MediaCat

DARTY Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzaladı

DARTY Türkiye, 1999 yılında dönemin BM Genel Sekreteri olan Kofi Annan tarafından “Daha İyi Bir Dünya İçin”…

DARTY Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzaladı

DARTY Türkiye, 1999 yılında dönemin BM Genel Sekreteri olan Kofi Annan tarafından "Daha İyi Bir Dünya İçin" özel sektör ile birlikte çalışmayı amaçlayan BM Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni (United Nations Global Compact) imzalayan ilk elektronik mağaza zinciri oldu.

DARTY Türkiye adına başvurusu BM tarafından kabul edilen DARTY Türkiye CEO’su Nedim Esgin, “Gönüllülük esasına dayanan bu sözleşmeyi imzalamaktan dolayı son derece gururluyuz. İnsan Hakları, Çalışma Standartları, Çevre ve Yolsuzlukla Mücadele gibi ana başlıklar altında toplanan 10 temel kriteri DARTY Türkiye’nin kurulmasından bu yana zaten çalışma prensibi olarak benimsiyorduk. Bizim de prensip olarak benimsediğimiz bu ilkelerin altına imza atmak ile kendimizi yeniden teyit etmiş olduk. Küreselleşen dünyada global şirketlerin etkinliği giderek artıyor. Bütün dünyada yaşam koşullarının ideal düzeye taşınması için şirketlerin de içinde yaşadıkları ülkeye, insanlara ve çevreye karşı sorumlulukları olduğunu düşünüyoruz. Biz DARTY Türkiye olarak kuruluşumuzdan bu yana şirket politikalarımızı bu bilinçle geliştirdik. Şu anda İstanbul, İzmit, Ankara, Antalya, İzmir ve Konya mağazamızla Türkiye’nin birçok şehrine ulaşmış durumdayız. Giderek büyüyecek bu mağaza zincirimizle daha birçok kente giderek, bu ilkeleri de taşımız olacağız. Ayrıca henüz sektörümüze bu anlamda öncülük ettiğimiz için de mutluyuz” dedi.

Birleşmiş Milletler tarafından yürürlüğe konulan Küresel İlkeler Sözleşmesi; aralarında şirketler, sivil toplum kuruluşları, sendikalar, yerel yönetimler gibi katılımcılarla Türkiye’de 200’ü aşkın, tüm dünya genelinde ise 130 ülkeden 8 bin kurum ya da kuruluş tarafından destekleniyor.

KÜRESEL İLKELER SÖZLEŞMESİ (KİS) HAKKINDA:
Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (KİS), sürekli rekabet içindeki iş dünyasına ortak bir kalkınma kültürü oluşturmak üzere evrensel ilkeler öneren, yenilikçi bir kurumsal sorumluluk yaklaşımıdır. Vizyonu, “sürdürülebilir ve yoksulları kapsayan bir küresel ekonomik düzen” olan bu sözleşmeye taraf olmak tamamen gönüllülük esasına dayanır.

31 Ocak 1999’da Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu sırasında BM Genel Sekreteri Kofi Annan, iş dünyası liderlerini yeni küresel ekonominin sürdürülebilirliğini sağlamak için gerekli olan çevresel ve sosyal dayanakların oluşturulmasına destek vermeye ve tüm dünya halkları için küresel yatırımlar yapmaya davet etmiştir. Küresel ilkeler Sözleşmesi olarak adlandırılan bu çağrı, 26 Temmuz 2000 tarihinde Birleşmiş Milletler merkezinde yapılan toplantıyla resmi bir nitelik kazanmıştır.

KİS, özel sektör işletmelerini 4 ana başlık altında toplanan 10 temel evrensel ilkeye uymaya davet ederek; bu evrensel ilkelerin dünyanın her yerinde iş stratejilerinin, operasyonlarının ve kültürünün bir parçası haline gelmesi için çalışmaktadır. KİS, 130’un üzerinde ülkeden 8.000 paydaşı ile dünyanın gönüllülük esasına dayalı en büyük kurumsal vatandaşlık girişimdir. Türkiye’de yaklaşık 170 katılımcısı vardır.

KÜRESEL İLKELER SÖZLEŞMESİ’NİN MADDELERİ:

İnsan Hakları:
1.İlke: İş dünyası, uluslararası ilan edilmiş insan haklarına destek olmalı ve saygı göstermeli
2. İlke: İş dünyası, insan hakları ihlallerine fırsat tanımamalı
Çalışma Standartları:
3. İlke: İş dünyası, çalışanların örgütlenme özgürlüğünü desteklemeli ve toplu müzakere hakkını etkin biçimde tanımalı
4. İlke: İş dünyası, her türlü zorla ve zorunlu işçi çalıştırılmasını engellemeli
5. İlke: İş dünyası, çocuk işçi çalıştırılmasının önüne geçmeli
6. İlke: İş dünyası, işe alım ve çalışma süreçlerinde ayrımcılığın önüne geçmeli
Çevre:
7. İlke: İş dünyası, çevre sorunlarını önleyici ve çevreyi koruyucu yaklaşımları desteklemeli
8. İlke: İş dünyası, çevreye yönelik sorumluluğu artıracak her türlü faaliyeti ve oluşumu desteklemeli
9. İlke: İş dünyası, çevre dostu teknolojilerin gelişmesi ve yaygınlaşmasını desteklemeli
Yolsuzlukla Mücadele:
10. İlke: İş dünyası, rüşvet ve haraç dahil her türlü yolsuzlukla mücadele etmeli

medyaloji.net

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.