IBM sergisine Türk yönetmen

ABD’de Los Angeles’ta yaşayan Kaan Atilla, IBM’in 100. yılı sebebiyle yapılan Think sergisinin kreatif yönetmenliğini yaptı. Sergide gösterilen filmin bazı bölümleri İstanbul’da çekildi.

IBM sergisine Türk yönetmen

IBM’in 100. yıl kutlamaları için New York’ta gerçekleştirdiği Think (Düşün) isimli serginin kreatif yönetmenliğini Kaan Atilla yaptı. Sergideki filmin çekimlerinin bir bölümü de İstanbul’da gerçekleştirildi.

ABD’de New York’ta ekim ayı boyunca izleyicilerle buluşan sergi, ‘Dünya’yı nasıl daha iyi çalışır hale getirebiliriz?’ sorusu üzerinden geliştirildi. Sergideki filmin çekimleri Şikago, İstanbul, Bangkok, Bali, Moskova, Şangay ve Bombay’da yapıldı ve toplam dört ay sürdü.

Think sergisi, izleyenleri ilk olarak New York’ta Broadway Caddesi üzerinde 38 metre uzunluğundaki dev ekran ile selamladı. Bu dev ekranda, New York’taki hava kalitesi, güneş enerjisi, su sarfiyatı, trafik akışı ve günlük kredi kartı alışverişine ait veri tabanları ve eş zamanlı sinyalleri görsel olarak izlenebiliyordu. Ardından Jaffe Drive’e uzanan rampadan geçen ziyaretçiler film salonuna alındı.

Film salonunun duvarları ayna ile kaplanarak içeriye girildiği andan itibaren çok daha büyük bir alan hissi uyandırılmaya çalışıldı. Toplam 40 dikey plazma ekranda gösterilen filmin ardından ekranlar interaktif paneller haline dönüşerek filmde bahsi geçen beş prensip çok daha detaylı olarak izleyiciye sunuldu.

Geliştirilmesi 1.5 yıl, yapımı ise altı ay süren filmin kreatif yönetmeni Kaan Atilla, İstanbul’da yapılan çekimlerin kendisi için projenin en heyecanlı bölümü olduğunu söylüyor: “İstanbul’daki çekimlerde üç adet RED kamerasını 45 derece açıyla monte ettiğimiz ve ‘Medusa’ adını verdiğimiz yeni bir sistem kullandık. Sergideki 40 ekran da gruplar halinde aynı açıda yerleştirildi. Çekim ve izleme açısı aynı olduğu için, sergi ortamında çok daha gerçekçi bir oran ve perspektif yakalamış olduk. Bu sistem ile İstanbul’u daha önce denenmemiş bir şekilde dikey ekranlara aktardık. İstanbul’un dokusu, insanları ve trafiğinin analizi bu özel kamera sistemi ve helikopter çekimleriyle gerçekleştirildi. İstanbul filmde, kapanış montajında güneşin doğuşu ve Boğaziçi ile yer aldı.”

Filmde insanlığın geleceğinin Dünya’ya dikkatlice bakmak ve sorunların çözümünde aktif rol oynamak mesajının verildiğini belirten atilla şöyle devam ediyor: “Sağlık, trafik ve gıda temalarının işlendiği bölümlerin ardından gelişimin ortak kararlılık ve harekete geçmekten yola çıktığı gerçeği vurgulanıyor. Filmin ardından ekranlar 5 temanın eşit olarak bölündüğü, illüstrasyon, animasyon ve röportajların yoğun olarak kullanıldığı interaktif yüzeyler haline getirildi. İzleyiciler sergi salonundan çıkmadan ilgilendikleri konudaki sorulara cevap vererek interaktif oylamaya katılabildi.”

SYPartners işbirliği ile yapılan filmin İstanbul’daki prodüksiyonunda Kalafilm görev aldı.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.