Instagram 2022 öngörülerini içeren ilk trend raporunu yayınladı.
Instagram, 2022 için ilk trend raporunu paylaştı. Raporu hazırlarken Z Kuşağı kullanıcılarının düşünce biçimleri ve davranışlarından yola çıkan sosyal medya devi, kuşağın yeni yıla hâkim olacak trendleri nasıl şekillendireceğini irdeledi.
Moda, güzellik, alışveriş, müzik, dans, kariyer, eğitim, sağlık ve sosyal adalet gibi birçok kategoride kültüre yön vermesi beklenen eğilimlere daha yakından bakmak isteyenler için işte rapordan bazı çıktılar…
2022’de gençlerin moda anlayışına maksimalist bir çizginin hâkim olması bekleniyor. Son iki yılı etkisi altına alan athleisure akımının yerine modayı bir kendini ifade etme aracı olarak kullanan cesur stilleri koyacak olan gençler arasında Goth, Dark Academia, Goblincore gibi alternatif moda akımlarının yükselişe geçtiğini görmemiz olası.
Artan sağlık hassasiyetiyle birlikte gençler ciltlerine uyguladıkları ürünlerin içeriklerin daha temiz olmasına özen göstermeye başlamış durumda ve bu eğilimin 2022’de de devam edeceği öngörülüyor. Araştırmalara göre her üç gençten biri temiz makyaj/cilt bakımı hakkında daha fazla bilgi ve ürün edinmekle ilgileniyor. Özetle bitki bazlı ve vegan cilt bakımı ürünlerinin revaçta olacağı bir yılın kapıda olduğunu söylemek mümkün.
Evlerimize kapandığımız süreçte iyiden iyiye alıştığımız online alışverişin vazgeçilmez günlük pratiklerimizden biri haline geldiği malum. Ancak e-ticaret sitelerinin bu dönemde gösterdiği performansın, sosyal medya uygulamaları üzerinden sunulan doğrudan alışveriş seçeneklerindeki artışla beraber gerilemesi güçlü bir ihtimal. Özellikle vaktinin çoğunu bu platformlarda geçiren Z Kuşağı için büyük e-ticaret sitelerinin eski cazibesini yitirmesi kaçınılmaz gibi görünüyor. Instagram’ın araştırmasına göre genç ve genç yetişkinlerin dörtte birinden fazlası 2022’de doğrudan sosyal medya feed’leri ve uygulama içi özellikler aracılığıyla alışveriş yapacağını söylüyor.
İkinci el mağazaları eski giysileri yeniden anlamlandırıp daha uzun süre kullanılmasını sağlayarak sürdürülebilirliğe katkı sağlıyor. Genç ve genç yetişkinlerin dörtte biri 2022’de ikinci el mağazalardan daha çok alışveriş yapmayı düşündüğünü ifade ediyor. Bir o kadarı da, gardıroplarındaki eski kıyafetleri çevrimiçi mağaza ve sosyal medya kanalları aracılığıyla satarak sürdürülebilirliğe bireysel olarak daha fazla katkıda bulunmayı hedefliyor.
Kısa videoların müzik keşif sürecini yeniden tanımlaması, Instagram’ı bu alandaki başlıca platformlardan biri haline getirebilir. Gençlerin yüzde 70’i 2022’de sosyal medya aracılığıyla yeni müzikler veya sanatçılar keşfetmeyi; genç ve genç yetişkinlerin dörtte biri ise sosyal medyada görselliğiyle de ön planda olan albüm yayınları ve canlı konserler görmeyi bekliyor.
Dans konusuna gelince… Son zamanlarda dans challenge’ları dinleyiciyle yeni buluşan parçaların dillerden düşmeyen hit’lere dönüşme sürecini hızlandırıyor ve ortada bu durumun yeni yılda da devam etmemesi için hiçbir sebep yok.
İçerik üreticilerinin Z Kuşağı üzerindeki etki gücü 2022’de de sarsılacak gibi görünmüyor. Beş gençten dördü sosyal medya ünlülerinin kültür üzerinde aktörler gibi geleneksel ünlülerden daha fazla etkiye sahip olduğu konusunda hemfikir. 13-24 yaş aralığındaki Instagram kullanıcılarının dörtte biri ise sadık ve yüksek etkileşimli kitlelere sahip mikro influencer’ların da yeni trendler yaratmadaki payının çok büyük olduğunu düşünüyor.
Z Kuşağı’nın yüzde 90’ı en iyi eğitimin günlük deneyimlerden geldiğine inanıyor. Yüzde 87’si, çok fazla insanın geçimlerini sağlamak için birden fazla işte çalışmak zorunda kaldığının farkında ve yaptıkları işlerin kendilerini tüketmesinden veya tanımlamasından endişeli. Bu sebeple işi hayatlarındaki önem sıralamasında en ön sıraya koymayan gençlerin yüzde 68’ine göre iş yalnızca “yapmak zorunda oldukları bir şey.”
Bu kuşak aynı zamanda yaptığı işin anlamını da sorguluyor. Öyle ki, “Daha az para kazanacağım anlamına gelse bile anlamlı bir işim olmasını tercih ederim” diyenlerin oranı (yüzde 71) hiç de azımsanacak gibi değil.
Gençler karmaşık tarifleri ve pişirme tekniklerini denemeyi seviyor. Her dört gençten ve genç yetişkinden biri sosyal medyada gördüğü tarifleri deniyor, altısından biri ise moleküler gastronomiye artan bir ilgi besliyor. Kullanılacak malzemeleri bizzat üretme veya doğadan temin etme trendi de yükselişte.
Pandemi döneminde daha da yaygınlık kazanan evde egzersiz trendi 2022’de de devam edecek gibi görünüyor. Instagram, bütünsel zindeliğe atfedilen önemin artacağını, üç gençten birinin zihinsel sağlığını korumak için meditasyon gibi aktivitelere, dört kişiden birinin ise çizim, müzik, yazı yazma gibi yaratıcılığı besleyen pratiklere yönelmeye devam edeceğini öngörüyor.
İlgi çekici bir diğer nokta ise evde egzersiz konusunun Instagram kullanıcıları arasında, uygulamayı kullanmayanlara göre daha yaygın oluşu. Evde egzersiz yapma sıklığıyla ekonomik statü arasında da gözle görülür bir ilişki söz konusu. Zira finansal olarak iyi durumda olanlar (yüzde 54), orta (yüzde 35) ve alt gelir düzeyine (yüzde 32) sahip kişilere göre evde egzersiz yapmaya daha meyilli görünüyor. Yine de geniş bir yelpazeye erişilebilen bu tip trendleri yükseltmek, tüm genç ve genç yetişkinleri bu alanla ilişkili tutmanın anahtarı niteliğinde.
Oyunları “yeni alışveriş merkezleri” olarak tanımlıyor Instagram. Tüm işaretler ise pandemi döneminde video oyunlarına karşı artan rağbetin kalıcı olacağı yönünde. Gençlerin ve genç yetişkinlerin yüzde 40’ı 2022’de daha fazla video oyunu trendi görmeyi bekliyor. Oyunlar Z Kuşağı’na diğerleriyle bir arada eğlenmek için de fırsatlar sunuyor. Her beş gençten biri 2022’de sanal gerçeklik konserlerinin daha popüler olmasını bekliyor.
Öte yandan oyun dünyasıyla modanın kesişim noktasında da yeni bir trend doğuyor. Sanal ürünler satın almaya olan ilgi 2021 itibarıyla yüzde 50 artmış durumda. Beş gençten biri de dijital avatarları için daha fazla markanın giysi koleksiyonlarını görmeyi bekliyor.
Belirsizlik, gençleri kavrayabilecekleri ve kontrol edebilecekleri araçlara yönlendirirken öne çıkan kaçış noktası mizah oluyor. Sosyal medyada paylaşılan meme’lerin gücü ise samimiyet ve ironiyi başarıyla harmanlamalarından geliyor. 2021’deki en popüler internet kültürü trendlerine bakıldığındaysa paylaşılan meme’lerin yüzde 35’inin absürt mizah türünde olduğu, yüzde 29’unun konusunu ise kripto paranın oluşturduğu görülüyor.
Z Kuşağı’nın yüzde 52’sinin 2021’de sosyal adalet içerikli paylaşımlar yapan hesapları takip etmesi, sosyal medyanın sıklıkla aktivizm üzerine bilgi paylaşımı için kullanıldığının kanıtı niteliğinde. 2022’de de gençlerin yüzde 37’si paralarının bir kısmını sosyal amaçlarla bağışlamayı, yüzde 28’i ise daha fazla sosyal adalet hesabını takibe almayı düşünüyor.
2022 Instagram Trend Raporu’na buradan ulaşabilirsiniz.
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.