Otomobil hızla yepyeni bir şey haline geliyor ve bayiler, potansiyel alıcılara önümüzdeki birkaç yıl içinde kendilerini neyin beklediğini göstermek için büyük bir şansa sahipler. Bayiler geleceğin otonom araçlarını, yolcular için sağlayacakları yeni konfor anlayışıyla birlikte gösteren ekranlarla donansa güzel olmaz mıydı?
Hangisi daha kötü, görülmeyen reklam mı yoksa görülen ve mesajını yanlış ileten reklam mı?
P&G Chief Brand Officer Marc Pritchard görüntüleme ve reklam dolandırıcılığı üzerine, “Dijitali hoş görme günleri geride kaldı. Artık olgunlaşma ve harekete geçme zamanı” ifadelerini kullandı. Bu konuşmanın ardından Outdoor Advertising Association of America (Amerika Açıkhava Reklamcılık Derneği) P&G’nin Cincinnati’deki genel merkezinin yakınında bulunan altı billboard’dan şu iddialı sözlerle seslendi Pritchard’a: “Hey Marc, bu reklam gerçek.”
Peki ya gereğinden fazla gerçekse? Ya planlanmış iletişim zincirinin dışına çıkan reklamlar tiz sesleriyle dikkatle tasarlanan ulusal reklamlardan ayrışıp iletilmek istenen mesaj üzerinde olumsuz bir etkiye yol açıyorsa?
Otomobil bayileri bu olumsuz etkiye yol açıyor olabilir mi? Çinli otomotiv firması Geely’nin sahip olduğu yeni global otomobil markası Lynk & Co’nun kıdemli başkan yardımcısı Alain Visser böyle olduğunu düşünüyor. Geely’nin tam da bu yüzden servis noktaları haricinde herhangi bir bayisi yok.
Visser, New Orleans’ta gerçekleşen Automotive News Retail Forum’da çoğunluğu otomobil bayilerinden oluşan bir kalabalığa yaptığı konuşmasında “Franchise bayilik modeli çoktan demode oldu” dedi. Automotive News, Milenyum Kuşağı bayilerle pazarlık ederek tartışmak yerine, herhangi bir aracı akıllı telefonlarını aldıkları gibi alıyorlar ve otomotiv sektörü tüketicilerin davranışlarındaki bu değişimi henüz yakalayamadı diyor.
Visser, otomotiv endüstrisinin sürekli gelişen ve devrimci bir sektör olarak konumlandırıldığını; buna karşın hâlâ yüzyıl önceki yöntemlerle araç satmaya çalışıldığını ve bunun son derece kibirli bir tutum olduğunu ifade ediyor.
Automotive News tarafından açıklandığı üzere bu yılın sonunda Çin’de satışa sunulacak Lynx 01, sürekli olarak bir bulut bilişim platformuna bağlı bulunacak. Paylaşım teknolojisine sahip araç, sahibi tarafından kullanılmadığı her an kiralanabilir durumda olacak. Alain Visser özellikle genç alıcıların herhangi bir ön ödeme gerektirmeyen abonelik modelini beğeneceğine inanıyor. Araçları satın alan herkesin evine teslim edeceklerini ayrıca her servis işlemi için kapıdan al-kapıya bırak sistemini işleteceklerini belirten Visser bu durumu, “genç alıcıların geleneksel bir bayiye gitmek konusunda ilgisiz” olmalarıyla açıklıyor.
Bu bayilerin önündeki en büyük meydan okuma, showroom’larını ziyaret edilmeye değer bir destinasyona dönüştürmek. Yapmaları gereken şey bayilerini kendi ayakları üzerinde duran birer markaya dönüştürmek ve hizmet verdikleri topluluğun önemli bir parçası olmak. Yine Automotive News’te yer alan bir haber bu konuda örnek teşkil ediyor. Buna göre Newburgh New York’taki Barton Chevrolet-Cadillac bayi, bölgedeki itfaiye istasyonu yeniden inşa edilirken kendilerine sağladığı geçici adresle vergi mükelleflerini 100 bin dolarlık ekstra maliyetten kurtarmıştı.
Bayiler pazarlama planlarını Potbelly’nin yaptığı gibi yerel organizasyonlar ve hayır kurumlarının etkinliklerine ev sahibi olmak üzerine kurgulayabilirler. Potbelly, yerel müzisyenleri restoranlarını birer sahne olarak kullanmaları için davet ediyor; pekâlâ otomobil bayileri de böyle organizasyonlara ev sahipliği yapabilir.
[…]
Otomobil hızla yepyeni bir şey haline geliyor ve bayiler, potansiyel alıcılara önümüzdeki birkaç yıl içinde kendilerini neyin beklediğini göstermek için büyük bir şansa sahipler. Bayiler geleceğin otonom araçlarını, yolcular için sağlayacakları yeni konfor anlayışıyla birlikte gösteren ekranlarla donasa güzel olmaz mıydı?
Örneğin, Adient tasarladığı döner-sürücü koltuğu ile arkadaki yolculara ekstra koltuk mesafesi sunuyor. Şoförün konsoldan uzaklaşması halinde araç içi sıcaklığı ve eğlence unsurlarını kontrol edebilmesi adına koltuğunun kolçağında bir kontrol paneli yer alıyor…
Continental ise, ön camda trafik durumuna göre güncellenen ve tek tek dönüşleri gösteren bir navigasyon sistemi tasarlamış.
Bütün bu teknolojik özellikleri bayilerde yer alacak ekranlarla gösterebilmek, otomobil pazarlayanlara kaputun altında olan bitenle çok da ilgilenmeyen insanlara ulaşabilecekleri bir yer de sağlamak anlamına gelecek.
Alain Visser, Automotive News’in etkinliğinde yaptığı konuşmada otomotiv firmalarının yanlış noktalara odaklandığını söyledi: beygir gücü, motor, tork… Visser’e göre geleceğin müşterisi bağlanabilirlik ve bir araç sahibi olmadan da ulaşım sorunlarını çözebilmekle çok daha ilgililer.
“Kaputun altında ne olduğu bugününün tüketicisinin umurunda değil” diyor Visser. “Bugünün tüketicileri çok iyi, çok kaliteli, çok güvenilir, çok iyi görünen bir araba ve onunla birlikte son teknolojiye sahip olmak istiyorlar. Ama bugün otomotiv firmalarının onlara anlatmaya çalıştığı şeylerin birçoğu ile kesinlikle hiç ilgili değiller.”
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.