MediaCat

Yılın en iyi dergi kapakları

MediaCat Ocak sayısında yılın en iyi dergi kapaklarını seçti.

Yılın en iyi dergi kapakları

MediaCat olarak her yıl yılın en iyi gazete manşetlerini, dergi kapaklarını ve mizah dergisi kapaklarını, bir seçici kurul eşliğinde belirliyoruz.

Bunun için bu yıl da gazeteciler, dergiciler, reklamcılar, mizahçılar, halkla ilişkiler yöneticileri, araştırmacılar, reklamveren yetkilileri ve iletişim akademisyenlerinden oluşan bir jüri oluşturduk. Yılın manşetlerini ve kapaklarını bu jüri değerlendirerek seçti.

2011 JÜRİSİ
Oluşturduğumuz jüride Ali Poyrazoğlu, TNS Türkiye Genel Müdürü Arzu Kumar,  Digiturk Kurumsal İletişim Müdürü Berna Kürekçi, Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi ve Akşam gazetesi yazarı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Star gazetesi yazarı Ergun Babahan, Avea CEO’su Erkan Akdemir, Excel İletişim Ajans Başkanı Figen İsbir, Starcom MediaVest Group Yönetici Ortağı İnanç Dedebaş, Hürriyet gazetesi yazarı İsmet Berkan, Medina Turgul DDB Yaratıcı Yönetmeni Kurtcebe Turgul, televizyoncu Mesut Yar, karikatürist / yazar Metin Üstündağ, Akbank Kurumsal İletişim Bölüm Başkanı Murat Göllü, Milliyet gazetesi yazarı Murat Sabuncu, Vatan gazetesi yazarı Okay Gönensin ve reklamcı Serdar Erener yer aldı. Sabancı Üniversitesi Politikalar Merkezi Direktörü Fuat Keyman jüride olmasına rağmen toplantıya katılamaması nedeniyle yaptığı seçimleri yazılı olarak bildirdi. MediaCat dergisini ise Genel Yayın Yönetmeni Pelin Özkan temsil etti.

Şunu belirtmekte fayda var, bu yılki jüri bugüne kadarki en acımasız olanıydı.

Bunda, üç eski genel yayın yönetmeni, Ergun Babahan, İsmet Berkan ve Okay Gönensin’in jüride yer almasının büyük bir etkisinin olduğunu söyleyebiliriz.

İKİ AŞAMALI SEÇİM SÜRECİ
Seçim süreci iki aşamalı olarak gerçekleşti.  Finalist gazete manşetlerini belirlerken ilk aşamada MediaCat ekibi olarak 100 binin üstünde satan tüm gazeteleri ve ayrıca gündem belirleme güçlerini göz önünde bulundurarak Cumhuriyet, Radikal ve Taraf gazetelerinin 1 Aralık 2010 – 30 Kasım
2011 tarihleri arasında yayımlanan tüm sayılarını dikkate aldık. Finalist dergi kapaklarını sektörel dergiler haricindeki tüm aylık, 15 günlük ve haftalık dergilerin (Leman, Penguen ve Uykusuz gibi mizah dergileri de dahil) ilgili tarih aralığında yayımlanan sayılarının kapaklarını tarayarak çıkardık. İkinci aşamada ise jüri üyeleri, finale kalan 371 manşet, 59 dergi kapağı ve 44 mizah dergisi kapağı arasından en iyilerini seçmek üzere MediaCat ofisinde bir araya geldi.

NİHAİ DEĞERLENDİRME
Nihai jüri değerlendirmesi, şu kriterleri gözönünde bulundurarak yapıldı: Gazetede manşetin, dergide kapağın sözlü ifade gücü ve çarpıcılığı; merak uyandırması, espri veya incelik barındırması, genel görsel ve grafik estetik, gündem yaratma potansiyeli, gündemi yansıtma gücü. Titiz bir seçim süreci sonunda 2011’in en iyi ilk 10 gazete manşeti, en iyi 10 mizah dergisi kapağı belirlendi. Dergiler için her sene 10 tane en iyi kapağın belirlenmesine rağmen bu sene jüri 7 tane uygun iş bulabildi. Her kategoride ilk 10’a girenler arasından 2011’in birincileri seçildi. Birinci haricinde ilk 10’da yer alan finalistler ise yayın tarihlerine göre sayfalarımızda sıralandı.

Gazeteler kategorisinde birinciliği alan Radikal’in ‘Saraydan Taht Kaçırma’ manşeti ile Taraf’ın ‘Daha Karpuz Kesecektik’ manşeti kapışırken, 46’nın Serra Yılmaz’lı dergi kapağı birincilik için National
Geographic Türkiye’nin kurban kapağıyla yarıştı.

YILIN DERGİ KAPAĞI: 46
KASIM-ARALIK 2011

Serra Yılmaz’ı gergedan olarak kapağına taşıyan 46 Magazine Kasım-Aralık 2011
sayısını ‘Hayvanlar Özel Sayısı’ olarak yayımladı. Sokak hayvanları ve onların haklarına
dikkat çeken sayıda Demir Demirkan, Burcu Güneş, Levent Üzümcü, Mert Fırat, Yekta
Kopan gibi popüler ve alternatif kültürün tanıdık isimleri bir araya geldi. Kapak yüzü
Serra Yılmaz ise konuyla ilgili şunları söyledi: “İnsan hakkına saygısı olmayandan
hayvan hakkı bekliyoruz. Hayvana uygulanan şiddet de, insana uygulanan şiddet de
bence birbirinden ayrı şeyler değil. Genelde şiddetin önüne geçebilmek için, şiddeti
övücü şeylerin hayatımızdan tamamen çıkarılması şart.”

NATIONAL GEOGRAPHIC TÜRKİYE
KASIM 2011

Kurban bayramı için adanmış bir kapak: ‘Trajiden Kutsala Kurban: Tanrıya, barışa, berekete, dayanışmaya adanan hayatlar’. Yazının spotu, kapağa ismini veren başlık kadar ilginç: “Kutsal olan için, barış için, bereket için, krizden çıkmak için ya da şükran ifadesi olarak kurban edilenler… Bakireler, çocuklar, hayvanlar… Tarih öncesinden bugüne gelen kültür…”.
Kutsalın kültürün içine ne şekilde sirayet ettiğine dair bir kapak konusu.

AKSİYON
11 TEMMUZ 2011

Şike dalgası Temmuz’dan beri süregiderken, Aksiyon dergisi olayın patlak verdiği ilk haftada konuyu kapağına taşıyor. ‘Futbol bir ayak oyunudur’ başlığının atıldığı kapakta, iplerle bağlanmış bir futbolcunun üstünden siyah
bir sıvının aktığını görüyoruz.
Türkiye, tarihindeki en büyük şike dalgasıyla sarsılırken, Aksiyon ’un kapağında da ima ettiği üzere futbolda ipleri kimin elinde tuttuğuna dair önemli bir tartışma başlamış oldu.

BLOOMBERG BUSINESSWEEK
20 MART 2011

Japonya’da yaşanan depremle ilgili hazırlanan sayıda Japon bayrağına gönderme yapılarak hazırlanan kapak  tasarımı oldukça ilginç. Bayrakta yer alan yuvarlağın içine yerleştirilmiş,çizgilerden oluşturulan insan portesinde fay hatlarını görmek de mümkün.

AKSİYON
15 AĞUSTOS 2011

‘Vesayetin Kanunu Askeri İmtiyaz Askeri Eşitlik’ başlığıyla askeri vesayetin yapı taşlarından bahseden derginin bu sayısında anayasa değişikliği gerçekleşse bile askeri vesayetçi yapı meselesinin halledilmesi için başka adımların gerekli olduğundan bahsediliyor.

AKSİYON
18 TEMMUZ 2011

‘Cumhuriyet’in En Sofistike Sansürleri – Devletin Romanı’ başlığıyla şu günlerde tekrardan gündeme gelen bir konuyu ele alan dergi, kütüphanede yer alan Türk edebiyatı klasiklerine belki de şüpheyle baktığımız
bir çağda olduğumuza ilgi çekiyor ve akabinde şu soruyu yöneltiyor: Yazarı, ismi aynı olsa da devre göre dil değiştiren kitaplar sandığımız gibi edebi zevk mi veriyor, yoksa devletin yeni neferlerini mi inşa ediyor?

AKSİYON
25 TEMMUZ 2011

Varlığı ile yokluğu hâlâ tartışılırken arkasında bıraktığı şüpheler, sorularla üstünde birçok kitap yazılan konulardan biri JİTEM’dir. Aksiyon, Temmuz ayının son haftasında ‘JİTEM ne yaşar ne yaşamaz’ başlığıyla kapağına taşıdığı konuyla ilgili kapsamlı bir dosya hazırladı. JİTEM’in kuruluş hikayesi, Susurluk ve sonraki dönemler dahilinde ele alınan yazıda çeşitli astsubayların da tanıklıklarına yer veriliyor.

Açıklama: 1 Aralık 2010 – 30 Kasım 2011 tarihleri arasındaki dergi kapakları değerlendirmeye alınmıştır.
Birinci seçilen dergi kapağının haricindekiler yayımlanma tarihlerine göre kronolojik olarak sıralanmıştır.

 

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.