BigChefs, “Toprağın Kadınlarından Sofralara” projesiyle kadın girişimciliği ve istihdamına katkı sağlıyor.
Kafe ve brasserie zinciri BigChefs, bugün gerçekleştirdiği basın toplantısında, yerel kadın üreticileri, ekonomik ve sosyal özgürlüklerini kazanmaları yolunda desteklemek amacıyla geliştirdiği Toprağın Kadınlarından Sofralara projesini duyurdu.
BigChefs Kurucu Ortağı ve CEO’su Gamze Cizreli, her zaman doğal, dalından, toprağından koparılan ürünleri sunmayı ilke edindiklerini belirterek, bu yaklaşımlarının Toprağın Kadınlarından Sofralara adlı sosyal sorumluluk projesi için ilham kaynağı olduğunu söyledi.
Projeyle kadın tedarikçilerin ürettiği yerel ürünleri satın alarak kadın girişimciliği ve istihdamını desteklemeyi amaçlayan BigChefs, ilk olarak, üçü kooperatifli olmak üzere 14 kadın üreticiyle işbirliği yaptı. Bu üreticilerden yapılan tedarik tutarı, yıllık 10 ila 12 milyon TL düzeyinde ve toplam tedariğin yüzde 10’unu oluşturuyor. Yıl sonuna kadar yerel kadın üretici sayısının 50’ye çıkarılması, 2021 yılında ise toplam tedarikin yarısının yerel kadın üreticilerden alınması planlanıyor. Türkiye’de tüm üyeleri kadın olan 168 kooperatif bulunuyor. Bu kooperatiflerin toplam üye sayısı ise 20 bin civarında.
Kooperatif üye sayısının İtalya’da 300 bine ulaştığını belirten Cizreli, Toprağın Kadınlarından Sofralara projesi ile birlikte daha fazla kadına istihdam sağlamayı ve kadınların ekosisteme dahil olmaları için destek vermeyi hedeflediklerini belirtti. BigChefs olarak yerel kadın üreticilere yıllık satın alma sözü verdiklerini belirten Cizreli, üretici kadınların bu satın alım sözleşmelerini göstererek DenizBank’tan bir yıl geri ödemesiz, uygun koşullu kredi alabileceklerinin bilgisini paylaştı.
Türkiye’de kadın girişimciliğinin yüzde 8,8 gibi düşük bir oran ile dünya ortalamasının gerisinde kaldığını ancak bu konuda bir hassasiyetin de doğmaya başladığını dile getiren Cizreli, projenin detaylarını şöyle anlattı: “Bu projede gördüğünüz kadınların hepsi gerçek. Ve her birinin ilham veren bir hikâyesi var. Kimi şehir hayatından sıkılıp köye yerleşmiş kimi köyde doğmuş ve çalışmaktan bir gün olsun yılmadan sadece üretmiş, beslemiş, yetiştirmiş, büyütmüş. Bilen bilir, toprakla uğraşmak zordur, doğanın kendine özgü kuralları vardır. Biz şuna inanıyoruz: toprağın dilini en iyi kadınlarımız bilir. Bu yüzden Anadolu’yu gezerek toprağın dilinden anlayan kadınlarımızı bulduk ve onların gerçek hikâyelerini dinledik. Örneğin; kiraz biberlerimizin üreticisi Rabia Yılmaz, 10 yaşından beri çiftçilik yapıyor ve bugün 68 yaşında. Ya da nefis tarhanamızın üreticisi Bigalı kız kardeşler Sezin Çetin ve Suzan Mantar. Sevgiyle ürettiği kuşkonmazları bize ulaştıran ODTÜ İşletme Bölümü mezunu Aslı Aksoy ve niceleri… BigChefs’i tercih eden misafirlerimiz de Anadolu’daki kadınlarımızın bereketli toprağından, bağından, bahçesinden gelen, özenle yetiştirdikleri ürünlerle buluşun diye yerel kadın üreticilerimizin ürünlerini soframıza ekledik. Toprağın kadınlarından sofralara ulaşan çok özel bir menü hazırladık. Böylece bir yandan da çalışma hayatında kadınların yerini ve istihdamını artırarak toplumda farkındalık yaratıyoruz. Her anlamda bu kadınların arkasında durduğumuzu ilan ediyoruz. Lezzeti doğallıkla yoğuran kadınların dokunuşuyla sunduğumuz yeni menümüzün de misafirlerimiz tarafından beğenileceğine inanıyoruz.”
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.