MediaCat

Reklam sektörü koşuyor internet mecrası uçuyor

Reklamcılar Derneği Başkanı Cem Topçuoğlu ve Genel Müdür Ayşegül Molu, Türkiye reklam sektörünün 2008 yılının…

Reklam sektörü koşuyor internet mecrası uçuyor

Reklamcılar Derneği Başkanı Cem Topçuoğlu ve Genel Müdür Ayşegül Molu, Türkiye reklam sektörünün 2008 yılının ilk altı ayına ait rakamlarını açıklamak üzere ‘Paylaşım Toplantıları’nın dördüncüsünde medya mensuplarıyla bir araya geldi. Yılın ilk yarısı için yapılan değerlendirmeye göre sektör, önceki yılın ilk altı ayına göre yüzde 20,64 oranında büyüyerek 1 milyar 729 milyon YTL’lik bir hacme ulaştı.

Türkiye’nin hem içteki çalkantılı siyasi gelişmeler hem de global finansal daralma ve kriz nedeniyle kritik bir süreçten geçtiği bu dönemde reklam sektörü tahminlerin ötesinde bir performans sergiledi.

En hızlı büyüyen mecra ise yüzde 128,84’lük göz kamaştırıcı bir büyüme performansı sergileyen internet oldu. Böylece internet geçen yılki 19.956 milyon YTL’lik hacimden 45.666 milyon YTL’lik bir düzeye erişti.

Bu rakamların sadece banner, floating gibi ‘display’ internet reklamları için geçerli olduğunu, ‘search marketing’, ‘email marketing’ gibi diğer internet reklam olanaklarına ait rakamlarının toplama dahil olmadığını kaydeden dernek başkanı Cem Topçuoğlu, diğer ülkelere ait rakamlar üzerinden yapılacak karşılaştırmalı bir değerlendirmeye göre, internet mecrası için yapılan reklam yatırımlarının bu rakamın dört katı düzeyinde olması gerektiğini ifade etti. Bu tahmini sonuçtan yola çıkan Topçuoğlu, böylece internetin dergi, radyo ve sinema mecralarını çok çok geride bıraktığını, açıkhavanın hemen arkasında yer aldığını, yakın gelecekte ise televizyon ve gazeteden sonra üçüncü mecra olmaya aday olduğunu söyledi.

Yılın ilk yarısında internetten sonra en hızlı ikinci mecra yüzde 42,5’lik müthiş bir performans sergileyen açıkhava oldu. Böylece açıkhava geçen yılın ilk yarısındaki 85.124 milyon YTL’lik hacminden 121.218 milyon YTL’lik bir hacme ulaştı.

2008’in ilk yarısında en büyük mecra 910.845 milyon YTL’lik hacmi ve yüzde 21,34’lük büyüme oranıyla televizyon oldu. İkinci sıradaki gazete yüzde 14,81’lik büyüme oranıyla 517 milyon dolarlık reklam yatırımı çekti. Bu arada dergiye 64.262 milyon YTL (büyüme oranı yüzde 26), radyoya 60.320 milyon YTL (büyüme oranı yüzde 4), sinemaya ise 20.418 milyon YTL (büyüme oranı yüzde 11,87) reklam yatırımı yapıldı.

İlk yarıya ait bu rakamların beklentilerinin ötesinde olduğunu belirten Cem Topçuoğlu, yıl sonuna ilişkin büyüme tahminlerinin ise yüzde 15-18 olduğunu kaydetti. İnternet mecrasının hızlı büyümesini devam ettireceğini beklediklerini ifade eden Topçuoğlu, yeni mecranın 2009 yılında da hızlı bir büyüme performansı sergileyeceğini öngördüklerini söyledi.

‘Paylaşım Toplantıları’nın dördüncüsünde Cem Topçuoğlu ve Ayşegül Molu, sektör gündemindeki diğer konular hakkında da açıklamalarda bulundular.

DEVLETTEN BEKLENTİLER

Türkiye tanıtımı konkuru konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte hareket ettiklerini açıklayan Topçuoğlu, bu konudaki en önemli sorunun her yıl ihale yapılması zorunluluğunu dayatan Kamu İhale Kanunu olduğunu dile getirdi. Her yıl ihale açılmasının yapılan işin doğasına ters olduğunu söyleyen Topçuoğlu, bu konuda yasal değişiklik yapılması konusundaki önerilerini Kültür ve Turizm Bakanlığına bildirdiklerini kaydetti.

Topçuoğlu’na göre Türkiye’nin tanıtımı konusundaki önemli sorunlardan bir diğeri yaratıcı çalışmalar ile medya planlama-satınalma çalışmaları için tek bir konkur açılması ve sonuçta tek bir ajansla anlaşılması. Bu durumun reklam dünyasının gerçekleriyle uyuşmadığını söyleyen Topçuoğlu, bu konuda da yasal değişiklik yapılması gerektiğini ifade etti.

Topçuoğlu devletten diğer taleplerinin ise Tüketiciyi Koruma Kanunu’nun AB standartları çerçevesinde acilen yasalaşması, RTÜK Yasası’nın günün ihtiyaçlarına göre revize edilmesi ve reçetesiz ilaç ile özel hastane iletişimi konusunda gerekli yasal adımların atılması olduğunu belirtti.

YEREL SEÇİMLER

Yerel seçimlerin yaklaştığına da dikkat çeken Topçuoğlu, daha önce genel seçimler konusunda yaşanan sıkıntıların bu seçimde de yaşanmaması için gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi. Propaganda yasaklarının, özellikle de televizyon mecrasının kullanılması konusundaki yasakların siyasi partiler arasında iletişim eşitsizliği yarattığını ifade eden Topçuoğlu, bu sorunun acilen çözülmesi gerektiğini ifade etti.

Toplantıda söz alan Ayşegül Molu ise, Türkiye’de reklam sektörünün mutlaka derinleşmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’nin en büyük 15 reklamvereninin toplam reklam yatırımlarının yüzde 30’undan fazlasını gerçekleştirdiğini hatırlatan Molu, reklamveren sayısının artırılmasının, böylece reklam yatırımlarının yayılmasının sektörü derinleştireceğini ve daha sağlıklı bir yapıya kavuşturacağını ifade etti.

Türkiye’nin toplam reklam yatırımlarının hâlâ GSMH’nin yüzde yarımı düzeyinde olduğunu hatırlatan Topçuoğlu ise, reklam sektörünün sağlıklı bir düzeye erişmesi için bunun en az yüzde 1’ler düzeyine çıkması gerektiğini söyledi.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.