MediaCat

Konum servisleri: açık

Cep telefonumuza yüklediğimiz, günlük hayatta işimizi gören pek çok uygulama bir yandan nerede olduğumuzu biliyor, ne yaptığımızı takip ediyor. Toplanan bu bilgiler, pek çok marka için bugüne kadar hiç ulaşamadığı içgörüye erişme ve pazarlama sonuçlarını takip etme şansını sunuyor. Nasıl mı?

Konum servisleri: açık

WAP bağlantısı bile olmayan cep telefonunuzun ekranında mahallenizin adını gördüğünüz zamanları hatırlıyor musunuz? Baz istasyonu üzerinden konum ve maç skoru bilgisi gelmesi o zamanlar herkesi heyecanlandırıyor, yıllarca sürecek “Baz istasyonu bilgisi üzerinden SMS gönderelim!” pazarlama fikirlerini harekete geçiriyordu.

Konum bilgisini kullanma hevesi elbette baz istasyonu bilgisiyle sınırlı kalmadı. IP ve Wi-Fi bağlantısı üzerinden de çeşitli şekilde hedeflemeler yapıldı. Ama bu uygulamalar ya sınırlı kaldı ya da verinin akışında çeşitli sorunlar yaşandı.

Akıllı cihazların her yeri sardığı günümüzde ise artık bambaşka bir gerçekliği yaşıyoruz. Bugün kullandığımız pek çok uygulama bizden konum bilgimizi kullanmak üzere izin istiyor. Eğer bir harita ya da sosyal medya uygulaması kullanıyorsak, bu izni tereddüt etmeden veriyoruz. Doğal akışı içinde konum istemeye yüzü olmayan uygulamalar da farklı çıkış yolları arıyor. Bölgenizdekilerle puanınızı karşılaştırmak için izin isteyen favori oyununuzun ne yapmak istediğini şimdi anladınız mı?

Sayıları hızla artan konum verisi sağlayıcıları bugün bize yepyeni bir kaynak sunuyor. Tüketicileri tanımak, takip etmek ve hedeflemek için konum geçmişleri ya da anlık konum bilgilerini kullanarak pazarlama faaliyetlerini bir ileri adıma taşımak mümkün. Kısaca özetlemek gerekirse, her cihazda var olan “ID” ile takip altına alınan tüketiciler, kullandıkları uygulamalar üzerinden alışkanlıklarına göre sınıflandırılabiliyor. Örneğin hafta içi her gün A noktasından B noktasına giden ve yolda bir ilkokula uğrayan kişinin çalışan bir ebeveyn olduğunu tahmin edebiliyoruz. Yani gittiğimiz yerler bizim kim olduğumuza dair bilgi veriyor. Bu bilgilerle oluşturulan segmentler daha sonra programatik satınalma ya da dijital açıkhava reklamları ile kullanılabiliyor.

Örneklerin sayısı artıyor

Bugünkü satınalma evreninde ham veriyi sunan ya da veriyi reklam alanıyla birlikte paket halinde pazarlayan çeşitli şirketler giderek kuvvetleniyor. Her iki türde de bir üçüncü parti veri kaynağı olarak konum bilgisinin ne denli kıymetli olabileceğine dair örnekler artıyor. Konum bilgisinin bir adım ilerisinde ise daha eğlenceli tarafıyla karşılaşıyoruz. Veri sağlayıcıları, aynı kaynaklar üzerinden sizin gerçekten o restoranda olup olmadığınızı da anlayabiliyor. Örneğin bir mağazada mobil cihazınızdaki uygulamaları kullanıyorsanız ya da uygulama arka planda verinizi almaya devam ediyorsa, geçirdiğiniz süreye göre bu bilgi bir mağaza ziyareti sayılıyor. Bu bilgiyi doğrulamak ve desteklemek adına çeşitli mini anketlerin de karşımıza çıkarıldığını not edelim. Facebook’un zaman zaman, “Dün gittiğin restoranı beğendin mi?” diye sormasının sebebi tam olarak bu.

Konum verisiyle yapılabilecek işlere örnek olarak, McDonald’s’ın geçtiğimiz ay içerisinde Alman Medya Ödülleri’nde dereceye giren işini gösterebiliriz. McDonald’s’ın kendi ziyaretçileri, rakip restoran ziyaretçileri ve dışarıda vakit geçirenler olarak üç ana segmente ayrılan tüketicilere anlık konum bilgisine göre farklı mesajlar sunuldu. Sonrasında bu ziyaretçilerin restoran ziyaretleri de analiz edilerek reklamların birim ziyaret başı maliyetleri hesaplandı. Bu sayede yapılan reklamların birebir iş sonuçları gözetlendi ve marka için çok önemli veriler elde edildi.

Gerçek iş sonuçları görmek için

Karşımıza daha fazla çıkmaya başlayacak “Cost per Store Visit” (Birim ziyaret başı maliyet) bu anlamda pek çok sektörden markanın ihtiyaçları için değerli hale geliyor. Dijital reklamın büyük oyuncuları öncülüğünde sunulan bu reklam analiz modeli, şimdilerde pek çok farklı veri sağlayıcısı tarafından da duyurulmaya başladı. Reklamların gerçek iş sonuçlarını görmek için markaların bu modeli deneyeceğini şimdiden söyleyebiliriz.

Bu konu elbette bu kadar kısa bir yazıda özetlenebilecek kadar küçük çaplı değil. Konum verileri bize kullanıcı davranışları ve içgörüler açısından da enteresan fırsatlar sunacak. Bugüne kadar beyanla kurulan pek çok tüketici döngüsü, gerçek izlenimlerle renklenecek.

Tüm bu bilgilerin ardından sizin kararınız ne? Konum bilginiz açık mı?

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.