Türkiye’nin en değerli finans markası belirlendi

Brand Finance ve The Banker dergisi işbirliği ile gerçekleştirilen Dünyanın En Değerli 500 Finansal Markası araştırmasının sonuçları açıklandı…

Türkiye’nin en değerli finans markası belirlendi

Brand Finance ve The Banker dergisi işbirliği ile gerçekleştirilen banka ve tüm finansal hizmet markalarının marka gücü ve marka değeri açısından incelendiği Dünyanın En Değerli 500 Finansal Markası (Global 500 Financial Brands Index) araştırmasının sonuçları açıklandı.

Brand Finance tarafından açıklanan araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’nin en değerli finansal markasının, 631 milyon dolar marka değeri ve “A” marka derecesi ile Akbank olduğu kaydedildi. Akbank genel sıralamada ise 178. sırada yer aldı. Araştırma sonuçlarına göre dünyanın en değerli finansal markası ise 35,5 milyar dolar marka değeri ve “AAA” marka derecesi ile HSBC.

İş Bankası 188. oldu

Akbank’ı 557 milyon dolar marka değeri ve “B” marka derecesi ile izleyen İş Bankası, genel sıralamada ise 188. sırada yer aldı. Türk banakaları içinde 3. sırada yer alan Garanti ise marka değeri 469 milyon dolar, marka derecesi “A” ile genel sıralamada 206.sırada bulunuyor.

Brand Finance Türkiye Direktörü Muhterem İlgüner Türk bankalarının değerlendirmelerini artık birbirine bakarak yapmamaları gerektiğini vurguladı. İlgüner, “Türk bankalarının çıtası artık dünya olmalı. Hem ürünler, hem de sundukları hizmetlerin dünya ölçeğinde değerlendirilmesi gerekli” dedi.

Marka değerinin hesaplanmasında “hak bedelinden arınmış” yöntemin uygulandığını belirten ilgüner, banka ya da finansal kuruluşun elde ettiği gelire dayanan bu yöntemin, dünyada da en çok itibar edilen yöntem olduğuna dikkat çekti. İlgüner, şu bilgileri verdi: “Bir firma, bir markaya sahip olmasaydı, bunu bir marka sahibinden lisans bedeli ödeyerek kiralayacaktı. Dolayısıyla bir markaya sahip olmak, bu bedeli ödemekten firmayı arındırıyor. Markanın elde ettiği gelirler esas alınıyor. Değer de o markaya sahip olması nedeniyle elde edilen gelirlere bakarak saptanıyor. Örneğin, Akbank markası altında yürütülen tüm faaliyetlerden elde edilen gelirlere bakılıyor.” İlgüner, marka derecesinin saptanmasında ise Brand Finance’in kendi geliştirdiği Brand beta tekniğinin uygulandığını ifade etti.

Ekonomik büyüme etkili

Araştırmada Brezilya gibi bazı gelişmekte olan ülke bankalarının sıralamada Türk bankalarının üzerinde yer alması, İlgüner’e göre, o ülkelerde sürekli ekonomik büyümenin bankalara yansıması. İlgüner, Türkiye’nin de sürdürülebilir ekonomik büyümeye sahip olduğu sürece, Türk bankalarının önümüzdeki yıllarda daha üst basamaklara tırmanacağını kaydetti. 2007’deki global krize rağmen bazı ülkelerin sıçrama gösterdiğini ifade eden İlgüner, eskiden bu listeye dahil olmayan bazı banka ve finansal kuruluşların listede yer edinmeye başladığını söyledi.

Türkiye’nin muhasebe sisteminde uyum sağlamayı taahhüt ettiği Uluslararası Finansal Raporlama Sistemi’nde de (IFRS 3) marka gibi fiziki olmayan varlıkların kayıt altına alınabilmesine imkan verdiğini belirten İlgüner, “Yunanistan, bunu uygulama konusunda adımlar atıyor. Türkiye’de banka ve finansal kuruluşların marka gibi varlıklarını her yıl gözden geçirmesi gerekli. Bu yöntemi uygulama şansı buldukça bankalarımız fiziki olmayan varlıkların değerini izleme şansına sahip olacak” açıklamasında bulundu.

HSBC en değerli marka

Araştırma sonuçlarına göre dünyanın en değerli finansal markası ise 35,5 milyar dolar marka değeri ve “AAA” marka derecesi ile HSBC. 27.8 milyar dolar marka değerine ve “AA” marka derecesine sahip olan Citi’yi ikinci sıraya indiren HSBC, hem perakende hem de kurumsal bankacılıkta en değerli marka olarak tespit edildi.

American Express, 16.2 milyar dolar marka değeri ve “AAA” marka derecesi ile dünyanın en değerli kredi kartı markası olarak tespit edildi. Yatırım bankacılığında ise Goldman Sachs, 12.5 milyar dolar marka değeri ile birinci sırada yer alıyor. Brand Finance ve The Banker dergisinin araştırması Amerikan Gelir İdaresi, İngiltere Gelir İdaresi, Avustralya Vergi İdaresi gibi otoritelerce altına imza atılacak doğrulukta kabul ediliyor.

Markalar arası mukayese fırsatı

1990’lardan itibaren bankacılık sektörünün birleşme ve satın almalar dönemine girdiğini hatırlatan Brand Finance CEO’su David Haigh, “Böylece markalar birleşti; konsolide oldu, bazen de yenileri geliştirildi. Bu araştırma, markaların rakiplerine göre mukayese edilmesine ve bu faaliyet alanında üretilen değerlerin izlenmesine fırsat veriyor” dedi. Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin gibi hızla gelişen ülkelere ait finansal markaların ülkelerindeki ekonomik gelişmenin yararlarını gördüğüne dikkat çeken Haigh, ilk 60 marka arasında Brezilya’dan 3 markanın yer aldığını ifade etti. Haigh, 2007’de yaşanan global krizin bankaların sermaye maliyetlerini, gelirlerini ve marka değerlerini de olumsuz etkilediğini söyledi.

Kaynak: Referans Gazetesi

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.