MediaCat

YSK ile RTÜK arasında ipler gerildi

RTÜK’ten, özel yayın kuruluşlarının yaptıkları yayın ihlallerinin 5 gün içerisinde bildirilmesini talep eden ve raporları geciktirdiği gerekçesiyle RTÜK Başkanı hakkında suç duyurusunda bulunan YSK’nın, öncelikle, ülke çapında yayın yapan özel radyo ve televizyonları belirlemesi gerektiği belirtildi.

YSK ile RTÜK arasında ipler gerildi

RTÜK’ten, özel yayın kuruluşlarının yaptıkları yayın ihlallerinin 5 gün içerisinde bildirilmesini talep eden ve raporları geciktirdiği gerekçesiyle RTÜK Başkanı hakkında suç duyurusunda bulunan YSK’nın, öncelikle, ülke çapında yayın yapan özel radyo ve televizyonları belirlemesi gerektiği belirtildi.

Edinilen bilgiye göre, RTÜK seçim döneminde yayınları YSK’nın belirlediği ilkeler çerçevesinde izliyor ve herhangi bir yayın ihlali olduğu takdirde gerekli cezalar YSK tarafından veriliyor.

Ulusal yayın kuruluşlarıyla ilgili raporların Yüksek Seçim Kuruluna, yerel yayın kuruluşlarıyla ilgili raporların ise değerlendirilmek üzere il seçim kurullarına gönderilirken, kablo ve uydu ortamında birden fazla kenti kapsayan yayın kuruluşlarıyla ilgili raporların YSK’ya mı yoksa il seçim kurullarına mı gönderileceği konusunda Yüksek Seçim Kurulu’nun karar almaması nedeniyle yayın ihlallerinin rapor haline getirilmesinde sorun yaşandığı öğrenildi.

298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 55/A maddesine göre, ülke çapında yayın yapan özel radyo ve televizyonların hangileri olduğunu belirleme yetkisi YSK’ya ait. Söz konusu kanun hükmüne göre YSK ülke çapında yayın yapan özel radyo ve televizyonların hangileri olduğuna ilişkin kararı almak ve Resmi Gazetede yayımlamakla yükümlü. Buna karşılık 4 Mayıs 2007 tarihinde seçim dönemini başlatan Yüksek Seçim Kurulu bu konuda herhangi bir karar almadı.

Çalışmalarını yürütebilmek için Yüksek Seçim Kurulunun ülke çapında yayın yapan özel radyo ve televizyonların belirlemesine ihtiyaç duyulurken, RTÜK, 7 Mayıs 2007 tarihinde Üst Kurul Başkanı Zahid Akman imzasıyla YSK’ya bir yazı göndererek, 298 Sayılı Yasanın ilgili hükmüne dayanarak karar alınmasını talep ettiği öğrenildi. Ancak YSK’nın RTÜK’ün yazısına herhangi bir cevap vermediği de ortaya çıktı. Bunun üzerine RTÜK Başkanlığı tarafından 5 Temmuz 2007 tarihinde ikinci yazı gönderildi. Ancak YSK, RTÜK’ün beklediği kararı almadı. RTÜK’ün talebini ısrara rağmen yerine getirmeyen YSK, bu süreç içerisinde RTÜK Üyeleri Şaban Sevinç ve Mehmet Dadak’ın başvuruları üzerine izleme raporlarının YSK’ya gönderilmesini geciktirdiği gerekçesiyle RTÜK Başkanı hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

Seçimin son dönemecinde YSK ve RTÜK arasında iplerin gerilmesi, özel yayın kuruluşlarının yayınlarının denetlenmesinde de sorunlara yol açıyor. Ulusal ve yerel lisanslı kuruluşlarla ilgili raporları YSK ve il seçim kurullarına ulaştıran RTÜK, YSK’nın ülke çapında yayın yapan özel yayın kuruluşlarını belirleyici bir kararı olmadığı için, birden fazla ilde uydu ve kablo ortamında yayın yapan özel radyo ve televizyon kuruluşlarının yayınlarıyla ilgili raporların nereye gönderileceği konusunda belirsizlik yaşıyor.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.