MediaCat

2022 Global Effie Endeksi açıklandı

Effie performansına göre oluşan sıralamalarda Türkiye’den birçok ajans ve marka da yer aldı.

Reklamveren, marka, ajans holdingleri, network ve ajansların dünya genelindeki Effie organizasyonlarında sergiledikleri performansa göre şekillenen Effie Endeksi’nin 2022 sonuçları paylaşıldı.

1 Ocak-31 Aralık 2022 aralığındaki Effie Ödülleri finalist ve kazananlarının yer aldığı sıralamada AB InBev, ödül ve finalistliklerden elde ettiği bin 542 puanla en etkili reklamveren oldu. AB InBev’i McDonald’s, Mondelēz International, Unilever ve Procter & Gamble takip etti. En etkili markalar McDonald’s, KFC, Burger King, Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Medya Ofisi ve Chevrolet olarak sıralandı.

Ajans holdingleri sıralamasında WPP zirveyi Omnicom’dan devraldı. İkinci sıraya gerileyen Omnicom’u Publicis Groupe, IPG ve Dentsu takip etti. Network’lerde sıralama Ogilvy, McCann World Group, Leo Burnett Worldwide, DDB Worldwide ve BBDO Worldwide olarak şekillendi.

Ajanslara bakıldığında zirveye Leo Burnett Orta Doğu yerleşti. Ajansı Ogilvy Hindistan, McCann Tel Aviv, Ogilvy Pakistan ve Leo Burnett Hindistan izledi. En etkili bağımsız ajanslar ise Slap Global (Arjantin), Dattis Comunicaciones (Kolombiya), SUNO United Creators (Brezilya), Interaction (Kosta Rika) ve Jam Session Agency (Romanya) olarak sıralandı.

Türk ajans ve markalarının Avrupa karnesi

Reklamveren ve ajansların etkililik performanslarının kıtalar özelinde de sıralandığı 2022 Global Effie Endeksi’nde Yarının Suyunu Kurtarmak, Çare Biziz, Su Endeksi, #BenBirDamlayım ve Kaç Kere Giyiyoruz çalışmalarının etkisiyle Reckitt 26’ncı sıraya yerleşti. Avrupa reklamverenler sıralamasında OPET 31, Bi’ Başladın mı Duramazsın kampanyası ve Masumlar Apartmanı işbirliklerinin katkılarıyla Bosch 39, DİMES ve Koç Holding 42, BluTV 58, Migros 73 ve Arçelik 92’nci oldu.

DİMES Milkshake ve DİMES Smoothie markaları Avrupa’nın en etkili markaları arasında 26’ncı sırada yer buldu. #DedimOlabilir ve #KendiYolumuzda Biz Hazırız kampanyaları Elidor’u Avrupa’nın en etkili 38’inci markası konumuna getirirken Temizken Güzel, %100 Geri Dönüştürülebilir Cif Krem ve Cif Ultra Serum çalışmalarının performansı Cif’i 39’uncu sıraya taşıdı. Avrupa’nın en etkili markaları arasında BluTV, Yapı Kredi ve OPET 42, KazandıRio 68, Beko 83’üncü sırada yer buldu. Titrifikir ve MullenLowe Istanbul imzalı çalışmalarıyla OMO da 83’üncü sırada boy gösterdi.

Globalde en etkili ajanslar sıralamasında 16 ödül ve finalistlikle Medina Turgul DDB 46’ncı sıraya yerleşti. MullenLowe Istanbul globalde 64, Rafineri ise 96’ncı oldu. Rafineri globalde bağımsız ajanslar arasında 21’inciliğe yerleşti. Aynı sıralamada Reklamania Creative 67, People 80, Sobraz İletişim 88, Happy People Project 91 ve Circus da 96’ncı sırada yer aldı.

Ajansların Avrupa sıralamasına bakıldığında Türkiye’den 18 ajansın listede yer aldığı görülüyor. Avrupa’nın en etkili ajansları arasında 10’uncu sırada Medina Turgul DDB boy gösterirken, listedeki diğer ajanslar MullenLowe Istanbul (15), Rafineri (23), Mindshare (29), Havas Turkey (30), Ingage (38), Tribal Worldwide İstanbul (38), PunchBBDO (49), VMLY&R İstanbul (55), Publicis İstanbul (59), TBWA\Istanbul (61), Reklamania Creative (63), OMD Türkiye (78), People (78), MediaCom (93), Sobraz İletişim (93), Concept (98) ve Happy People Project (98) oldu.

Bağımsız ajanslar özelinde Avrupa sıralamasında Türkiye’den Rafineri (8), Reklamania Creative (25), People (33), Sobraz İletişim (38), Concept (41), Happy People Project (41), Circus (43), Senfonico (56), Mese İletişim Danışmanlığı (59), Titrifikir (73), Cora Communications (76), Alametifarika (83), Cats&Dogs (85), MediaMarcom (85), PRactice Communication Management (85) ve Renee (85) yer aldı.

2022 Global Effie Endeksi’ne buradan göz atabilirsiniz.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.