ChatGPT’nin düşündürdükleri

DALL–E 2 ve Midjourney’nin yarattığı etki ChatGPT’nin yazım yetenekleri ile birleşince, sağlıktan finansa, hukuktan akademiye ve eğitime dek birçok sektörün geleceğine ilişkin tartışmalar başladı.

ChatGPT’nin düşündürdükleri

Bu ay birçoğunuz gibi ben de boş kalan zamanımın önemli bir kısmını ChatGPT’de denemeler yaparak geçirdim. Birlikte öykü denemeleri yaptık; makaleler hatta oldukça başarısız Nasreddin Hoca fıkraları bile yazdık. Geçtiğimiz aylarda DALL·E 2, Midjourney gibi görsel sonuçlar üreten yapay zekâların yarattığı etki ChatGPT’nin bazen sihirbazlık gibi gelen yazım yetenekleri ile birleşince bizim sektörümüz de dahil olmak üzere, sağlıktan finansa, hukuktan akademiye ve eğitime birçok sektörün geleceği hakkında hararetli tartışmalar başladı. Çocuklara gelecekte iyi bir mesleği olsun diye programlama öğretelim dedik ama sanki onlar büyüyünceye kadar programlama işini de yapay zekâya kaptıracağız gibi duruyor. Elimizdeki araçlar bu hızla gelişmeye devam ederse orta vadede çok büyük değişikliklere hazır olmamız gerektiği aşikâr.

İşgücü piyasasına bakış

Ben mesleğe başladığımda bilgisayar kullanmayan art direktörler hâlâ vardı. Bilgisayarla işleri hop diye yapıveren gençlere de biraz dudak bükerlerdi doğrusu. Artık büyük oranda üç boyutlu modellemelerle çözülen ürün mockup’ları için çok büyük harcamalarla yurtdışından özel ekipler getirmek neredeyse zorunluydu… Bugün hayatımızın ayrılmaz parçası olan programlar buralardaki üretimi çok daha kolay ve erişilebilir hâle getirdi.

Şu an geldiğimiz noktada el becerisi ile bu tarz yaratıcılık arasındaki ilişki bir kez daha ve daha radikal bir biçimde kopuyor gibi gözüküyor. Şu ana kadar bu teknolojik hamlelerden pek etkilenmeyen işin yazı kısmı da görünen o ki aynı hızda dönüşmeye başlayacak.

ChatGPT’nin düşündürdükleri
Ammaar Reshi isimli tasarımcının ChatGPT ve MidJourney kullanarak -daha doğrusu onlarla birlikte çalışarak- gerçekleştirdiği ve Amazon’da satışa çıkardığı çocuk kitabı Alice and Sparkle.

Yakın vadede AI size harika bir kampanya fikri vermeyecek muhtemelen. Ama iyi bir fikri mükemmelleştirmekte yardımcı olabilecek. Geleceğin nasıl şekilleneceğine dair küçük bir örnek, Ammaar Reshi isimli tasarımcının ChatGPT ve Midjourney kullanarak -daha doğrusu onlarla birlikte çalışarak- gerçekleştirdiği ve Amazon’da satışa çıkardığı çocuk kitabı Alice and Sparkle. 14 sayfalık bu kitap sadece bir hafta sonu çalışarak oluşturulmuş.

Bugün reklam medya harcamalarının neredeyse 4’te 3’ü dijital ortamda gerçekleşiyor. Bu oran çok kısa bir sürede buralara geldi. Medyacı dostlar dijital planlamada insan faktörünün öneminin de hızla azaldığını anlatıyorlar. İçeriklerin de hem yazı hem görsel olarak bu yeni araçlarla, mikro segmentlere özelleştirilmiş bir şekilde üretileceği buradaki insan katkısının minimum düzeyde olacağı günler çok uzakta değil.

Orta vadede iyi bir konumlamanın, stratejinin, iyi kotarılmış göz yaşartan, kahkaha attıran, kalp ısıtan bir hikâyenin merkezindeki insani katkının hâlâ hayati olacağını düşünüyorum ama belki de toplam işin hem içerik üretimi hem de planlama açısından çok önemli bir kısmı minimum insan katkısı ile gerçekleştirilecek. Bunun işgücü piyasasında etkilerinin güçlü olacağını düşünüyorum.

Gibson’ın hayali

Bu heyecan verici ama aynı zamanda ürkütücü yeni dünyanın hayalini ilk kuranlardan biri olan William Gibson’ın 1986 tarihli Kont Sıfır romanında, insanları derinden etkileyen hüzünlü kolajlar gerçekleştiren sanatçı bir AI anlatılır. İnternet daha emeklerken büyük veri otoyollarını, bilinç kazanan yapay zekâları ve sanal gerçeklikte ölümsüzlüğü arayan insanları kurgulayan Gibson, taklit eden ve uygulayan değil yeniyi yaratan kâşif-sanatçı bir AI da olabileceğini hayal ediyor.

AI henüz saf yaratıcılığı, yeniyi aramayı ve keşif tutkusunu gerçekleştiremez. Gibson’ın hayali gerçekleşinceye kadar elimizdeki yapay zekâ uygulamaları bizim için yeniyi, keşfedilmemişi, şaşırtıcı olanı aramak, hayal etmek ve gerçekleştirmek için sofistike yardımcılar olacak; ancak sektörün gelirinin önemli bir bölümü olan rutin işlerde ciddi bir işgücü kaybını da hesaba katmak gerekecek.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.