12 senesi USA Today’de olmak üzere 25 yıldır gazetecilik yapan, Turkish Daily News Genel Yayın Yönetmeni…
12 senesi USA Today’de olmak üzere 25 yıldır gazetecilik yapan, Turkish Daily News Genel Yayın Yönetmeni David Judson ile görüştük. Pulitzer adaylığı bulunan Amerikalı gazeteci, Türk medyasında yaşanan olayları bir yabancı gözüyle yorumluyor…
35 senedir Türkiye ile ilişkisi var David Judsonın. Dönem dönem Amerikaya dönse bile geri gelmiş hep Türkiyeye. Son 23 senedir kariyerimin en ilginç yıllarını yaşadım diyor. Bir ara gazeteciliğe ara vermiş. Monica Lewinski skandalı yüzünden soğumuş işinden. Türkiyedeyken İzmir Tolga ikna etmiş onu mesleğe geri dönmeye.
William Churchilldan sonra Türkiyedeki ilk yabancı genel yayın yönetmeni kendisi. Hem yabancılar hem de Türk CEOlar tarafında tercih edilen Turkish Daily News için Yabancı bir gazete değil diyor üzerine basarak Judson. Yabancı dilde yayın yapıyoruz sadece. Görevimiz Türkiyenin öyküsünü anlatmak.
Uzun süredir Türkiyedesiniz. Nasıl oldu Amerikadan buralara gelmeniz?
Açıkçası aşk hikayesi ile oldu. 15 yaşındayken okulumuza gelen İsveçli kıza aşık oldum. Belki İsveçe okumaya gidebilirim diye liseler için exchange programına başvurdum; Türkiye çıktı. Geldim. O senelerde Türkiyede ne yaşanmış olursa olsun bizim için çok entel ve güzel bir dönemdi. Lisede kız tavlamak istiyorsan Jean Paul Sartre okumuş olman lazımdı. Şimdiki formasyonumun oluşumunda büyük etkisi vardır. Sonra Amerikaya döndüm, üniversiteye başladım. Üçüncü sene Boğaziçi Üniversitesine geldim. Sonra yine geri döndüm. Amerikada gazetecilik yapmaya başladım.
Türkiyeye ilk geldiğinizde gazetecilik yapmamışsınız ama. Neden ara verdiniz mesleğinize?
Çeşitli etkenler vardı. Ama gazetecilikten soğumamın temel nedeni Monica Lewinsky skandalıdır. Sekiz ayı tüketti o kız. O sırada soykırım haberleri, Asyadaki ekonomik kriz haberleri var, Amerikadaki çevre sorunları, eğitim reformları gündemden düştü… Tek mesele kadının mavi eteğiydi. Ben 1 yıl izin aldım o dönem. O sırada da uluslararası bir proje için iş teklifi geldi. Türkiye de vardı planlarının içinde. Sanal master programları satmaya geldim buraya.
Turkish Daily News a geçişiniz nasıl oldu?
Bundan tam dört sene önce İzmir Tolga Eyüp Can ve Vuslat Doğan Sabancı ile tanıştırdı beni. Gazeteye bakıp eleştirmemi istediler. Okudum gazeteyi. 10 sayfalık rapor yazdım. Alınırlar diye düşünürken gazetenin genel koordinatörlüğünü teklif ettiler. Allah Allah dedim. İlginçti. Ama kabul ettim.
Doğan Grubu içerisinde 1 yıl kaldıktan sonra İngilizce bir gazetemiz var, Amerikalı bir yöneticimiz var. Neden bunları birleştirmiyoruz? diye düşündüler.
TDNnin Türk medyasındaki misyonu nedir?
Türkiyenin batı medyasında beş tane öyküsü var; Ermeni soykırımı, Kürt-Türk meselesi, töre cinayeti, başörtüsü, ifade özgürlüğü. Biz bu beş öykü hakkında İngilizce lisanda New York Timesın gidemediği derinliğe gideceğiz, korkmadan vereceğiz dedik.
Medyadaki hareketlenmeler hakkında ne düşünüyorsunuz? Yeni aktörler, alımlar, satımlar, yeni gazete söylentileri
Toplumun olgunlaşması için çok seslilik, perspektif zenginlik çok önemli. O açıdan bu gelişmeler iyi. Ama tabii KOBİleri kalkındırmak amacıyla kurulmuş bir devlet bankasının tarihinin en büyük kredisini belirsiz bir kefalet karşılığında vermesi ilginç. Başka bir banka benzer bir krediyi Ahmet Altana vermezdi. Belki de yanılıyorumdur bu yorumlarımla. Siyasi yorumlar yapmak istemem.
Ergenekon davası ile gözaltına alınan gazeteciler de oldu. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Beklediğim, hayal ettiğim bir adalet standardı görmüyorum açıkçası. Ama Amerikada da Ken Star diye bir savcı vardı biliyorsunuz, o da beklediğim uluslararası standartlarda bir çizgi göstermedi. İddianame olmadan tutuklanmaları ilginç tabii. Cadı avı gibi biraz. Benim misyonum teknik bir misyon. Ben Türkiye uzmanı değilim, siyasi uzman da değilim.
Röportaj: Fulya ÇİMEN
Röportajın devamını MediaCat Ağustos sayısında okuyabilirsiniz.
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.