MediaCat

Digital Age Summit 2019 sona erdi

Etkinlik bu yıl “herkes için gelecek” temasıyla 13’üncü kez gerçekleşti.

Digital Age Summit 2019 sona erdi

Digital Age Summit 2019’da günün ikinci yarısı The Net Delusion ve To Save Everything kitaplarının yazarı, araştırmacı Evgeny Morozov’un dijital dünyaya ve onun büyük oyuncularına dair ön kabullerimizi sorgulayan kritik bir oturumla başladı. Dijital İktidar ve Hoşnutsuzlukları adlı oturum, Morozov’un -kim olduklarını söylememe dahi gerek yok dediği- dev teknoloji şirketlerinin hem dijital ekonomideki irili-ufaklı diğer aktörler hem de uluslararası toplum üzerindeki yıpratıcı/yıkıcı etkisini analizine sahne oldu.

Digital Age Summit 2019 sona erdi

Büyük teknoloji şirketlerinin ürettikleri teknolojinin veya ürünlerin niteliğini (ve belli oranda topluma yaptıkları katkıyı) sorgulamadığının altını çizen Morozov, yine de tüm dünyada söz konusu aktörlerin inovasyonu dünyanın geri kalanına üleştirme biçimlerinin ciddi biçimde sorgulanmaya başladığını ifade etti. Bugüne kadar tüm dünyanın, inovasyon konusunda tek taraflı bir anlatıya koşulsuz itaat ettiğini belirten Morozov, önümüzdeki 10 yıl içinde bu şirketlere karşı bireysel ve kamusal olarak bir direnç gelişeceğini ve bu hikâyenin tıpkı bugün geniş kitlelerin gündeminde yer alan küresel ısınma karşıtlığına benzer bir seyir izleyeceği öngörüsünü paylaştı.

Sihrin gerçekleştiği yer

NewDealDesign Başkan ve Baş Tasarımcısı Gadi Amit, Geleceği Tasarlamak isimli sunumunda uzun süredir işinin şu üç kavramı birleştirmek olduğunu söyledi: making, digital ve pysical.

Bulut, masaüstü, mobil ve giyilebilir teknolojilerin yer aldığı karmaşık bir dünyada yaşadığımızı söyleyen Amit gelecekte bu dörtlünün, giyilebilir teknolojiler, IoT, legacy platforms ve edge computing olacağını belirtti. Dijitalde etkili çözümler sunabilmek için fiziksel olanın ölçeğini küçültmek gerektiğini söyleyen Amit, gelecekte ne olacak sorusunu üç farklı projesinden örnek vererek yanıtladı.

Digital Age Summit 2019 sona erdi

  • mia uygulaması, profesyonel network’ünüzdeki insanları yeteneklerine göre gruplayarak, aranılan bir uzmanlığa ulaşmada kolaylık sağlıyor.
  • Helm, data güvenliği meselesine yanıt veren bir kişisel server.
  • Serve, online siparişlerin servisini sağlayan interaktif bir robot. Çevresiyle iletişim kurabilen eğlenceli bir tasarıma sahip olan Serve’ün kullanıldığı bölgede yerel tasarımcıların dokunuşlarıyla O topluluğun bir parçası olması amaçlanıyor. Amit bu tasarımla ortaya, robotların etkileşim özelliklerine dair bir soru işareti bırakıyor.

Ulaşımın geleceği

Ulaşımın Geleceği başlıklı sunumunda ulaşımın yeni çağı, vaat ettiği fırsatlardan bahseden Aurima.AI CEO’su Seval Öz, bugün teknolojinin, davranış bilimlerinin ve yeni iş modellerinin kesiştiği bir noktada radikal bir dönüşüm yaşandığını ifade etti. Arabaları farklı amaçlar için kullandığımızı, bu amaçlardan birinin de veri toplama merkezi olarak kullanmak olduğunu belirten Öz ulaşımın geleceğini de akıllı şehirlerin, bağlantılı binaların, altyapıların, eğitim, zaman yönetimi, şehir güvenliği ve toplu taşımanın geleceğiyle birlikte ele aldı.

Digital Age Summit 2019 sona erdi

Araçların ağırlıklı olarak paylaşımlı araçlara dönüşeceğini bu sayede yüzde 40’a varan maliyet avantajının yaşanacağını söyleyen Öz, aynı zamanda araç bileşenlerinin sert bileşenlerden ziyade teknolojik bileşenlere dönüşeceğini ve yazılım tabanlı hale geleceklerine dikkat çekerek, bu alandaki yeni konseptlerden birinin de i-car olacağı ve bu konseptle yeni bir oyun alanının yaratılacağının haberini verdi.

E-ticaretin vaat edilmiş toprakları

Digital Age Summit sahnesi bu yıl, medya ve teknoloji konusunda yeni bir dönemi başlatması amacıyla hayata geçirilen FOXPlay’i de ağırladı. MediaCat ve Digital Age dergilerinin genel yayın yönetmeni Pelin Özkan’ın moderatörlüğünde Hepsiburada CMO’su Yüce Zerey ve FOX Networks Group Genel Müdür Yardımcısı ve Satış Grup Başkanı Mehmet İçağasıoğlu’nun konuk olduğu oturumda, FOXPlay özelinde gerçekleşen Hepsiburada işbirliğinin detayları paylaşıldı.

Digital Age Summit 2019 sona erdi

Kullanıcıları için, izledikleri içerikteki her şeyi satın alınabilir hale getiren FOXPlay’in Hepsiburada ile doğduğunu ve emekleme ve yürüme aşamalarından geçeceğinin altını çizen İçağasıoğlu, 4N1K’nın özellikle 12-24 yaş aralığında çok ciddi bir kitleyi yakaladığını belirtti. Platformun e-ticaret entegrasyonunu sağlayan Hepsiburada CMO’su Yüce Zerey ise marka-teknoloji entegrasyonu konusunda asla ihmal edilmemesi gereken şeyin, izleyicilerin her içeriğin başına keyif almak için oturdukları gerçeği olduğunu şu sözlerle ifade etti: “Senaryo içinde organik olarak bulunabilirseniz, uçtan uca keyif için yaşanan bu deneyimi bozmamış olun.”

Dünyanın en büyük dolandırıcılık hikâyesi

FOXPlay oturumundan sonra sahneyi App Samurai CEO’su Emre Fadıllıoğlu devraldı. Dünyanın en büyük dolandırıcılık olayının mobil sahtecilik olduğuna dikkat çeken Fadıllıoğlu, bu savını globalden Cheetah, Türkiye’den kendi bünyelerinde çözüme kavuşturdukları örneklerle destekledi. IAB verilerine göre markaların pazarlama bütçelerinden her 3 dolardan birinin dolandırıcılara kaptırıldığını belirten Fadıllıoğlu, mobil reklam hırsızlarının artık çok profesyonel hale geldiklerini belirterek, buna karşı önlem almak için markaları teknoloji şirketleriyle işbirliğine davet etti. Zira 2025’te mobil sahteciliğin 50 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor.

Digital Age Summit 2019 sona erdi

Sınırların ötesine geçen iş modelleri

Dijitalleşme yolunda çok büyük bir kilometre taşını aşmış olan Estonya, 2014 senesinde e-vatandaşlık hizmeti vermeye başlamış ve kendi dijital toplumunu tasarlamıştı. Sınırların ötesine geçen iş modelleri başlıklı panelde Estonya’nın sınırsız bir dünyayı mümkün kılan e-vatandaşlık ve e-toplum sistemini OktoPeople Kurucusu Dante Işıl Özkan, Rimuut Kurucu Ortağı Esen Bulut ve Reachpeople kurucusu Emre Savaş, Estonya Cumhuriyeti E-Oturum Programı Halkla İlişkiler Direktörü Arnaud Castaıgnet moderatörlüğünde Digital Age Summit ana sahnesinde tartıştı.

Castaignet, günümüzde Estonya’nın 50 bini aşkın e-vatandaşı olduğunu söyledi. Aynı zamanda AB merkezli bir şirket kurma imkânı da sağlayan bu sistemin bürokrasiyi ortadan kaldırarak, dünyanın her yerine hizmet sunma olanağı tanıdığını anlatan Castaignet, “insanlar artık sınırlara bağlı kalmak istemiyorlar” diyor.

Estonya’nın bu faaliyetinin yalnızca girişimciliği desteklemekten ve girişimciliğe yeni yollar açmaktan ibaret olmadığını söyleyen Bulut, “Buradaki en önemli nokta Estonya’nın uzaktan çalışma kültürünü tamamen benimsemesi ve yakın gelecekte hepimizin ihtiyacı olacağı tüm düzenlemeleri şimdiden hayata geçirmiş olması” diyor. Emre Savaş’a göre ise Estonya, girişimcilik ruhunu en çok sahiplenen ülkelerden biri “çünkü hükümetin kendisi bir girişim”. Yazılım ya da herhangi bir dijital ürün ya da servis sunuyorsanız şirketinizi kolaylıkla Estonya’da açarak tüm dünyaya sınırlara bağlı kalmadan hizmet verebileceğinizi söylüyor Savaş. Dijitalleşmeden kaçmanın bir çözüm olmadığını belirten Özkan ise, bu programın bize alternatif yollar gösterdiğini söylüyor: “Dijitalleşmeden kaçmak bir çözüm değil, üzerine gidip bu programın neden bu kadar başarılı olduğunu anlamalı ve Türkiye’ye böylesi bir programı nasıl adapte edebiliriz kısmına odaklanmalıyız.”

Yeni kilit sözcük: Hemen şimdi!

Facebook EMEA Bölgesi Pazarlama Lideri Ricardo Scotti di Uccio yeni iletişim şeklimizi ve şirketlerin odaklanması gereken esas noktayı Digital Age Summit sahnesinde anlattı. “İletişim ihtiyacımız değişmedi, geçmiş yıllarda mektuplaşarak giderdiğimiz bu ihtiyacımız şu anda sadece gelişti” diyen Uccio, araştırma verilerinin bireylerin yüzde 67’sinin son iki yılda mesajlaşma sıklığını arttırdığını işaret ettiğin söylüyor. Artık normal iletişim şeklimizin mesajlaşmak olduğunun altını çizen Uccio, insanların iş çözümlerinde de mesajlaşmayı tercih ettiklerini belirtiyor.

“Yeni kilit sözcüğümüz hemen şimdi” diyen Uccio, bireylerin yüzde 89’unun bir şirkete mesaj attıktan sonra ilk 24 saat içerisinde yanıt almayı beklediğinin altını çiziyor. Uccio’nun paylaştığı verilere göre 10 şirketten 7’si müşterileriyle etkili bir iletişim kurduğunu düşünüyor ancak aslında aynı soru müşterilere sorulduğunda yalnızca 10 şirketten 2’si etkili iletişim kurmayı başarabilmiş durumda gözüküyor. Uccio’ya göre şirketlerin müşteri deneyiminde üzerinde durmaları gereken en önemli unsur müşterileriyle etkili iletişim kurmak ve bunu hızlı yapabilmek.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.