İçerik yazarı ile metin yazarı arasındaki farklar

Görev tanımları, çalışma şartları ve daha fazlası…

İçerik yazarı ile metin yazarı arasındaki farklar

Her ne kadar ilk bakışta benzer anlamlar taşıyor gibi görünseler de “içerik” ve “metin” sözcükleri, reklamcılık söz konusu olduğunda farklı kavramları ifade eden sözcüklere dönüşüyor.

İnternetin, özellikle de son 10 yıl içerisinde her geçen gün yaygınlaşarak, ticari alanda uçsuz bucaksız bir pazar yerine dönüşmesi, reklam sektöründe içerik yazarlığı ihtiyacını da beraberinde getirdi. Metin yazarlığı ise profesyonel anlamda reklamın olmazsa olmazı ve zaten öteden beri var. Sonuç olarak her ikisi de yazılı bir metin ortaya çıkarmakla görevli ve reklamcılık sektörüne hizmet eden bu iki insanı farklı tamlamalarla tanımlamak, aralarındaki rekabetten ziyade işbirliğini göstermek için gerekli.

İçerik yazarı (content writer) ne iş yapar?

Her konuda ve genellikle uzun içerikler yazar. Amacı, yazdığı içeriğin kalıcı, her dönemde ilgi çekici ve arama motorlarında en uzun süre liste başı olmasını sağlamaktır. Bunun için güncelliğini uzun süre koruyacağını bildiği konuları seçer, okuyucunun dikkatini çekmek için anahtar kelimeleri kullanır. Daha fazla okuyucuya ulaşabilmek için farklı arama alışkanlıklarına hitap etmeye ve özgün bir içerik oluşturmaya gayret eder. Okuyucuya bir şeyi beğendirmek, reklamını yapmak ya da satmak gibi bir çabası yoktur. Ama satın alması için gereken sebepleri öğretmek için bir çabası vardır. Uzun cümleler ve detaylı anlatımları, okuyucuyu bilgilendirmeyi hedefleyen yazılarıyla yaptıkları iş bir miktar gazeteciliğe yakındır.

Metin yazarı (copywriter) ne iş yapar?

Belli bir ürün (bu bir çikolata da olabilir, bir güzellik salonu da) hakkında, kısa ama çarpıcı metinler yazar. Bu metinler basılı ya da görsel medyada yazılı ya da görüntülü, çoğu zaman hem yazılı hem görüntülü, bazen animasyon eşliğinde yayınlanır/seslendirilir. Metin yazarının yeri dardır. Çoğu zaman anlatmak istediğini birkaç cümleyle ifade etmek zorundadır. Bu yüzden kelimelerini özenle seçer. Onun için nicelik değil, nitelik önemlidir; daha çok okuyucuya/izleyiciye değil, hedefindeki kitleye seslenir. Amacı, hakkında metin yazdığı ürünü, hedefindeki topluluğa tanıtmak, beğendirmek ve onu satın almaya ikna edebilmektir. Bunun için izleyiciyle arasında zihinsel bir bağ kurar, duygusal ya da mizahi bir dil kullanarak onu etkilemeye çalışır.

İçerik yazarı ve metin yazarı hangi şartlarda çalışırlar?

Metin yazarının işi bitirmesi gereken süre kısadır. Hatta çoğu zaman bu süre dolmadan, elindeki işi bitirip teslim etmesi istenebilir. İçerik yazarı ise araştırma yapması, değişik kaynaklardan bilgiler toplaması, bir plan dahilinde uzun bir metin yazması gerektiğinden olsa gerek, daha fazla zamana sahiptir fakat çevik ve atak olmaları her ikisinde de aranan özelliklerdir.

Metin yazarlarının ürünleri TV reklamları, radyo spotları, bilboard’lar, gazete ve dergi reklamları, sosyal medya gibi birbirinden farklı mecralarda kullanılır. İçerik yazarları ise yazılarını; blog, makale, bülten, haber, video çözümleme, ürün tanıtımları gibi formatlarla yazarlar.

Metin yazarı, izleyicisiyle duygusal bir bağ kurmak zorunda olduğu için içerik yazarına göre daha fazla zihinsel faaliyette bulunduğu söylenebilir. Fakat içerik yazarının, derlediği bilgileri benzersiz bir biçimde bir araya getirmek, okuyucunun ilgisini kaybetmesini önlemek ve içeriğin mümkün olan en geniş kitleye ulaşabilmesini sağlamak için anahtar sözcükleri ustalıkla kullanmak için harcadığı çaba da yabana atılmamalı.

Metin yazarları çoğunlukla bir reklam ajansı bünyesinde çalışırlar. Az sayıda köklü firmanın kendi bünyesinde bir reklam departmanı vardır. Sonuç olarak, metin yazarı bir ofis çalışanıdır ve her ay düzenli olarak maaş alır. Oysa içerik yazarı işini internet erişimi olan her yerde, istediği zaman ve istediği sürece yapabilir. Bu çok cazip bir çalışma tarzı gibi görünse içerik yazarının yaptığı iş karşılığında kazandığı para da buna göredir ve çoğu zaman bir metin yazarı seviyesine ulaşamaz.

Uzun lafın kısası, içerik yazarı bilgi verir, tanıtır ve tavsiye eder; metin yazarı ise söyler, harekete geçmenizi ister ve satar.

Piyasada metin yazarlığının bir geçmişi, haliyle de bir ağırlığı olmasına karşın henüz içerik yazarlığı emekleme döneminde gibi görünüyor. Oysa ürün ve tüketici arasında bağ kurarak, ürünün tanınırlığını artırmak, bir marka inşa etmek ya da mevcut markanın kalıcılığını sağlamak için metin yazarı ve içerik yazarı pekâlâ işbirliği yapabilirler. Metin yazarlarının hedefe yönelik çarpıcı metinleri, içerik yazarlarının harika içerikleriyle desteklendiğinde kesinlikle çok daha etkili olacaktır. Zaten birini “içerik” diğerini “metin” yazarı olarak nitelemenin sebebi de aynı amaca farklı yöntemlerle hizmet ettiklerinin altını çizmektir.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.