MediaCat

Moment marketing

Ulusal markalarımız risk alacağı durumlarda toplumun nabzını ölçmekte büyük sorun yaşıyor. Ama son günlerin popüler haberi ‘Anlayamazsınız’ı en etkili şekilde interaktif iletişime döken İDO, paylaştığı görselle büyük beğeni topladı.

Moment marketing
Oğuzhan Bahar yazdı: Moment marketing

Yazar: Oğuzhan Bahar – Brand Manager, iamyouth

Çevrimiçi reklamcılığın 1994’ten bugüne geçirdiği evrim Darwin’i şaşırtacak türden. Laurence Canter ve Martha Siegel çiftinin ortağı oldukları hukuk şirketinin ilk çevirimiçi reklamcılığı gerçekleştirdiği günden bu yana dijital dünya sosyal ağların da gelişimiyle bugün evrene hükmediyor.

Günümüzde aktif internet kullanıcılarının sayısı, basamak değerlerini sayarken bile başınızı döndürecek cinsten. Tam tamına 2.448.275.000 (yazıyla: iki milyar dört yüz kırk sekiz milyon iki yüz yetmiş beş bin) kişi… İnternet ve dijital dünya kitle iletişiminin kurumsallaşmış üretim ve yayımını değiştirerek çok yönlü iletişime geçişi sağlıyor. Algılarını değiştiren, internette hazırı tüketmekten hoşlanmayan kullanıcılar -ki onlar artık birer girişimci- her sektörün olduğu gibi reklamcılığın da bakış açısını ve vizyonunu baştan yaratıyor.

Şirketler marka kimliklerine internette bir vücut edindirdi ve sosyal birer birey haline geldiler. Online markalaşma sürecine sosyal ağların katkısı yadsınamaz. Ancak sosyal ağlar üzerinde iyi bir kimliğe ve vücuda sahip olmak tek başına yeterli değil. Sosyal ağlar size müşterilerinizle karşılıklı iletişim kurma fırsatını sağlıyor. Hafızamızı tazelediğimize göre tüketiciyle iletişime yeni bir boyut getiren yeni bir akımdan bahsetme zamanı geldi: Moment Marketing.

Global ve ulusal markaların yeni gözdesi

Moment Marketing, adından da anlaşılacağı üzere tüketiciyle anlık gerçekleşen bir olay veya durum üzerinden iletişime geçmek, dikkatleri markamızın üzerine çekmek ve WOMM etkisini maksimuma çıkarmak… Tüm iletişim ve tanıtım faaliyetleri arasında günümüzde en riskli reklam alanı olan moment marketing global markaların hatta ulusal markalarımızın yeni gözdesi. Ticaretin ve pazarlamanın en ilkel haliyle risk üzerine kurulu olduğunu düşündüğümüzde markalar için bu alan, keyifli bir teşebbüs halini alıyor.

Bu etkileşimden göğsünü kabartarak çıkan ve tüketicisiyle müthiş bir uyum yakalayan markalar da var; etkileşim sonucunda ciddi kriz yönetimine ihtiyaç duyanlar da.

Ünlü Amerikan bisküvisi Oreo, geçtiğimiz yıl gerçekleşen San Fransisco 49ers ve Baltimore Ravens arasındaki Super Bowl maçında, maçın üçüncü yarısında yaşanan yarım saatlik elektrik kesintisini kendisi için büyük bir fırsata dönüştürdü. Marka elektrikler kesildiği anda Twitter hesabından “You can still dunk in the dark” mesajını takipçileriyle paylaştı.

Bu keyifli ve dönüşümü parmak ısırtan işin ardından KitKat markası, Mart ayında 266’ncı Papa’nın seçimi sırasında beyaz dumanın yükselmesiyle beraber meşhur “Have a Break, Have a KitKat” tweet’ini kullanıcılarıyla paylaştı. Muhafazakâr kesimin tepkisiyle karşılaşsa da markanın eğlenceli dili takipçilerinin olumlu tutumuyla kendine çok çabuk destekçi buldu.

Akımın en yeni örneklerden biri 2014 Soçi Kış Olimpiyatları’ndan geliyor. Amerikalı küçük taraftarın “We’re all Olympic Hopefuls” sloganıyla fotoğrafını paylaşan Visa, Amerikalı sporculara destek mesajıyla 25 bin 271 kullanıcısının direkt desteğini aldı ve Twitter gündemine oturdu.

Ulusal markalarımız risk alacağı durumlarda toplumun nabzını ölçmekte büyük sorun yaşıyor. Ama son günlerin popüler haberi ‘Anlayamazsınız’ı en etkili şekilde interaktif iletişime döken İDO, paylaştığı görselle büyük beğeni topladı.

Başarılı hamlelerle risk alarak iletişim çalışmalarını renklendiren markaların dijital evrende işleri daha yolunda gidecek. Özel gün ve gecelerden sıyrılarak yaratıcı post kartlarını oynayan markaların farklılıklara açık sosyal ağlarda kart topunu yuvarlamaları, kendilerini fenomen haline getirmeleri moment marketing ile işten bile değil.

MediaCat’in Notu: Bu yazı kaleme alındıktan kısa süre sonra Anlayamazsınız başka birçok marka tarafından da kullanıldı.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.