MediaCat

Ankara’daki terör saldırısının dünya basınına yansımaları

Uluslararası basının merceğinden Ankara’da yaşanan terör saldırısı.

Ankara’daki terör saldırısının dünya basınına yansımaları

Dün akşam saatlerinde Ankara Kızılay’da gerçekleşen ve askeri servis araçlarını hedefleyen bombalı saldırı yalnızca Türkiye değil, dünya basınında da kendisine geniş bir yer buldu ve yeni gelişmelerle bulmaya devam ediyor.

Terör saldırısının ardından habere yer veren İngiltere, ABD, İspanya, Fransa, İtalya, Almanya, Rusya, Belçika ve Yunanistan basınının konuyla ilgili yayınladıkları haberleri ve tartışmaları sizler için derledik.

Ankara'da yaşanan terör saldırısının dünya basınındaki yansımaları

İngiltere

İngiltere’nin en köklü medya kuruluşlarından BBC, Ankara patlamasına yer verdiği haberde olayın ardındaki isimlerin henüz belirlenmediği bilgisini paylaşırken, “PKK, Türkiye’deki Kürt azınlığın özeklik elde etmesi için senelerdir savaşıyor ve Türk güvenlik güçlerine düzenli saldırılar gerçekleştiriyor. Ankara’daki patlama, Türkiye’nin komşusu Suriye’deki çatışmaya müdahil olmasından sonra gerçekleşti” diyerek Türkiye-PKK-Suriye üçgenini de ele aldı.

Guardian gazetesi editörlerinden Simon Tisdall kaleme aldığı “With dozens killed by Ankara car bomb, focus now turns to who is responsible” başlıklı yazısında patlamadan hangi grupların sorumlu olabileceği ihtimallerini sıraladı. Tisdall yazısında, Türkiye’deki yayın yasağına da vurgu yaptı: “Patlamaya kim sebep olmuş olursa olsun, hükümetin, ulusal güvenliği ortaya atarak getirdiği yayın yasağı, Türk kamuoyunun gerçekleri en son öğrenmesine sebep olabilir. Bu tip kısıtlamalar, tıpkı geçmişte olduğu gibi, komplo teorilerini ve resmi bilgilerin ört bas edildiği iddialarını güçlendirecek ve gerçeği öğrenmeyi güçlendirecektir.”

Telegraph’ın ana sayfasından verdiği haberde, patlamanın gerçekleştiği noktanın, parlamento binası ve askeri kurumlara yakınlığı nedeniyle sıkı güvenlik önlemlerinin olduğu bir yer olduğu bilgisine yer verildi. Haberde, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in başsağlığı tweet’i dikkat çekti.

Independent Ankara’daki patlamayı, “Ankara patlamasının ardından Türkiye Kürt mevzilerine hava saldırısı başlattı” başlığıyla gördü. Haberde PKK lideri ve KCK Eş Başkanı Cemil Bayık’ın olay hakkındaki yorumlarına da yer verildi.

Financial Times’ın ise internet sayfasında yer verdiği haberde, “Ankara’da askeriyeyi hedefleyen bombalı saldırıda en az 28 kişi hayatını kaybetti. Çarşamba günü meydana gelen patlama, geçtiğimiz ay İstanbul Sultanahmet’te 11 Alman turistin hayatını kaybettiği, Ekim ayında Ankara’da 102 kişinin hayatını kaybettiği ve geçen yıl Temmuz ayında Suruç’ta 33 kişinin hayatını yitirdiği patlamaların sonuncusu oldu” denildi.

Ankara'da yaşanan terör saldırısının dünya basınındaki yansımaları

ABD

ABD basını öncelikle Ankara’da sivillere ve askeri personele düzenlenen terör saldırısını şiddetle kınayan manşetler geçti. ABD Dış İşleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner ise “Ortak terör tehdidiyle mücadele ettiğimiz NATO müttefikimiz Türkiye ile olan ortaklığımızı bir kez daha teyit ediyoruz” ifadesini paylaştı. Saldırıda 28 kişinin öldüğünün ve saldırıyı henüz kimsenin üstlenmediğinin duyurulduğu CNN’de, Washington Enstitüsü Yakın Doğu Politikası Uzmanı Soner Çağaptay, saldırının şüphelileri arasında IŞİD ve PKK’nın olabileceği görüşünü paylaştı.

Wall Street Journal, saldırının yaşanmasından çok kısa bir süre sonra olayı bildirirken, Washington Post, Los Angeles Times gibi gazeteler ajanslardan gelen haberleri anında paylaştı. New York Times, haberi verirken Ankara’da Ekim ayında 10 kişinin ölümüne neden olan barış mitingine yapılan saldırıya da değindi; ABD kanalları ise Türkiye’deki muhabirlerine bağlanarak, durumla ilgili güncel bilgiler ve saldırıya ilişkin görüntüleri ülkeyle paylaştı.

Yanı sıra dış politika dergisi Foreign Policy, haberi “Ankara Bombalaması: Ölümcül Saldırıdan Manzaralar” olarak duyurarak, Twitter mesajlarına yer verdi. Dergi, patlama hakkında “Türkiye zirve yapan terör olaylarıyla boğuşurken, kim tarafından gerçekleştirildiği bilinmeyen bir saldırı daha yaşadı. Ayrıca geçtiğimiz ay da İstanbul’un tarihi bölgesinde bomba saldırısı sonucu yabancı uyruklu 12 kişi ölmüştü. Türk yetkililer IŞİD’i suçlarken, bombacının mülteci olarak Türkiye’ye giren bir Suriyeli olduğu söylendi. ifadesine yer verdi.

Ankara'da yaşanan terör saldırısının dünya basınındaki yansımaları

İspanya

Dün akşam saatlerinde Ankara’da yaşanan terör saldırısı İspanya basınında da geniş yer buldu. Ülkenin önde gelen gazetelerinden El Pais, El Mundo, ABC’nin yanı sıra Katalunya’nın en çok satan gazetesi El Periodico ve Bask bölgesinin en çok satan gazetesi El Correo saldırıya ilişkin detaylara yer veren yayınlar arasındaydı.

Haberi internet sitesinden, Türkiye’nin yakın tarihindeki terör saldırılarını hatırlatarak veren El Pais, dün akşam CNNTURK’te ekrana gelen Her Şey ve Tarafsız Bölge programlarına katılan analist Metin Gürcan’ın ve Özgür Mumcu’nun saldırının detaylarına ve güvenlik zafiyeti tartışmalarına ilişkin değerlendirmelerini de paylaştı. Dünyadaki çeşitli ajanslardan derlenerek hazırlanan El Mundo’nun haberinde ise saldırının TBMM ve Kara-Hava-Deniz kuvvet komutanlıklarına birkaç yüz metre mesafede yaşandığına dikkat çekildi. Olayı Türkiye’de çalışan bağımsız gazeteci Javier Triana’nın haberiyle sitesine taşıyan El Periodico benzer bilgilerin dışında “şimdiden geleneksel hale gelen yayın yasağının” uygulamaya konulduğunun altını çizdi.

Ankara'da yaşanan terör saldırısının dünya basınındaki yansımaları

Fransa

Le Monde, Le Figaro, La Libération, Le Nouvel Observateur, La Croix ve L’Express gibi yayınların saldırıyla ilgili hazırladıkları haberlerde vurgu ağırlıklı olarak kaç kişinin hayatını kaybedenlerin ve yaralananların sayısı üzerineydi.

Le Monde’un “Ankara’nın kalbinde gerçekleşen suikastte en az 28 ölü” başlığıyla duyurduğu, TV5’in ise “aylardır cihat yanlıları ile Kürt çatışmacılar nedeniyle sarsılan bir ülkede” gerçekleştiğini söylediği olayla ilgili olarak Le Nouvel Observateur ve Le Figaro ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasına odaklandı.

Le Figaro “Ankara: Erdoğan misilleme sözü verdi” başlığıyla saldırıyı haberleştirirken Le Nouvel Observateur’ün haberinde başlık “Türkiye: Kürt çatışmacıları ve cihat yanlılarının hedefi”ydi. Haber portalı “dehşet” olarak tanımladığı saldırının şehrin yaşadığı “ikinci dram” olduğunu hatırlattı.

La Croix ve L’Express gazeteleri dikkatlerini ve başlıklarını saldırı sonrasına ayırmayı tercih ettiler. La Croix “suikatten sonra Irak’taki PKK üsleri bombalandı” derken L’Express de polisin saldırının failinin kimliğini belirlediğini ve “Ankara suikastinin failinin Suriyeli bir Kürt olduğunu” duyurdu.

Ankara'da yaşanan terör saldırısının dünya basınındaki yansımaları

İtalya

La Stampa internet sitesindeki haberde tüm şüphelerin PKK’yı işaret ettiğini bildirdi. La Repubblica ise yayınladığı haberde, Türkiye’den pek çok yetkilinin görüş ve açıklamalarına yer verdi. Hükümetin “iyi planlanmış bir saldırı” açıklaması da haberde kendine yer buldu. İtalya’nın resmî haber ajansı ANSA ise sıcak gelişme olarak İtalya Dış İşleri Bakanı Paolo Gentiloni’nin, “Ankara’da bugün gerçekleşen saldırıdan derin üzüntü duyuyoruz” açıklamasını duyurdu.

Ankara'da yaşanan terör saldırısının dünya basınındaki yansımaları

Almanya

Alman medyası da başkentte gerçekleşen saldırılara basılı ve dijital sayfalarında yer vermekte gecikmedi. Ülkenin önde gelen medya kuruluşlarından Die Welt ve Der Spiegel, Reuters haber ajansından aldıkları bilgileri derleyerek, saldırılara ilişkin kesinleşen haberlere ve henüz teyit edilmediğini belirttikleri bilgilere ve yapılan spekülasyonlara yer verdiler.

Spiegel olayı, Haziran ayında Diyarbakır’da; Temmuz ayında Suruç’ta, Ekim ayında Ankara’da, Ocak ayında da İstanbul Sultanahmet’te gerçekleşen saldırılardan sonra, 2015 yılının beşinci büyük terör saldırısı olarak tanımladı ve Türkiye’nin güvenlik problemlerinin giderek ehemmiyet kazandığını belirtti. Türkiye’nin güvenlik zaafları olduğuna yönelik iddialara karşı çıkmasına rağmen, başkentin en korunaklı bölgelerinden birinde gerçekleşen bir terör saldırısının zaafın göstergesi olduğunu belirtti. Gazete, bir Nato üyesi olarak IŞİD karşıtı koalisyonda yer alan Türkiye’nin aynı zamanda bölge kontrolünü Kürtler’e bırakmak istemeyişinin de altını çizdi.

Ankara'da yaşanan terör saldırısının dünya basınındaki yansımaları

Rusya

Ankara’daki patlamalar Rus basınında da geniş yankı buldu. Rusya’nın resmî ajansı Ria Novosti, patlamada ölü sayısının altını çizerek, itfaiye ekiplerin ivedi sevk edildiğini yazdı. Haber ajansı İtar Tass ise Numan Kurtuluş’un açıklamalarına geniş yer verdi. Patlamanın çok şiddetli olduğunu bildiren Gazete.Ru ise şehrin askeri karargahına yakın oluşuna dikkat çekerek, “Türk hükümeti yaşanan bu olay sonucunda terörizmin aşağılık yüzünü gördü” ifadesini geçti.

Ankara'da yaşanan terör saldırısının dünya basınındaki yansımaları

Belçika

Başlıklarına saldırı sonrası tartışma ve gelişmelerini taşıyan Belçika basınında tıpkı Métro gibi L’Echo da “Ankara suikasti PKK ile ilişkilendirildi” başlığı altında verdiği haberde failin 23 yaşındaki bir Suriyeli olduğunu duyururken Le Soir “dokuz kişi tutuklandı, IŞİD ile herhangi bir bağlantı bulunamadı” dedi.

Ankara'daki terör saldırısının dünya basınına yansımaları

Yunanistan

Doğan Haber Ajansı’nın haberine göre saldırı Yunanistan basınında da yankı buldu. To Vima, Avgi, Kathimerini, Proto Thema gibi gazeteler saldırının detaylarını ve sonrasında yaşananları ilettikten sonra Yunan hükümetinin saldırıyla ilgili açıklamalarına ve Türkiye ile resmî temaslara yer verdiler.

To Vima’ya göre Yunanistan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Büyükelçi Yorgos Gennimatas Türkiye’nin Atina Büyükelçisi’ni ziyaret ederek Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos’un Ankara’da yaşanan terör saldırısını kınadığını; Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Türk halkına ve hayatlarını kaybedenlerin ailelerine Yunan halkı adına başsağlığı dilediğini aktardı. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ise Başbakan Davutoğlu’nu arayarak taziyelerini iletti.

Davutoğlu’nun saldırı sonrası Brüksel’deki Avrupa Birliği zirvesi kapsamındaki seyahatini iptal etmesi ve Almanya Başbakanı Merkel ve Çipras ile düzenlenmesi planlanan üçlü görüşmeye katılamayacak olması da saldırıyla ilgili Yunan basınında yer alan gelişmelerden biri oldu.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.