Inflow Ödülleri’nde Yılın En İyi Influencer Pazarlama Ajansı seçilen 51DIGITAL’ın kurucusu ve genel müdürü Burak Bozkurt ile influencer pazarlama iletişimlerinin kritik noktalarını ve pazarın ihtiyaçlarını konuştuk.
1931 yılında Coca-Cola’nın Noel kampanyası için çalışan İllüstratör Haddon Sundblom, kırmızı giysileri ve beyaz sakallarıyla “sıcak, arkadaş canlısı, biraz tombul” bir karakter resmederek Hristiyanlık tarihinin önemli simgelerinden biri olan Aziz Nikolas’ın yani Noel Baba’nın belki de ilk influencer pazarlama kampanyalarından birinin yaratıcısı oldu.
VICE Media’nın küresel kreatif direktörü Tom Punch’a gelen 50 brief’ten 44’ünde özel olarak sahicilikten bahsediliyor. Ortak bir tutkuyu paylaşan içeriklerle marka hikâyesini yeni kuşağa aktarmanın sahici ve erişilebilir bir yolu olarak görülen influencer pazarlama önemini koruyacak gibi görünüyor. Hâl böyle olunca 51DIGITAL gibi ajansların markalar gözündeki önemi daha da artıyor.
51DIGITAL, Inflow Ödülleri‘nde Yılın En İyi Influencer Pazarlama Ajansı seçildi. 51DIGITAL Kurucusu ve Genel Müdürü Burak Bozkurt Influencer pazarlama iletişimlerinin kritik noktaları ve pazarın ihtiyaçlarıyla ilgili sorularımızı cevaplıyor.
51DIGITAL bu sene Inflow Ödülleri’nde 6 kategoride 7 shortlist ve 1 kategori ödülüyle Yılın En İyi Influencer Pazarlama Ajansı seçildi. Influencer’ımız Damla Altun Türkiye’nin En İyi Instagram Influencer’ı ödülünü alırken, geçtiğimiz yıl 2019’un En İyi YouTuber’ı ödülünü alan YouTuber’ımız Alper Rende 51DIGITAL ve PUBG Mobile ile En İyi Teknoloji Kampanyası ödülünün sahibi oldu. Shortlist’lerdeki başarımızda verilerden yaralanmamızın ve WoM etkisi hedefiyle oluşturduğumuz iletişim tonlarımızın oldukça önemli rol oynadığını düşünüyorum.
Geçtiğimiz yıllarda markalar geleneksel mecralarda alıştıkları iletişim tonlarını influencer içeriğine klonlayarak faydalı sonuçlar alabileceklerini düşünüyorlardı. Son dönemde influencer’ların yeni medyanın yeni iletişim kanallarından biri olduğunu ve kendine özel dinamikleri olduğunu farketmeye başladılar. İletişimlerde doğru influencer seçimi, influencer içeriğinin reklama benzememesi gerektiğinin farkına vararak iletişimleri bizlerle birlikte daha doğru yönlendiriyorlar.
Influencer seçimi ve içerikler doğru planlanırsa bütçe/performans anlamında 100 kata kadar daha etkili sonuçlar ortaya çıkabiliyor. “500 bin reach aldık”, “100 bin etkileşim kazandık” gibi sonuçlar başarılı olarak değerlendirilse de samimi görünmeyen bir influencer iletişiminde rakamlar değerini kaybediyor. Aslında o içerik hiç tüketilmemiş oluyor ve rakamlara inanmaya çalışıyoruz. Samimi olmayan içerikler bizi etkilemiyor ve içeriği tüketmeden hızlıca yeni bir içeriğe geçiş yapıyoruz. “Sosyal medyada bir içeriği kaç defa üç saniye içerisinde pas geçerek harcadınız?” sorusuna kendimiz için cevap vererek bu argümanı doğrulayabiliriz.
Influencer’lara her paylaşımının ardından yüzlerce, binlerce mesaj isteği gelir. Bu konuda doğruyu ve yanlışı çok hızlı öğrenmemizin nedeni influencer’larımızın tüketiciyle doğrudan iletişimde olması. İletişim planlarken stratejilerimize kendi fikirlerimizle değil tüketicilerin tepkilerinden yola çıkarak yön veriyoruz. Samimiyeti kaybederek “ürün ön planda olsun”, “ürünün detaylarından daha çok bahsetsin” gibi isteklerle iletişime fayda sağlayacağımızı düşünürken markamızın da influencer’ın da samimiyetini negatif etkileyecek iletişimler hayata geçirmemeliyiz.
Pazarın çok hızlı büyümesiyle sorumluluğumuz artmaya başladı. “Kim” ile “Nasıl” içerik üreteceğimiz ve samimiyeti kaybetmeden maksimum geri dönüşü sağlamak gibi kritik detaylar iletişim sonuçlarında önemli farklar yaratmaya başladı. Bu süreçte influencer iletişimlerini doğrudan influencer pazarlama ajanslarıyla yürütmeyen markalar arada pek çok ajans bulunmasından dolayı kulaktan kulağa mutasyon geçiren brief’lere ve normalin üzerinde maliyetlere maruz kaldılar.
Türkiye’de sahte takipçisi ve beğenileriyle öne çıkan binlerce sosyal medya hesabı bulunuyor. “Hangi influencer ile çalışmalıyız?” sorusuna influencer ajansının sahte takipçi analizi, marka – brief -influencer uyumu, geçmiş iletişimlerde influencer’ın ortalama etki gücü gibi doğru cevaplar bulması gerekiyor.
“Nasıl” içerik oluşturulması gerektiğini planlamak ise brief, influencer pazarlama ajansı, kreatif ajans ve influencer’ın bir araya gelmesi sonucunda optimize edilerek oluşturulmalı. Influencer’ın samimiyetini kaybetme korkusuna saygı duyularak amaca hizmet eden ve mecraların dinamiklerine uygun iletişimler kurgulamak gerekiyor.
Bugün herhangi bir marka influencer iletişimi planlamak istediğinde doğrudan veya dolaylı yoldan iletişimi bizler planlıyoruz. İçerik planı ve kurgusu, operasyon, raporlama gibi tüm süreçleri biz yürütürken; genellikle yaratıcı fikirler ve en başarılı iletişimler ise tüketiciye hepimizden daha yakın olan influencer’lar ve influencer pazarlama ajansları üzerinden ortaya çıkıyor. Bu nedenle influencer iletişimi tercih eden markaların influencer pazarlama ajanslarıyla doğrudan iletişimde olmaları büyük önem taşıyor.
Sektörde şu an hesaplanamayan “tüm influencer’ların ortak takipçilerini tek kişi olarak baz alarak toplam kaç tekil kişiye erişebiliriz?” gibi duplication oranlarını hesaplayan in-house araçlarımızı kullanarak iletişimlerimizi daha geniş hedef kitlelere planlayan influencer kombinasyonları oluşturabiliyoruz. Bu sayede takipçi kitlesi birbirine benzeyen iki influencer’a aynı iletişimde yer vermeden tekil erişim oranımızı artırabiliyoruz.
Her iletişimin hedefi gibi raporu da farklı olmalı. Çünkü daha önce elimizde hiç bu kadar veri bulunmamıştı. Bu nedenle temel etkileşim raporları dışında proaktif raporlar oluşturarak markalarımızı bilgilendiriyoruz. Bu sayede bir sonraki iletişimlerimizi planlamamıza yardımcı olacak değerli sonuçlar ortaya çıkarıyoruz.
Markalar için başarılı iletişimlerin sonucu organik bir şekilde kulaktan kulağa yayılma etkisi yaratmaktan geçer. Peki, sizi tanıyan milyonlarca insanın kulağına aynı anda fısıldayabilmek gibi bir süper gücünüz olsaydı ne yapardınız? Bu gücü samimiyetinizi kaybetmeden iyiye ve faydaya yönelik kullanmak ister miydiniz? Şu an bu süper güç tüm markaların elinde. En iyi kullanan kazanacak.
Bizlere burak@51digital.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Türkiye’nin ilk influencer mobil uygulaması gibi ilgi çekici projelerimize ve shortlist’lerde yer alan kampanyalarımıza ise aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Bizi instagram’da takip etmeyi unutmayın! www.instagram.com/51digital
Türkiye’nin ilk influencer uygulaması Damy
Bir ilki gerçekleştirdik ve Türkiye’nin takipçiye oranla etkileşimi en yüksek lifestyle influencer’ı Damla Altun ile akıllı telefonlarımız için yeni içerikler üretebileceğimiz bir klavye uygulaması oluşturduk! Detaylar ve iletişim sonucu videoda.
Sadece kadınların kullandıkları uygulama Türkiye’de 1 numara!
Verilerden yararlanarak planlanan bir influencer iletişimi muhteşem sonuçlar ortaya çıkarabiliyor. “Influencer’lar ne kadar etkili?” sorusunun cevabı Pepapp ile gerçekleştirdiğimiz aşağıdaki videoda!
Türkiye’nin en çok izlenen YouTube serisi: KAÇIŞ!
YouTuber Alper Rende’nin 40 milyondan fazla izlenme alan ve Exxen özel bölümleri bulunan KAÇIŞ formatını PUBG Mobile kurallarıyla oynadık. Marka ve içerik uyumunun maksimum oranda sağlandığı keyifli bir içerik ortaya çıkardık.
Peki gençlere nasıl ulaşacağız?
Atasun Optik ve dijital reklam ajansı Glamly Digital ile markamızın gençlere nasıl ulaşacağını düşündük ve çok eğlenceli bir YouTube kanalı açtık! İçerik formatlarımızda ürünlerimize ve mesajlarımıza yer verirken influencer’larla içerikleri keyifle tüketilebilen bir mecra oluşturduk!
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.