DAS 2017 data, perakende ve sosyal girişimcilikle çevrili bir günle sona erdi.
Digital Age Summit’te öğleden sonra söz alan ilk konuşmacı “Online Perakendede Veribilimi Kullanım Alanları” sunumuyla Hepsiburada Veribilimi Grubu Başkanı İsmail Parsa oldu.
Hedefleme konusunu detaylıca ele alan Parsa, “audience” ve “customer” hedeflemelerini ayrı olarak ele aldı. Online perakendeyi anlamlandıran data bilimini “müşteriler, satıcılar, ürünler ve ortaklar” olmak üzere üç ayağa ayıran Parsa, big data’ya dair üç challenge’ı “hacim, hız ve çeşitlilik” olarak açıkladı.
Perakendenin bugünü ve yarını
SAP Endüstrilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Karal’ın moderatörlüğünde gerçekleşen Perakende 4.0 Paneli’nde, Shell & Turcas Perakende Satışlar Genel Müdür Yardımcısı Burçin Toktamış, Wirecard CEO’su Alper Akcan ve Vispera Kurucu Ortağı Prof. Dr. Aytül Erçil’i bir araya geldi. Perakende sektörünün dinamiklerinin ve trendlerinin tartışıldığı panelin satır başları şöyle:
Burçin Toktamış: Burada çok büyük bir ekosistem var ve yarının problemlerini tek başımıza çözemeyiz. Geleceğe yönelik değişimlerde Shell de söz söylemek istiyor. Shell, Endüstri 2.0 ve 3.0’ı da görmüş, 110 yıllık bir enerji şirketi. İnsanın ihtiyaçları çeşitlenebiliyor. Biz insana insanla hizmet verirken, müşteri ilişkilerine dijitali entegre etmek istiyoruz. Mobil ödeme de bunlardan biri. Herkes aracından inip, kasaya yönelmek istemeyebilir. Dolayısıyla mobil ödeme için teknolojinin ötesinde sosyal bir ihtiyaca da yanıt veriyoruz. Bu sayede kişiselleştirilmiş hizmetlerimizi de iyileştiriyoruz. Tabii tüketicilerimiz memnun olurken, bayilerimiz eleştirmişti bizleri çünkü marketlerden de alışveriş yapılmıyordu müşterilerimiz araçlarını terk etmeyince. Biz de click & collect sistemiyle marketleri onların ayağına götürdük. Böylelikle yavaş yavaş yarına hazırlanıyoruz.
Alper Akcan: Verimliliği, satışları, çapraz satışları ve sepet büyüklüğünü artırmak derken, ödeme sistemleri elektronik perakendede önemli bir rol oynamaya başladı. Artık, mağazada bir ürün görüp, bu ürünün online’daki fiyat yansımalarına bakmayan yoktur. Eskiden ödeme konusunda yalnızca kredi kartından bir harcama yapıldığını görüyorduk; şu anda neler aldığını analiz edebiliyoruz. Tabii mağazanızı elektronik ticarete açacaksınız, her ülkenin ödeme sistemlerine entegre olabilecek bir sistem inşa etmelisiniz.
Aytül Erçil: Ticaret hacminin yüzde 90’ı hâlâ geleneksel perakendecilerde. Burada saha operasyonları çok daha verimli olmalı. Örneğin, stok dışı ürünler, her yıl 2 milyar dolarlık bir ciro kaybına yok açıyor. Şu an biz gerçek zamanlı tedarik kontrolü yapabiliyor, bunu raporlayabiliyoruz. Tabii burada çok büyük bir veri elde ediliyor ve bunları da büyük veri aracılığıyla anlamlı hale getirebiliyoruz. Bunu yönetemezsek, perakende dünyası için çok riskli sonuçlar doğabilir.
Tüketici deneyimini yeni bir boyuta taşımak
Perakende 4.0 panelinin ardından, sıra “Geç Başlangıçtan Dijital Liderliğe” sunumuyla MediaMarktSaturn Retail Group CDO’su Martin Wild’deydi. Değişimin tetiklendiği noktayı “bağlantı halindeki tüketiciler” olarak açıklayan Wild, son 6 yılda yaşadıkları dönüşümün üç ayağını “tüketici deneyimi, operasyonlar ve yeni iş modelleri” olarak anlattı.
Wild dönüşümü anlamlandıran trendlerden şu başlıklarda bahsetti: Mobil –ki 10 yılda düşüşe geçeceğine inanan güruhta yer alıyor, IoT, hayal etme biçimlerimizi değiştiren sanal/artırılmış gerçeklik, robotik/yapay zekâ ve kişiselleştirme.
Wild’ın konuşmasında akılda kalan diğer başlıklar ise şöyleydi:
Verinin yaratıcı kullanımı
Online’dan 50 Cent dinlemek ve sürekli M&M siparişinde bulunmak arasındaki korelasyonu çözdüyseniz, büyük verinin ne demek olduğunu aslında biliyorsunuz demektir. Evet, verilerin şekillendirdiği içgörüler yeni değil, on yıllardır aramızda. Ancak, bunun tamamen yaratıcı emeller için seferber edildiği bir yüzyıldayız neyse ki. TBWA & DAN Afrika ve Ortadoğu Bölgesi Dijital ve İnovasyon Başkanı Noah Khan’ın “Datanın Yaratıcı Kullanımı” başlıklı sunumu verinin ve yaratıcılığın evliliğinin TBWA evrenindeki yansımalarına dairdi.
TBWA; veriyi içgörüye ulaşmak, doğru zamanda doğru mecrada doğru kişilere hedefleme yapabilmek ve gerçek zamanlı geribildirimler alabilmek için kullanıyor. Noah Khan, Digital Age Summit katılımcılarıyla verilerin şekillendirdiği yaratıcılığa yönelik başarılı örnekleri, geribildirimler sonucunda girişilen ürün optimizasyon süreçlerini ve bu metodolojiyle hayata geçirilmiş Nissan ve Ikea ve kampanyalarının medya izlenimlerini paylaştı.
Data bize ne söylüyor?
TBWA\Istanbul Stratejiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Toygun Yılmazer’in moderatörlüğünü yaptığı “Data bize ne söylüyor?” başlıklı günün son panelinde Twentify CEO İlker İnanç, Alegra Digital COO Can Gürcan, eBrandvalue CEO Tolga Akçura ve REENGEN CEO ve Kurucu Ortak Burak Sefer bir araya geldi. Panelin satır başları şöyle:
İlker İnanç: Son tüketiciden toplanan verileri içgörüye çeviren bir platform Twentify. Mobil içgörü platformu diyoruz buna. Veriler bize doğrudan tüketiciden geliyor. Dolayısıyla hız ve yöntem konusunda avantajlıyız. Sayının ötesine geçip görsellere ulaşıyoruz.
Burak Sefer: REENGEN olarak ticari ve sanayi tesislerine enerji üretimini sağlamaya yönelik bir altyapı sunuyoruz. Bir banka şubesiyle çalıştık örneğin, sürekli enerji alması gerekiyor ve anlık kontrol altında tutulması gerekiyor. Kriz döneminde hangi cihaz ne kadar çalışabilecek konusunda ekipleri yönlendirerek, verimli şekilde kullanmalarını sağlıyoruz. Dijitalleşmeyle birlikte enerji tüketimi arttı yanı sıra maliyetlerimiz de arttı. Biz de enerji giderlerini azaltmaya yardımcı olan bir altyapı sunuyoruz.
Tolga Akçura: Şirketler cirolarının yüzde 11’ini pazarlamaya harcıyor. Biz bunu doğru şekilde harcayabilirsek marjlarımızı da yüzde 60 artırabiliriz. Baktığımızda sosyal medya insanların içerik ürettiği bir alan. Bunu doğru şekilde inceleyebilmek bir uzmanlık gerektiriyor. Kulaktan kulağa etkiyi doğru bir şekilde yakalayabilirsek satışa etkiyi de yönlendirebiliriz. Her bir firma geçmiş satışları ve kampanyalarına dair verilerini bizimle paylaşıyor. Bizse tüm bu veriyi platformunuzda gerçek zamanlı işlenebilecek hale getiriyoruz.
Can Gürcan: Farklı platformlardan tüm özellikleri bir paket halinde sunuyoruz. İçerik yayıncılığı, e-ticaret ve videoyu aynı platformda birleştirdiğimiz hizmetimizle, müşterilerin kendi yapılarını kurmalarını sağlıyoruz.
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.