Dönüşüm gündemi: BAKIŞ AÇISINI DEĞİŞTİRMEK

İşe “digital manager” almak ve dijital yatırım payını yüzde 15’e çıkartmak çözüm değil. Yeni insanı okumak ve ardından konumlandırmadan kreatif çözümlere, iş akışından regülasyonlara, insan kaynağından medya kullanımına uzanan dev bir ağı yeniden yapılandırmak gerekiyor.

Dönüşüm gündemi: BAKIŞ AÇISINI DEĞİŞTİRMEK

İçeriğin liberalizasyonu olanca hızıyla devam ediyor.

Her zaman, her yerde ve istediğimiz şekilde içeriğe ulaşıyor; onu değerlendiriyor ve paylaşıyoruz.

Yokluk çağından çokluk çağına geçen insan hızla değişiyor. Yaşadığı ortamı değiştiriyor. Markalarla olan ilişkisini de sorguluyor hatta bazen hırçınlaşıyor. Marka sadakatini yavaş yavaş tozlu raflara doğru itiyor.

Böyle bir ortamda pazarlama dünyasının endüstri devrinden kalma çatısını hâlâ ayakta tutan üç şey var. Bu bariyerler de kısa vadede yok olacak. Sel olup akan içeriğin altında kitlelerin karar mekanizmaları alt üst olacak. (Bkz. Barry Schwartz – Paradox of Choice).

Üç bariyer hâlâ ayakta

Birincisi altyapı yetersizliği. Fiber ve 4.5/5G gibi altyapıların ülke çapında yaygınlaşması, daha geniş kitlelerin daha çok içeriğe ulaşmasını sağlayacak.

İkincisi datanın halen pahalı olması. Mobil ve ev toplamında bir ailenin web’i gönlünce tüketebilmesinin maliyeti hâlâ çok yüksek. Dört kişilik bir ailenin 30 GB’ı mobil olmak üzere 300 GB gibi aylık bir tüketim tabanına kolaylıkla oturabilmesi gerekiyor. Bunun için ise fiyatların biraz daha düşmesi…

Üçüncüsü “pil” teknolojisinde gereken değişim. Giyilebilir teknolojilerin henüz yaygınlaşamamasındaki en önemli etken de bu. Ancak bu alanda da değişim rüzgarları esiyor. Çantada şarj aletleriyle dolaşılan günlerin sonu yakın.

Tüketici yakasında alışkanlıklar değişti, teknolojinin kullanımı yaygınlaştı. Teknolojiyle yoğrulan bambaşka bir toplumu şekillendirmeye başladı. Millenial’lar ve GenZ (1997 ve sonrası doğanlar) etkisi iyice hissedilir oldu.

Bu yüzden yakında sistem hızlı bir kırılma yaşayacak.

Yatırımın yüzde 20’si yer değiştirecek

Medya cephesinde beş yıl içinde ağırlıkla basından ve kısmen diğer mecralardan olmak üzere toplam reklam yatırımının en az yüzde 20’si eski medya sisteminden yeni medya sistemine geçiş yapacak. (2016 rakamlarıyla minimum 1,2 milyar TL – 2020 cari tahmini: 1,6 milyar TL)

Endüstriyel ürün eskidi. Kağıttan dünkü haberleri okumak ve televizyonda aynı kalıplar üzerinde prime time show’ları yayınlamak BB (Baby Boomer) ve GenX için cazip olsa da, özellikle Millenial’lar ve GenZ bu içeriği daha az tüketecek. Radyo yakında FM bandını terk ederken; film, sinema yerine evin salonunda da pijama terlik tüketilebilen bir içerik olacak.

İçerik sığlaşmaya devam edecek ve popüler kültür iyice yaygınlaşacak. Web kökenli mikro ünlüler, ana ekrana göç edecekler ama uzun ömürlü olamayacaklar.

* * *

Markalar için tümüyle yepyeni bir oyun alanı bu. Yepyeni bir lisan.

Altyapı, data ücretleri ve pil ömrü… Markalar için verilmiş ekstra bir şans. Futbol tabiriyle “hakem duraklamalar yüzünden maçı beş dakika daha uzattı.”

İşe “digital manager” almak ve dijital yatırım payını yüzde 15’e çıkartmak çözüm değil.

Yeni insanı okumak ve ardından konumlandırmadan kreatif çözümlere, iş akışından regülasyonlara, insan kaynağından medya kullanımına uzanan dev bir ağı yeniden yapılandırmak gerekiyor.

Durumumuz ne? Ne yapmak lazım? Nasıl? Ne zaman? Lideri kim? Ne kadar bütçe?

* * *

“Tüm cevaplara sahip olduğumuzu sanmıyorum. Ama sorular, kesinlikle üzerinde düşünmeye değer.”Arthur C.Clarke

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.