MediaCat

Aynı internet sitesini ziyaret etmenin 410 bin yolu

Kanada Kekemelik Derneği kekemeliğe dair önyargılara farklılıkları kucaklayarak meydan okuyor.

Bireylerin konuşma akışında aksama ve tekrarlamalarla karakterize bir konuşma bozukluğu olarak tanımlanan kekemeliğe dair toplumda pek çok önyargı ve yanlış bilgi mevcut. Tüm kekemelerin aynı şekilde konuştuğu da bunlardan biri. Sivil toplum kuruluşu Kanada Kekemelik Derneği (Canadian Stuttering Association) ise bu ve kekemeliğe dair kalıplaşmış diğer yanılgılara 22 Ekim Dünya Kekemelik Günü vesilesiyle hayata geçirdiği farkındalık çalışmasıyla meydan okuyor.

Reklam ajansı John St. tarafından hazırlanan teknoloji destekli kampanyada kekeleyen 410 bin Kanadalı adına, her biri derneğin internet adresi stutter.ca’ya giden 410 bin eşsiz URL oluşturuldu. URL’ler repetetif, uzatma ve blok gibi farklı kekeleme çeşitlerini sergilemek üzere alt alan adları kullanıyor. Kampanya binlerce konuşmanın benzersizliğini ve dernek tarafından verilen desteği vurguluyor.

John St. CCO’su Krystle Mullin, 410 bin URL’nin oluşturulma sürecine ilişkin paylaştığı açıklamada ilk etapta dernek üyelerinden ve kekeme olan diğer kişilerden stutter.ca URL’sini yüksek sesle söylemelerini istediklerini, fenetik telaffuzların toplanarak URL’lere dönüştürüldüğünü söylüyor. Ölçeklendirme için uzatma, duraklama ve tekrarlama gibi kekeleyerek konuşmanın tüm unsurlarını görselleştiren bir dizi parametre ve örnek oluşturulmasının ardından bir yapay zekâ programına Python betiği yazdırılmış. Betik üzerinde birkaç düzenleme ve yinelenen URL’lerin Excel ile elenmesiyle, 410 bin farklı URL oluşturulmuş. Mullin, bu yolla kişiselleştirmenin gücünü vurgulamakla kalmadıklarını, veri ve teknolojinin kapsayıcılığı nasıl genişletebileceğini gösterdiğini de ekliyor.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.