SuperRare’in sanat eseri olmadığı gerekçesiyle platformdan kaldırdığı o NFT şimdi servet değerinde.
64 galonluk bir çöp kovasını tasvir eden ve başlangıçta 252 bin dolardan alıcı bulan 64 GALLON TOTER isimli NFT’nin fiyat etiketi 95 milyon dolara ulaştı.
Yaratıcısı Robness, eseri ilk olarak NFT pazaryeri SuperRare’e yüklemiş, çalışma sanat olarak kabul edilmediği ve telif hakkı ihlalinde bulunduğu gerekçesiyle platformdan kaldırılmıştı. Robness’ın açıklamasına göre yetkililer, yüklenen görselin ABD merkezli ev geliştirme perakendecisi Home Depot’ta çekilmiş bir fotoğraf olduğunu düşünmüş ve bir sanat eseri niteliği taşıdığına ikna olmamışlardı. Şaşırtıcı olan, kısa süre sonra bu kararın geri alınmış olmasıydı.
SuperRare, atılan geri adımı çalışmanın bir sanat eseri olarak kabul edilebilecek biçimde evrimleşmiş olmasıyla gerekçelendirdi. Şimdilerde görsel, ana renklerle parıldayan ve hafifçe hareket ederek göz yanılsaması yaratan bir GIF formunda alıcısını bekliyor.
I UPDATED THE PRICE OF THE ’64 GALLON TOTER.’
IT’S AROUND $150,000,000 NOW.
I FELT IT WAS TIME TO ADJUST IT. pic.twitter.com/gfe6fiXrSi
— ROBNESS V2 (@robnessofficial) January 30, 2022
Robness, süreç içerisinde herkesin bir görüntü alıp onunla istediğini yapmasını mümkün kılan açık kaynak sanatının üretken bir destekçisi haline geldi. Öyle ki sanatçı, “Yaptığım her şeyi kelimenin tam anlamıyla çalabilir, kopyalayıp yapıştırabilirsiniz, umurumda değil” diyecek kadar ileri gidiyor.
Tüm bunlar size Marcel Duchamp’ın 1917’de sanat dünyasını etkilemeden önce öfkelendiren pisuar heykelini hatırlatıyorsa, yalnız değilsiniz. Sanatın ne olduğu ve nelerin sanat eseri olarak etiketlenebileceği sorusu tarihin başlangıcından beri bizimle ve görünen o ki, bu soruya hiçbir zaman somut bir yanıt vermemiz mümkün olmayabilir.
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.