Ekonomik kriz ‘aşk’ tanımadı

Tüketimin en çok arttığı günlerden biri olan Sevgililer Günü’nde, alışverişe olan ilgi azaldı. Bu özel gün için…

Ekonomik kriz ‘aşk’ tanımadı

Tüketimin en çok arttığı günlerden biri olan Sevgililer Günü’nde, alışverişe olan ilgi azaldı. Bu özel gün için hem televizyona verilen reklam adedinde, hem de basında konuyla ilgili yayımlanan haber sayısında gerileme yaşandı. İşte Medya Takip Merkezi’nin (MTM) araştırmasıyla, Sevgililer Günü’nün medya karnesi…

Tüketimin en çok artış gösterdiği günlerden biri olan Sevgililer Günü, firmalar için bir fırsat niteliği taşır. Kimi markalar reklamları, kimileri ise medyada yer alan haberleriyle, sevgililerin dikkatini çekmeye ve hediye tercihlerini kendilerinden yana kullandırmaya çalışır. Haftalar öncesinde başlayan reklam kampanyaları, medyanın konuyla ilgili haber ve yazılarıyla da desteklendiğinde, her yerde bu özel gün konuşulur. Ancak, bir süredir dünya gündemini meşgul eden ve yıkıcı etkileri pek çok sektörde hissedilen ekonomik kriz, bu sene “Sevgililer Günü”ne de damgasını vurdu.

MTM’nin, Sevgililer Günü’nün medya yansımalarını inceleyerek elde ettiği rapora göre, firmaların reklama ayırdığı bütçe düşerken, basında yayınlanan haber sayısı da azalma gösterdi. 12 TV kanalında yapılan ve 1-15 Ocak 2009 tarihlerini kapsayan reklam ölçüm raporu, Sevgililer Günü temalı reklamlarda, geçtiğimiz yıla oranla % 38 oranında düşüş yaşandığını ortaya koydu. Konuyla ilgili olarak 13 marka reklam vermeyi tercih ederken; bu reklamlar 3.000 kez, 13 saate yakın süreyle ekranlar aracılığıyla tüketicilere seslendi.

Sevgililer Günü’ne en büyük yatırım mücevherat sektöründen…

Rapora göre, Sevgililer Günü için özel reklam filmi yayınlayan sektörlerin başında mücevherat sektörü geldi. Bu özel gün için reklam veren 13 markanın dördü (Altınbaş, Atasay, Diamond, Jival), mücevherat sektöründen olurken, bu reklamların Sevgililer Günü temalı tüm reklamlar içerisindeki oranı ise % 66’yı buldu.

Sevgililer Günü’ne özel reklamlarla dikkat çeken diğer sektörler ise sırasıyla bankacılık (Bonuscard, World Card) ve teknomarketler (Bimeks, Teknosa) oldular.

Araştırmaya göre Atasay, Sevgililer Günü’ne en fazla yatırım yapan markaydı. Sevgililer Günü’ne özel hazırlattığı reklam filmleriyle, “şu kadarcık, ne kadarcık?” diyerek, ürünlerinin fiyat avantajına vurgu yaptı. Reklamların % 31’i Atasay markasının olurken, bu reklamların ekranlarda yer alma süresi ise dört saate ulaştı.

Sevgililer Günü ile ilgili en fazla reklam veren ikinci marka ise Diamond Mücevherat’tı. Atasay gibi Diamond da reklamlarında fiyat avantajına dikkat çekti. 15 günlük süreçte en çok reklam veren üçüncü marka olan Altınbaş, bu güne özel ürettiği ürününün reklamıyla dikkatleri çekti. MTM’nin aynı ölçüm sonuçlarına göre; en çok reklam veren diğer markalar sırasıyla, Hepsiburda.com, Türk Telekom ve Jival oldular.

Basının Sevgililer Günü’ne ilgisi % 31 düşüş gösterdi…

MTM Medya Takip Merkezi’nin, 1600’ü aşkın gazete, dergi ve eklerinde yaptığı medya takip sonuçlarına göre; Sevgililer Günü ile ilgili olarak toplam 2 bin 153 haber ve yazı okuyucuların ilgisine sunuldu. Ekonomik kriz nedeniyle reklam yatırımlarını azaltan firmaların, tanıtım, kampanya veya etkinliklerini anlatan haberlerinde ve basının bu özel güne yönelik haber ve yazılarında, önceki yıla göre % 31 oranında düşüş gözlendi.

Aynı araştırma raporuna göre; köşe yazarlarının da Sevgililer Günü’ne olan ilgisi azaldı. 2008 yılında 204 farklı köşe yazarının 256 kez köşesine konu olan Sevgililer Günü, bu yıl 180 yazarın köşesine 210 defa taşındı. Yazarların, bu özel güne yönelik yazıları ise % 12,5 oranında düşüş gösterdi.

Sevgililer Günü’nü köşesine en çok taşıyan yazarlar ise Pelin Dinçer (Yenigün), Bülent Cankurt (Sabah’la Günaydın ve Şamdan), Vehbi Dinçcan (Güneş), Ahmet Cumalı (Posta), Haşmet Babaoğlu (Sabah), Hıncal Uluç (Sabah), Mutlu Tönbekici (Vatan) ve Reha Muhtar (Vatan) oldu. Rapora göre, 13 ulusal gazete ve 15 dergi, Sevgililer Günü için özel ek çıkardı.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.