Yaklaşık beş ay boyunca Türkiye Cumhuriyetinin en tartışmalı Cumhurbaşkanı seçim süreçlerinden biri yaşanırken, dünya medyasının konuya ilgisi de büyük oldu. İşte Medya Takip Merkezinin (MTM) hazırladığı araştırmanın sonuçları

Nisan ayında Abdullah Gülün Cumhurbaşkanlığı adaylığı ile başlayan ve uzlaşma sağlanamayınca erken seçime gidilen süreç, AKPnin zaferi ve hemen sonrasında ise Gülün cumhurbaşkanı seçilmesiyle sonuçlandı. Yaklaşık beş ay boyunca Türkiye Cumhuriyetinin en tartışmalı Cumhurbaşkanı seçim süreçlerinden biri yaşanırken, dünya medyasının konuya ilgisi de büyük oldu. İşte Medya Takip Merkezinin (MTM) hazırladığı araştırmanın sonuçları
Laiklik ve rejim tartışmalarının alevlenmesi, dindar cumhurbaşkanı açıklamaları, laikliğin korunması amacıyla yapılan cumhuriyet mitingleri, erken seçim, sandıklardan AKPnin oy oranını artırarak çıkması, hemen ardından yeniden cumhurbaşkanlığı seçim süreci ve nihayetinde Gülün cumhurbaşkanı seçilmesiyle sonuçlanan 2007nin son beş aylık süreci, siyasi dalgalanmaların ve hareketliliğin zirveye çıktığı dönemler oldu. Bütün gözlerin siyaset dünyasına çevrildiği ve pek çok ekonomik sürecin bu nedenle durakladığı Türkiyeye, bu dönemde dünyanın da ilgisi yüksekti.
MTM, cumhurun yeni başkanı Abdullah Gülün, 2007 yılının ocak ayından başlayarak, sekiz aylık medya yansımalarını inceledi. Nisan ayında, cumhurbaşkanlığına adaylığını koymasının ardından tüm gözlerin üzerine çevrildiği Gül, gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesine 17 bin 124 haberle konu oldu. Adaylığıyla beraber laiklik tartışmalarının da alevlenmesi, bunun üzerine yapılan cumhuriyet mitingleri derken süreç, oylamada yeterli sayının bulunamamasıyla erken seçime dönüştü. Seçime yöneliş, gözleri siyasi partilere ve liderlerine çevirirken, bu dönemlerde Gülün haber sayısında da düşüşler gerçekleşti.
Gül, Ağustos ayına damgasını vurdu. Haber sayısında Başbakan Erdoğanı bile geride bıraktı

22 Temmuzda seçimin sonuçlanması ve hemen ardından yeniden cumhurbaşkanlığı seçiminin gündeme gelmesiyle halkın ve medyanın dikkati, en güçlü aday olarak görünen Abdullah Güle yeniden çevrildi. Gül, cumhurbaşkanlığı makamına oturduğu Ağustos ayında medyada toplam 26 bin 706 habere konu olarak, aynı dönemde 24 bin 596 habere konu olan Başbakan Erdoğanı bile geride bıraktı.
TV kanalları geçtiğimiz ay toplam 541 saati, yeni cumhurbaşkanına ayırdı
Medya Takip Merkezinin TV kanallarında yaptığı haber araştırmasına göre Abdullah Gül, Nisan ayında 280 saatlik süreyle ekranlarda yer bulurken, Ağustos ayında ise bu süre 541 saate yükseldi. Pek çok tartışma programına konu olan Gül, son bir aylık süreçte kanallarda yer alma oranıyla bir rekora daha imza attı.
1295 yazar, 7 bin 580 kez Gülü köşesine konuk etti
Aynı medya araştırmasına göre, köşe yazarlarının en yakından takip ettiği isim yine Abdullah Gül oldu. Araştırma kapsamındaki sekiz ay boyunca 1295 farklı yazar, köşesinde toplam 7 bin 580 kez Gülü konu edinirken, en büyük ilgi ise Ağustos ayında gerçekleşti. Ağustos ayında Gül ile ilgili haberlerin % 66sı haber, % 34ü ise köşe yazısı formatında olurken; 626 köşe yazarı, 2 bin 352 kez Gül hakkında yazdı.
