek bir teknoloji geliştirilmesi hedeflendi. bilgi.com, TTGV ve TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destekleme Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından desteklenmektedir.
Prof. Halim Doğrusöz: Teknolojik gelişmeye ve kültürel değerlerimize yatırım yapıyoruz
Türk Kültürü Araştırma ve Teknolojileri Ödülleri töreninde bir konuşma yapan Elginkan Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Halim Doğrusöz, Vakıf olarak Türkiyenin teknolojik gelişmesine ve kültürel değerlerinin yaşatılmasına yatırım yaptıklarını belirtti.
Prof. Doğrusöz, Bu proje ile ülkemizin kültür değerlerini, tarihimizde bizi büyüten örf, adet ve manevi değerlerimiz ile Türkçemiz için özgün araştırmaların geliştirilmesi yoluyla Türk kültürüne ve dilimize katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Teknoloji alanında da Yeni ürün veya yeni teknolojilere dayalı üretim süreçleri geliştirerek teknolojiye gerçek anlamda katkıda bulunan araştırmacıları destekliyoruz dedi.
Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşe Soysal ve Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ş. Haluk Akalın da törende yaptıkları konuşmada, Elginkan Vakfının Türk kültürünü ve teknolojide gelişmesini destekleyen yaklaşımlarının, ülkenin kültürel değerlerine sahip çıkılması ve ülkenin teknoloji alanında gelişmesi açısından büyük önem taşıdığını belirttiler.
Tören, dünyaca ünlü keman sanatçısı, virtüöz ve devlet sanatçısı Ayla Erduran ile uluslararası ödüllü piyanist Birsen Ulucanın klasik batı müziği dinletisi ile sona erdi.