MediaCat

Bu sayfanın içeriği tamamen online

Online dünya baş döndürücü bir hızla gelişiyor. Bugün Facebook’un üye sayısı 500 milyona ulaştı. Bu oran, onu dünyadaki en büyük üçüncü ülkeyle eşit kılıyor. Aslında bu verilerin üzerine yazılıp çizilecek çok şey var ama aşağıdaki rakamlar sanırım durumun ciddiyetini anlatmaya yetecektir…

Bu sayfanın içeriği tamamen online

Online dünya baş döndürücü bir hızla gelişiyor. Bugün Facebook’un üye sayısı 500 milyona ulaştı. Bu oran, onu dünyadaki en büyük üçüncü ülkeyle eşit kılıyor. Aslında bu verilerin üzerine yazılıp çizilecek çok şey var ama aşağıdaki rakamlar sanırım durumun ciddiyetini anlatmaya yetecektir:

Facebook bu yıl sonu itibariyle 37,4 trilyon sayfa görüntülemesine ulaşmış olacak.

Günümüzde saniyede 600 tweet giriliyor. Bu, günün sonunda 50 milyon tweet demek. Bu rakam 2009’un başında günde 2,5 milyonken, 2008’de 300 bin, 2007’de ise sadece 5 bindi.

YouTube’a dakikada 20 saatlik video yükleniyor.

Saniyede 28,258 internet kullanıcısı çeşitli porno sitelerine giriyor.

Toplamda 234 milyon web sitesi ve 126 milyon blog adresi var. Blogger’ların yüzde 53’ü 21-35, yüzde 19’u ise 36-50 yaş arasında. Blog adreslerinin yaklaşık olarak yüzde 30’u ABD’den, yüzde 6,7’si Britanya’dan, yüzde 4,8’i Japonya’dan, yüzde 4,2’si ise Brezilya’dan.

HAFTADA 31 SAAT İNTERNET
Gençler haftada ortalama 31 saatlerini internette geçiriyorlar, 4 saatlerini ise ödev yapmaya ayırıyorlar.

Amerika’da internet ile televizyonu eşzamanlı kullananların oranı yüzde 59.

Günde 247 milyar e-posta gönderiliyor. Bu gönderilenlerin 200 milyarı spam.

Avrupa’da nüfusun yüzde 50’si internet kullanıyor. Bu oran Ortadoğu’da yüzde 29, Kuzey Amerika’da yüzde 76, Avustralya’da yüzde 60. Dünya ortalaması ise yüzde 26,6.

Google’a göre, internet üzerinde 5 milyon terabayt veri var (5 trilyon MB’a denk geliyor). Ancak internetin en büyük arama motoru kabul edilen Google, bu verilerin sadece yüzde 0,004’ünü içeriyor.

Son olarak, insanların yüzde 70’i bu yoğunlukta bir bilgi akışının son derece yoğun ve bunaltıcı olduğunu düşünüyor.

***

Tüketicilerin iletişim alışkanlıklarının gittikçe artan bir hızla değiştiği bir çağda yaşıyoruz. Markaların bu ortama ayak uydurabilmek için yenilikçi olmaları ve köklü değişiklikler yapmaları gerekiyor. Online ile offline’ı iyi kavramak, yeni oluşan tüketici trendlerini doğru algılamak çok önemli.

BİRKAÇ YARATICI FİKİR
Bugünkü online sayfamı tamamlamadan önce internetten bulduğum birkaç yaratıcı fikri sizlerle paylaşmak istiyorum:

Erkek giyim markası Manpacks, tüketicilerin karşısına üç aylık periyotlara endeksli ilginç bir kampanyayla çıkıyor. Kampanya, dört farklı abonelik paketi seçeneği içeriyor. Örneğin JustSocks paketine üye olanlara her 3 ayda bir 7 dolar nakliye bedeli karşılığında 3 çift çorap gönderiliyor. MachoPack paketinde ise 3 ayda bir 33 dolar nakliye bedeli karşılığında 3 tişört, 3 iççamaşırı ve 3 çift çorap alınabiliyor.

Hollandalı lektronik devi Philips, erkeklere özel bir ütü tasarladı. Yaptığı araştırmalar sonucunda, erkeklerin kırışıklık giderme konusunda biraz daha hassas oldukları ve daha güçlü etkiye sahip bir şeyler istedikleri sonucuna varan marka, maskülen bir görünüme sahip yeni ütü tasarımını piyasaya sürdü.

Kanada’lı Lucky Duck Toy Box firması, 0-5 yaş aralığına özel geliştirdiği kampanya çerçevesinde çok geniş bir yelpazede kiralık oyuncak setleri sunuyor. Ebeveynler hangi üyelik paketini seçeceklerine karar veriyorlar, istedikleri oyuncağı belirliyorlar ve Lucky Duck oyuncakları adrese teslim ediyor. Abonelik sistemleri aylık işliyor, müşteriler bir ay sonra sisteme tekrar girip başka bir oyuncak seti sipariş ediyorlar.

2010 Şubat’ında Amerika’da başlatılan Choose Change ATM sistemi ile kullanıcılar istedikleri herhangi bir kâr amacı gütmeyen kuruma, her 2 dolarlık işlem ücretinin 1 dolarını bağışlayabiliyorlar. Program kapsamında yoksulluk yardımı, doğal afet yardımı ya da insan hakları gibi farklı alanlarda hizmet veren kuruluşlara bağış yapılabiliyor.

Skimp.com.au, standart arama motorlarına bir örnek. Kullanıcılar aratmak istedikleri kelimeleri marka ismi ve ürün modeliyle birlikte yazıyorlar, gerisini Skimp hallediyor. Sistem, müşteriler adına şirketlerle iletişime geçerek uygun fiyat ayarlamaya çalışıyor.

Son olarak, ‘yerelleşme’nin içinde bulunduğumuz dönemin en güçlü stratejilerinden biri olduğunu düşünüyorum.

Nestlé, Japonya’da 19 farklı Kit Kat çeşidi piyasaya sürdü. Farklı bölgelerin lezzetlerini yansıtan 19 çeşidin her biri özel olarak hitap ettiği bölgede satılıyor. Kit Kat Hokkaido adasına özel yubari kavunlu ve fırınlanmış mısırlı, Yokohama’ya özel çilekli cheesecake’li, Yamagata bölgesine özel vişneli ya da Kanto bölgesine özel tatlı patatesli, yabanmersinli, soya fasulyeli gibi pek çok farklı seçenek sunuyor.

***

Bugünkü online sayfamız burada sona eriyor. Artık atomların dünyasına dönebilirsiniz.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.