MediaCat

Dijital çağı daha iyi yansıtabilmek için yeniden markalama

Cannes Lions ‘dijital çağı’ daha iyi yansıtabilmek için kendini yeniden markalıyor. Festivalin ‘Cannes Lions Advertising Festival’ olan ismi bu yıl ‘Cannes Lions International Festival of Creativity’ olarakdeğiştirildi. Festival, önümüzdeki yıl 3-9 Haziran tarihleri arasında yapılacak.

Dijital çağı daha iyi yansıtabilmek için yeniden markalama

Black Eyed Peas grubunun solisti Will.i.am’in yapımcı, entertainer ve teknoloji ‘delisi’ olarak katıldığı panel… Dünyanın en büyük iletişim network’lerinden WPP başkanı Sir Martin Sorell’in, Unilever CEO’su Paul Polman ile pazarlamanın yeni dönemi için yeni iş modelleri üzerine yaptığı söyleşi… Medya patronu James Murdoch ile Dreamworks’ten Jeffrey Katzenberg’in yaratıcılık ve medya konusundaki tartışması… Hollywood’un efsanevi yıldızı Robert Redford’un katıldığı seminer… Kişisel blogunu dünyanın en çok takip edilen haber portaline çevirip American Online’a 315 milyon dolara satan, dünyanın en etkili kişileri arasında ilk 10’a giren Arianna Huffington… Bir gün sonra rock yıldızı Patti Smith’in son kitabını anlattığı konferans ve sonrasındaki basın söyleşisi…

Cannes Lions Festivali, iş dünyasına hitap eden ve bu kadar farklı profilden yaratıcı insanı bir araya getirebilen, bir amaç çerçevesinde buluşturabilen dünya üzerindeki muhtemelen tek etkinlik. Dünyadaki en büyük pazarlama etkinliği olan festival, bu yıl 19-25 Haziran tarihleri arasında gerçekleşti. Festivalin “Cannes Lions Advertising Festival” olan ismi ise bu yıl “Cannes Lions International Festival of Creativity” olarak değiştirildi. Yani Uluslararası Reklamcılık Festivali’nden, Uluslar arası Yaratıcılık Festivali’ne dönüştü.

CANNES LIONS TARİHİ

İlk kez 1954 yılında Venedik’te SAWA tarafından International Film Festival ismiyle organize edilen festivalin ikincisi Monte Carlo’da, üçüncüsü ise 1956 yılında Cannes’da yapıldı. Festival o dönemde sadece televizyon ve sinema reklam filmlerini kapsayan bir yarışmadan oluşuyordu. İlk yıl 14 ülkeden 187 başvuru oldu ve 130 delege festivale katıldı.1987 yılında Roger Hatchuel’in yönetiminde festival gelişmeye başladı.

1992’de Basın ve Açıkhava kategorileri eklenerek, etkinlik, Cannes Lions Advertising Festival’e dönüştürüldü. 1995’te “Young Creatives” yarışması başlatıldı, 1998’de Cyber, 1999’da Media,2002’de Direct kategorileri eklendi. Bu yıl “Effectiveness” kategorisinin eklenmesiyle birlikte Cannes’da pazarlama ve iletişimin tüm alanlarını kapsayan 13 kategoride 28.828 proje yarıştı.

2004 yılında Hatchuel, Cannes Lions Advertising Festival’i 52,5 milyon Euro’ya Emap grubuna sattı. Emap Guardian gazetesinin de içinde olduğu Guardian Media Group ve Apax isimli iki İngiliz grubun oluşturduğu ortak bir girişim.

YENİDEN MARKALAMA

2000’li yılların başına kadar reklamcıların yarıştığı, bir hafta boyunca eğlendiği, tatil yaptığı, partilere katıldığı bir etkinlik olan Cannes Lions, son yıllarda iş dünyasındaki yaratıcıların, pazarlamacıların, üst düzey yöneticilerin, sanatçıların buluştuğu ve görüş alışverişinde bulunduğu bir platforma dönüştü.

Cannes Lions Festivali’ni 2006 yılından bu yana Phil Thomas yönetiyor. Thomas birkaç yıldır reklam etiketini dönüştürmek için hazırlandıklarını, seminerleri ve konferansları kurgularken buna dikkat ettiklerini belirtiyor.

Kimilerine göre Cannes Lions “dijital çağı” daha iyi yansıtabilmek için kendini yeniden markalıyor. Süreç içerisinde ise reklamcılık etiketinden tamamen kurtulacak. Örneğin Havas Başkanı David Jones, “Cannes Lions bir ödül töreni olmaktan çıkarak, dijital ve iletişim endüstrisi için global bir etkinliğe dönüştü” diyor.

Cannes’da gerçekleştirilen konferans ve seminerlerin içeriğine ve gördüğü ilgiye baktığımızda buna katılmamak mümkün değil.

Her yıl pazarlama dünyasını Haziran’ın son haftası Cannes’da bir araya getiren bu etkinlik, gelecek yıldan itibaren Haziran başında yapılacak. Buna göre festival, önümüzdeki yıl 3-9 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek.

Cannes Lions, aynı zamanda büyük bir ekonomik değer yaratıyor. Festivalin bir haftalık izlenme bedeli 2.000 Euro’nun üzerinde, yarışmaya tek bir iş için başvuru bedeli ise 1.400 Euro civarında. Yapılan bir araştırmaya göre Cannes’daki oteller, Cannes Lions zamanında Cannes Film Festivali döneminden çok daha fazla para kazanıyor. Bunun nedeni ise Cannes Lions katılımcılarının üç kat daha fazla içki tüketmeleriymiş.

Bu büyük organizasyonun yarattığı değer İngilizler ve Fransızlar arasında paylaşılıyor. Bize de her yıl gidip festivali izlemek ve tüm bunları yazmak kalıyor.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.