MediaCat

Robotlar ve yeni dünya

Brand Week Istanbul 2016 heyecan verici oturumlarla sona erdi.

Robotlar ve yeni dünya

Digital & Mobile Day ve Brand Week Istanbul’un son oturum dizisinde ilk konuk Facebook EMEA Medya Ortaklıkları direktörü Patrick Walker’dı. Brand Week Istanbul sahnesinde Bloomberg HT sunucusu Hande Demirel’in sorularını yanıtlayan Walker, Facebook Live ve Instagram Stories gibi popüler Facebook ürünlerine dair merak edilen soruları yanıtladı.

Robotlar ve yeni dünya

Facebook’ta ve tüm dünyada en ciddi gelişmenin video içeriğinin ve mobil kullanımının yaygınlaşması olduğunu belirten Walker, Türkiye’deki 43 milyon aktif Facebook kullanıcısının 37 milyonunun her gün Facebook’a mobil cihazları üzerinden eriştiğinin altını çizdi.

Facebook Live’ın her gün 500 milyon kişi tarafından kullanıldığı bilgisini paylaşan Patrick Walker’ın platformda başarılı olmak için bir videoda olması gereken özellikleri de paylaştı:

  • Otomatik oynatma gerçeğini aklınızda tutun. Haber Kaynağı’nda süratle ilerleyen birini nasıl durduracaksınız?
  • Videonun sessiz olduğu gerçeğini ihmal etmeyin.
  • Sessizliği kırabilmek adına videonun ilk saniyelerinde grafik ve görseller yardımıyla dikkat çekmeyi deneyin.

İşlerimizi robotlara mı bırakacağız?

“Büyük veri ile yeni dünya” isimli sunumuyla sahnedeki yerini alan, Türkiye’deki büyük veri konusundaki ilk yüksek lisans programının kurucularından Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Sait Ölmez, “korkmalı mıyız yoksa korkmamalı mıyız?” sorusu temelinde büyük verinin hayatlarımızı nasıl şekillendirdiği ve şekillendirebileceği üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Ölmez, büyük verinin değerinin, araştırmacıların elinde olan algoritmalardan analistlerin de faydalanmaya başlamasıyla arttığına dikkat çekerek veriden beklenenleri şöyle sıraladı:

  • Pozitif bir sosyal değişim yaratma
  • Kârı maksimize etme
  • Operasyonel mükemmeliyet sağlama
  • Müşteriyi iyi tanıma
  • İnovatif ürün ve servis yaratma

Robotlar ve yeni dünya

Airbnb, Uber, Facebook, Netflix, İTunes gibi platformları örnek göstererek değişimin endüstrileri nasıl etkilediğine işaret eden Ölmez, veri kültürünün tüm organizasyona yayılması gerektiğini söylerken son olarak yapay zekânın gelecekte hayatlarımıza nasıl sirayet edeceği üzerinde durdu. İşlerimizi robotlara mı bırakacağız, sorusunu sordurtan Ölmez, öncelikle düşük gelirli, fiziksel güce dayanan rutin işlerin risk altında olduğunu ancak entelektüel işlerin de risk taşıdığını belirtse de bu durumun yaşanma ihtimalini düşük tuttu.

Dünyayı tehdit eden küresel sorunların varlığına vurgu yapan Ölmez, sözlerine şu cümleyle son verdi:
“Bizden daha akıllı bir yapay zekâ sisteminin bizi bizden bile koruyabileceğini düşünüyorum.”

Yeni medya, gelenekselle buluşunca

Dünyanın ilk kullanıcılar tarafından üretilen içerik platformunun (Ekşisözlük) Yönetici Direktörü Fatih Aker ve Türkiye’nin dünyaya açılan ilk sosyal medya mecrasının (Scorp) Genel Koordinatörü Batu Uğrasız ve CEO’su Arcan Işık… Biri 1999 yılında, diğeri 2015 yılında kurulmuş bu start-up’ların ortasında ise geleneksel gazeteciliği yeni teknolojilerle birleştiren, Medyascope.tv kurucusu Ruşen Çakır… “Yeni Medya ve Organik İçerik” oturumu işte bu dört kişiyi ağırladı ve Türkiye’nin medya, girişim, sürdürülebilir ekonomik modeller, kullanıcıların içeriği belirlediği durumlarda yaşanan hakikat sorunları ve denetim mekanizmaları konusunda sunduğu fırsatları/engelleri tartışmaya açtı.

Robotlar ve yeni dünya

Scorp ve Ekşisözlük yetkililerinin belirttiklerine bakılırsa, Türkiye’de reklamverenlerin bu gibi platformlara ilgisi epey artmış durumda. Ancak fiyatlandırma konusunda ne yazık ki arzu edilir sevilerde teklifler vermiyor reklamveren. Spor, sanat ve siyasette olduğu gibi internette de yatırımcılığın parladığı günleri yaşamamıza ise biraz daha zaman var. Endişe edilense, bu günlerde rağbet gören doğal reklamın reklamverenin agresif beklentileri ve hedefleri doğrultusunda günün birinde tüketicilerin ilgisini çekmeyen geleneksel reklamlara dönüşmesi.

Robotlar ve yeni dünyaBWI’ya Google vedası

Digital & Mobile Day’in ve aynı zamanda bu yıl Brand Week Istanbul’un son oturumu Google’ın hazırladığı “Orange is the New Black” oldu.

Google Head of Industry Hilmi Aydın sahnede olduğu dakikalarda internetin televizyon dünyasını nasıl değiştirdiğini anlattı. Aydın’a göre dijitalin TV’yi şekillendirdiği üç nokta oldu: içerik üretimi, dağıtım, ticarileşme.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.