“O günler yaşanan tüm zamanların en güzel günleriydi. En güzel! 1950’lerde New York’ta beyaz, yakışıklı ve zeki bir reklamcıysan eğer, tarihe geçmişsin demektir,” diye anlatıyor Andrew Cracknell Gerçek Mad Men adlı yeni kitabının önsözünde.
Cracknell, Mad Men televizyon dizisinin ortalığı kasıp kavuran etkisinden nasibini aldığı için değil, dizide Madison Bulvarı’nda yaşanan olayların tam olarak gerçeği yansıtmadığını gördükten sonra bu araştırma kitabını hazırlamaya girişmiş.
Reklamcılığın en büyük isimleri Don Draper ve David Ogilvy’den tutun da kariyerine ajans sekreterliğiyle başlayıp baş metin yazarlığına yükselen nice ismin gerçek hikâyesi anlatılıyor bu kitapta.
1954’te yeni Amerikan erkeğinin idolü olan Marlboro Man’in ya da savaş sonrası Amerika’nın yeni “küçük düşünen ama büyük işler yapan” otomobili ilan edilen Volkswagen’in, yaratıcılıkta devrim yapan New York’un öfkeli dahi adamlarının (mad men) gece gündüz üzerinde çalıştıkları kampanyalarla nasıl birer reklam şaheserine dönüştüğünü ve modern reklamcılığın temellerinin atıldığı Madison Bulvarı’nın gerçek tarihini merak ediyorsanız, sorularınızın tüm yanıtları fotoğraflarla ve çizgilerle zenginleştirilmiş bu kitapta sizi bekliyor.
“Bazılarınız gerçek anlamda satış işindesiniz; müşterileri sigorta poliçesi yaptırmaya, cep telefonu almaya ikna etmeye çalışıyor veya taze ev yapımı keklerinizi pazarlıyorsunuz. Ama hepiniz iş arkadaşlarınızı yönlendirmek, yatırımcı bulmak veya çocukları razı etmek için tahmininizin üzerinde vakit harcıyorsunuz. Yani, beğenseniz de beğenmeseniz de hepimiz satış işindeyiz.”
Drive ve Aklın Yeni Sınırları’nın yazarı Daniel H. Pink yeni kitabında satış dünyasına eğiliyor. Pink, önceki kitaplarında olduğu gibi yine içgörülerini zengin sosyal bilim araştırmalarıyla destekliyor ve ne pahasına olursa olsun satış yapma anlayışının eskidiği günümüz dünyasında satışın yeni alfabesini yazıyor.