Metro Türkiye ve Fazla Gıda’dan işbirliği

İki şirket, işbirliklerinin kapsamını ve hedeflerini bugün gerçekleşen basın toplantısında aktardı.

Metro Türkiye ve Fazla Gıda’dan işbirliği

Kontrolsüz nüfus artışı ve hızla azalan doğal kaynaklar gelecek nesillerin kıtlıkla yüzleşme tehlikesini günden güne artırıyor. Buna karşın dünya genelinde üretilen gıdaların 3’te 1’i ya tedarik zincirindeki aksaklıklar nedeniyle tarladan henüz tabağa gelemeden ya da tabaktan doğrudan çöpe gidiyor. Gıda israfını önlemekse hem üretim ve lojistiğin her halkasındaki emeğe daha fazla saygı göstermek hem de kıtlık tehlikesinin bir nebze önüne geçmek demek.

Bu farkındalıkla Metro Türkiye ve gıda israfını önlemeye yönelik çalışmalarıyla adından söz ettiren teknoloji girişimi Fazla Gıda, gıda işletmelerinin satılmayan ürün stoklarını etkin biçimde yöneterek talep fazlası ürünlerden ekonomik ve sosyal değer yaratmasını sağlamak üzere bir araya geldi. Yılda 1 trilyon dolar değerinde gıda çöpe giderken gıda israfının yüzde 26’sının otel ve restoranlarda gerçekleştiği içgörüsünden yola çıkarak harekete geçen iki firma, bugün online olarak gerçekleştirdikleri basın toplantısında işbirliklerinin kapsamını, gıda israfını azaltmayı hedefleyen FAZLA mobil uygulamasının detaylarını, şimdiye kadar elde ettikleri sonuçları ve gelecek hedeflerini paylaştı.

Metro Türkiye CEO’su Sinem Türüng

Fazla Gıda Kurucu Ortağı ve CEO’su Olcay Silahlı ve Metro Türkiye CEO’su Sinem Türüng’ün katılımıyla Fazla Gıda Pazarlama Müdürü Koray Kocer’in moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıda Sinem Türüng, pandemi döneminde yerel üretimin ve kısıtlı kaynakların doğru kullanımının öneminin yeniden anlaşıldığından bahsetti. Türüng, Metro Türkiye mağazalarında son kullanma tarihi yaklaşan gıdaları Fazla Gıda işbirliğinde gıda bankalarına bağışladıklarından, tedarikçilerine verdikleri eğitimlerle 2030’a kadar üretim aşamalarındaki gıda atığını yüzde 50 azaltmayı hedeflediklerinden söz etti. Türkiye’deki gıda atığının yüzde 26’sının otel, restoran ve catering sektörlerinde gerçekleştiğine parmak basan Türüng, doğru porsiyonlamayla basitçe çözülebilecek bu sorun için de mücadele verdiklerini, önleyemedikleri atıkları da kompost yoluyla toprağa geri kazandırmayı önemsediklerini söyledi.

Fazla Gıda Kurucu Ortağı ve CEO’su Olcay Silahlı

Olcay Silahlı’nın gündeminde ise FAZLA mobil uygulaması vardı. Gıdayı geri kazanım hiyerarşisi içinde hızlı karar verme, doğru eşleştirme ve lojistiğin öneminden bahseden Silahlı, uygulamanın çalışma prensibini şöyle anlattı: “FAZLA uygulamasına kaydolan restoranlar, artacağını öngördükleri ürünlerinin ön satışını yapmak üzere sürpriz kutular oluşturuyor. Müşteriler bu sürpriz kutuları normal porsiyonlara göre yüzde 50 indirimle, önceden rezerve edebiliyor ve akşam saatlerinde, restoran tarafından belirtilen bir vakitte gelip alabiliyor. Böylece müşteri ne alacağını tam olarak bilmese de seçtiği restoranın kalitesinde güzel bir yemek yiyeceğini biliyor. Bu tip girişimler ABD ve Avrupa’da da oldukça yaygın.” Silahlı, Fazla Gıda’nın bugüne kadarki kazanımlarını da şu sözlerle özetledi: “Dijital altyapımızla dört yılda 20 bin ton gıda kurtardık. 65 bin ton karbon emisyonunu önlerken, 200 milyon TL değerinde gıdayı ekonomiye geri kazandırdık. 1 milyon 100 bin ihtiyaç sahibine aylık gıda yardımı yaptık. Fazla Gıda platformu üzerinden 75 binden fazla gıda kurtarma işlemi gerçekleştirildi. FAZLA uygulamamızla ilgili ev dışı tüketim sektöründe Metro Türkiye ile kurduğumuz işbirliğiyle bu rakamları daha da artıracağız.”

FAZLA uygulamasının yakın gelecek için hedefi, mümkün olduğunca çok sayıda restorana ulaşmak. Önümüzdeki sene içerisinde 3 bin işletmeyi uygulamayı aktif olarak kullanır hale getirmek istediklerini belirten Sinem Türüng, böylelikle 108 ton gıdayı kurtarmayı, iki sene içerisinde de karbon salımınını 270 ton azaltmayı başarabileceklerinin altını çizdi.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.