Yaratıcılığın sekteye uğradığı bir yılda, içine düştüğümüz karanlığı zengin hayal güçleri ve yaratıcı fikirleriyle aydınlığa çeviren genç yetenekler 30 Under 30 seçkimizde sizlerle.
03.06.2021 - 11:12 | MediaCat
Hayal gücü ve yaratıcılığı harekete geçiren şey merak duygusu ancak çoğulluğun yaratım sürecindeki etkisi de yadsınamaz bir gerçek. Deneyim olanaklarının kısıtlandığı, sosyal mesafelerin arttığı, uyaranların azaldığı bu dönemde yaratıcı süreçler belki de hiç olmadığı kadar sancılı geçti. Yedinci kez derlediğimiz 30 Under 30 seçkimiz yaratıcılığın sekteye uğradığı bir yılda, içine düştüğümüz karanlığı zengin hayal güçleri ve yaratıcı fikirleriyle aydınlığa çeviren genç yetenekleri ağırlıyor.
Aleyna Korkmaz’ın kariyerindeki başarılar, kendisine hızla kapılar açmış. 2019’dan beri Rafineri’de yer alan Korkmaz’ın önceki yıllarında ufak bir tur atalım. 2016’daki mezuniyetinin ardından stajyer olarak başlangıç yaptığı VMLY&R İstanbul’da, yalnızca üç ay sonra metin yazarı olarak kadroya giriyor. 2018’de, mesleğe girişinden iki yıl gibi kısa bir süre sonra ise ilk Kristal Elma’sını yazdırıyor hanesine. Ve burada da sürpriz olmayan bir şekilde, yalnızca bir yıl sonra, pek çok ulusal yarışmada öne çıkan sahibinden.com’un 20. Yıl İmaj Filmi’nin reklam yazarı olarak çıkıyor karşımıza. 1 Felis, 3 Kristal Elma ve Film kategorisinde Büyük Ödül’ün sahibi olan filmin başarıları bunlarla sınırlı değildi. Çalışma aynı zamanda Ad*Watch verilerine göre, 2020 yılının en beğenilen reklam filmi olmayı da başardı. Ayrıca yılın en çok konuşturan dokuzuncu filmi ve yılın en çok hatırlanan 10’uncu filmi olarak da listelere adını yazdırdı. Korkmaz şimdilerde Beko, Flormar ve Suwen için yeni fikir arayışında.
Işılay Saygın Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Resim Bölümü’nün ardından Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü’nden mezun olarak eğitim hayatının kayda değer bir bölümünü tasarıma ve sanata vakfeden Ayşegül Oğuz, sektörün çok yönlü genç sanat yönetmenlerinden. Kariyerinin erken dönemlerinde MCS İstanbul’da junior sanat yönetmeni, Commador Dijital ve KüçükÇiftlik Park’taysa sanat yönetmeni olarak çalışan Oğuz, konser posteri tasarımından festival kimlik çalışması ve sahne & alan dekor tasarımları yönetimine kadar mesleğin dört bir köşesine dokunmuş bir yetenek.
İbrahim Selim ve Melikşah Altuntaş’ın podcast’lerinin görsel kimliklerinin de mimarı olan Oğuz’un, ayrıca son bir yılda Watsons lansman kampanyası, Spotify Türkçe Pop lansmanı ve Kanyon AVM’nin illüstratif açıkhava çalışmalarında da imzası bulunuyor.
Küratörlüğünü Uğurcan Ataoğlu’nun üstlendiği Ordu’nun Muralları projesinde üstlendiği sorumlulukları hâlâ sürdüren genç sanat yönetmeninin, Cannes Young Lions 2021 Tasarım kategorisinde Türkiye’yi temsil edecek iki isimden biri olma ayrıcalığına eriştiğini de ekleyelim.
İzmir’den Fransa’ya, ardından İstanbul’a uzanan bir hikâyesi var Balım Beren Sunar’ın. Kendisi, eğitimi boyunca profesyonel hayata hazırlanmayı tercih edenlerden. Eğitimine devam ettiği sürece yazları NTV, CNN ve TV8 kanallarında içerik editörlerinin yanında staj yaparak sektörün ilk tozunu yuttu. Mezun olduktan sonra Happy People Project’in kapısını çalan, ardından soluğu 4129Grey’de alan Sunar’ın üçüncü durağı olan Tribal İstanbul Worldwide’da, ajansa önemli başarılar getiren işlerin künyelerinde yer alması listemizdeki yerini garantiledi.
2 Felis’in sahibi THY’nin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’na özel Samsun’a sembolik uçuş yaptığı ve herkesi bu özel yolculuğa katılmaya davet ettiği TK1919 Tarihi Yolculuk ve 23 Nisan’ın 100’üncü yılına özel olarak adlandırılan TK1920 sefer sayılı uçağıyla canlı yayında Türk bayrağı çizdiği TK1920 En Büyük Türk Bayrağı işlerinin yanı sıra Netflix / Aşk 101 Lansmanı ve Algida Kalpten Kalbe Mutluluk, Sunar’ın geçtiğimiz yıl katkı sağladığı işlerden. Sunar, şimdilerde Burger King için kalem oynatıyor.
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Medina Turgul DDB’de yaptığı stajla reklam yazarlığı kariyeri başlayan Buket Halıcı, bir sonraki adresi olan Rafineri’de geçirdiği dört yıl boyunca portfolyosunu bir hayli geliştirmeyi başardı. Bu süreçte kaleme aldığı yaratıcı metinlerle markaların dünyasına renk katmakla kalmayıp ajansının ödül hanesine de yenilerini getirdi.
Rafineri’deki kariyeri boyunca Yapı Kredi, Eczacıbaşı, Beymen Club gibi farklı alanlardaki markalar için kalem oynatan Halıcı’nın son bir yılda imza attığı işler arasında toplamda 3 Kristal Elma’nın sahibi Yapı Kredi Sınır Tanımayan Kadın Afife Jale, Eczacıbaşı Hayata Sanat Kat ve Selpak Ormanları Korur işlerinin yanı sıra Yapı Kredi Şimdiki Emekliler Bir Başka işleri bulunuyor.
Halıcı’nın henüz kadrosuna dahil olduğu VMLY&R İstanbul bünyesindeki ilk işi ise Vodafone’un pandemi döneminde işini kaybedenlere özel hazırladığı Birlikteyiz Tarifesi kampanyası oldu.
2015 yılında Cosmic Creative’de başlayan kariyerine VMLY&R Istanbul’un ardından yaklaşık iki yıldır Punch BBDO’da devam eden Burcu Üngör Akça, bugüne kadar portföyüne Burger King, Migros, Digiturk, Opel, Finish, Rexona, Odeabank, Karaca ve Pınar gibi markaları sığdırmayı başarmış genç bir reklam yazarı.
Kariyeri boyunca en sevdiği işinin Odeabank “Eşit Masallar” olduğunu söyleyen Üngör Akça, kampanyanın kendisi için en önemli kısmının ise çocuklara gerçekten faydalı olabilecek büyük bir projeyi hayata geçirebilmek olduğunu belirtiyor.
Üngör Akça’nın son bir yılda en çok dikkat çeken diğer işlerinin arasında Kristal Elma ödüllü Rexona “Özlemedik mi?”, Önlem Botanika “Anneliğin Doğası” ve Finish için TikTok’ta hayata geçen, 2 Felis ve Altın MIXX ödüllü #nowaterchallenge yer alıyor. TikTok kullanıcılarını günlük hayatta su kullanarak yaptıkları bir hareketi susuz yaptıkları bir video çekerek #nowaterchallenge etiketiyle paylaşmaya ve arkadaşlarına meydan okumaya davet eden ve toplamda 5 milyar izlenme sayısına ulaşan #nowaterchallenge kampanyasının, Üngör Akça’nın imza atmaktan en gurur duyduğu işlerden biri olduğunu da belirtelim.
Reklamcılıktaki sekizinci yılında kreatif direktör unvanının sahibi olmayı başaran bir isim Cem Önder Yaşar. Galatasaray Lisesi ve Galatasaray Üniversitesi düsturunu aldıktan sonra 2013 yılında frög’te merhaba diyor mesleğe. Burada uzun süre kıdemli metin yazarı olarak çalıştıktan sonra ise 2018 yılında FCB ARTGROUP’ta alıyor soluğu. Creative Group Head olarak başladığı yolculuğu, başarısının karşılığında erken dönem bir unvanla taçlanıyor ve bu yılın başında kreatif direktör pozisyonuna yükseliyor Yaşar.
Kendisinden bahsederken önemli detaylardan birini, porföyündeki çeşitliliği oluşturuyor: “Bugüne kadar ekibimle bankacılık, telekomünikasyon, gazetecilik, e-ticaret, inşaat, akaryakıt, mobilya, moda, tekstil, bahis, teknoloji, kozmetik, yiyecek-içecek, sağlık gibi çeşitli sektörlerden çok sayıda yerel ve global markaya hizmet verdim” diyor Yaşar. Son bir yılına sığanlar arasında ise ağırlıklı olarak Total işleri yer alıyor. Özellikle markanın #DahaYeniBaşlıyoruz dediği yeni dönem imaj kampanyasının arkasındaki önemli isimlerden biri kendisi. iddaa’nın dijital dönüşüm lansman kampanyasının kreatif süreçlerine de liderlik eden yine Yaşar’dan başkası değil.
Yaklaşık iki yıldır kariyerini Tick Tock Boom’da sürdüren Damla Adalı için Yeni Medya Direktörü Ali Eren Bilgin “Kreatif ekipte sadece yazarlığıyla değil, tasarım fikirleri ve stratejik yaklaşımlarıyla da var oluyor” diyor.
Eren’in tabiriyle Adalı, fikirlerinde “benzemezin peşinde” koşuyor ve meydan okuyor: “Kendi tarzını yaratmaya başlaması sayesinde gelecek vaat ediyor.”
Ford Trucks’ın limitli sayıda satışa sunduğu Blackline için dokuz Avrupa ülkesiyle aynı anda yayına giren, Sınırlı Sayıda Sınırsız Havalı reklam filminin yazar koltuğunda oturuyor Adalı. Yine Ford Trucks için #HerYükteBirlikte diyerek tüketicilerinin yanında olduğunu onlara, yayınladığı dört adet sürüş öncesi kontrol filmiyle belirten işlerin yaratıcı ekibinde de kendisi var. Adalı’nın ses getiren bir diğer çalışması da, Bridgestone için hayata geçirilen ve Sertab Erener, Göksel, Nükhet Duru, Yaşar gibi 90’ların efsane isimleriyle günümüzün popüler rap müziğini buluşturan Bridgestone Studio projesi.
Bir grafik tasarım öğrencisinin önündeki yollardan biri de elbette reklam ajanslarına uzanır. Bu opsiyon kimilerine göre bir arzu nesnesi kimilerine göre ise çiledir. Ancak Didem Özbek için, önündeki resmin daha net olduğunu söylemek mümkün. Zira kendisi Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde grafik tasarım eğitimi alırken, reklam sektörüne art direktör olarak katılıyor. Bugünlerde ise Lokal’deki üçüncü yılına doğru emin adımlarla gidiyor.
“Yaratıcılıkla rekabet kol kola yürüyen iki dosttur” diyor Özbek. Belli ki mesleğe bakışında da aynı düşüncenin izleri var. Son bir yılın yaratıcı karnesinde öne çıkan başarılı işler, Özbek’in de parlamasına vesile oluyor. En tepede ise Eğitim Reformu Girişimi için hazırlanan ve Tasarımda Mükemmellik kategorisinde 1 Kristal’e uzanan Saklı Kalan Başarılar çalışması var. Onu, görsel hikâyeciliğiyle dikkat çeken Feride Şevket Hanım Bankası çalışması, Groupama için hayata geçirilen Özlenen Riskler ve “Aaa! Avansas” sloganını hayatımıza sokan reklam filmleri takip ediyor.
Halkla ilişkiler ve reklamcılık eğitiminin ardından Tribal Worldwide İstanbul ve Alice BBDO’da geçirdiği stajyerlik yıllarının sonu Rafineri’ye varıyor Ege Ayakduran’ın. Son dört yıldır bu çatı altında, şimdilerde ana markası Turkcell için iletişim stratejileri kurguluyor. Rafineri Ajans Ortağı ve CCO’su Emre Kaplan Ayakduran’ın neden bu seçkide yer alması gerektiğini, “işine kattığı bakış açısı ve farklı bakış açılarına olan saygısı, çalışkanlığı, yaratıcılığı, takıntılı PPT yetenekleri, tek başına bir markanın sorumluluğunu alma bilgisi ve cesareti ile ekibine, ajansa ve markalara sağladığı büyük katkılar” sözleriyle açıklıyor.
Ayakduran’ın son bir yılına sığdırdığı fikirleri sıralamak kolay değil, özellikle de Türkiye’nin en yoğun iletişim yapan markalarından biri için çalıştığı düşünüldüğünde… Künyesinde yer aldığı Çok Çekici işinin, Ad*Watch verilerine göre 2020 yılının en çok hatırlanan yedinci, en beğenilen 10’uncu ve en çok konuşulan 11’inci reklam filmi olduğunu hatırlatalım. Geçtiğimiz yıl Superbox ile Turkcell Fiber Hızı Her Yerde işinin Altın Effie kazanması da cabası… Ayakduran’ın tüm bunların haricinde Flormar, Dynavit, Eti Cin, Selin Kolonya ve Mor Çatı gibi markalar için kafa patlattığını da ekleyelim.
Rüzgârın yönünü belki tayin edemeyiz ama geminin yönünü değiştirebiliriz. Eren Ekici’nin hikâyesini de böyle özetlemek mümkün. İktisat eğitimiyle başlayan yolculuğunda yazarlığa olan tutkusunu hiçbir zaman kaybetmeyen Ekici, karşısına çıkan engelleri bir bir aşarak çok geçmeden tutkusu olan yazarlığı reklam alanında sürdürmeye devam etmek için yola çıktı.
Ekici’ye kendi deyimiyle keyif aldığı reklamcılık alanında yaratıcı işler üretmek onu hayatta tutan ve yaşadığını hissettiren tecrübeler zinciri oluşturdu. Borusan Otomotiv, BMW, Jaguar, Land Rover, Sephora, Nivea, DeFacto, Pınar Protein, Türkiye İş Bankası, Coca-Cola, Nestlé, About Nights, Honda, HSBC, Philips, Koton, Türk Telekom gibi markalara yazarlık yaptı. Coca-Cola Empati Lazım, Honda Civic Kelimelerden Fazlası, DHL Seninle Daha Yeşil kampanyalarıyla birlikte Koton’un #EvdeKal İlham Al söylemiyle sosyal medya ve e-ticaret kanallarında yürüttüğü iletişimde imzası olan Ekici aynı zamanda About Nights’ın Instagram hesabı için içerik fikirleri üretiyor.
Henüz iki ay önce diplomasına kavuşan Faruk Sarısaçlı, sektörün en genç yeteneklerinden biri. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’ndeki eğitimini tamamlar tamamlamaz soluğu Publicis İstanbul’da alan Sarısaçlı, ajansta staj yaptığı dönemdeki parlak fikirleriyle kendini göstermeyi başardı. Nitekim stajının daha ilk haftasında Garnier Kırışıklık Karşıtı Krem işine sunduğu katkı ve Publicis İstanbul’a getirdiği başarıyla ajansın yarı zamanlı çalışanı olmaktan çıkıp kadrolu çalışanlarının arasına adını yazdırdı.
Meslekteki tam zamanlı günlerinin başlamasıyla ürettiği işleri de arttı Sarısaçlı’nın. Geçtiğimiz yıl kreatif ekiplerinde yer aldığı, ilk büyük kampanyası olan Nescafé’nin Ne Alırsan 1 Lira ve Visa’nın küçük işletmelerin yanında olduğunu duyurduğu #BuSeslerHiçBitmesin kampanyaları Sarısaçlı’nın gelecekte imza atacağı işlerin teminatı niteliğinde.
2018 yılında başarılı işleriyle 30 Under 30 listemize konuk olan Fatih Düzyol’u bu yıl ikinci kez ağırlıyoruz. McCann ECD’si Cihangir Gümüş, “Hem yurtiçinde hem yurtdışında ödüllere sahip, kafa olarak çok açık birisi” diyor Düzyol için. Kendisini bu kez listeye taşıyan işlerin başında, bu yıl ilgileri üzerine toplayan, Dünya Aids Günü’nde farkındalık yaratma amacıyla yola çıkılan Durex’in Aids işi geliyor. Hatırlarsanız marka bizi çevresel faktörlerden koruyan nesnelere Durex logosu ekleyerek, onları ürün gamının bir parçasıymış gibi lanse etmişti. Sokakta tüketiciler Durex yağmurlukları görmüş, billboard’larda Durex kasklarıyla karşılaşmıştı. Roy+Teddy imzalı iş, Düzyol ve ekibine 4 Felis kazandırdı. Bu yıl Effie’den finale kalmış olan Nescafé – Bunu Sen İstedin lansmanı da Düzyol’un öne çıkan işlerinden bir tanesi.
İmzasının bulunduğu işlerde ekibindeki yazar ve art direktörlerin kıymetine vurgu yapan Düzyol, “Bu dönemde onların emekleri olmasaydı ödüllük işlere imza atamazdık” diyor ve ekliyor, “30 Under 30 listesinde ikinci kez yer alıyorum. Dünya gündemi bizi yaşlandırsa da hâlâ çok genç olduğumu hatırlattığı için MediaCat’e teşekkür ederim.”
Fatih Hardal her ne kadar henüz genç bir tasarımcı olsa da sektörün adına aşina olduğu isimlerden. Mezuniyetinin ardından Hardal Studio’yu kuran genç yetenek, MediaCat ve Novo Nordisk tarafından obezite konusuna dikkat çekmek için başlatılan farkındalık projesinin logosunun tasarımına attığı imzayla gözleri üzerine toplamıştı.
2018 yılından bu yana Grafik Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (GMK) Üyesi olan Fatih Hardal, alanındaki başarısını 2019’da GMK tarafından Yılın Başarılı Genç Grafik Tasarımcısı seçilerek tescilledi. adidas, Adobe, Apple, Airbnb, GQ, Nike ve Sony Music gibi markalarla ortak çalışmalar gerçekleştiren Fatih Hardal’ın projeleri AIGA, Base10 Melbourne, Computer Arts Magazine, It’s Nice That, Typojanchi Tipografi Bienali ve GMK gibi çevrimiçi yayınlar ve tasarım platformlarında yer aldı.
Yazarlık kariyerine TBWA\Istanbul’da stajyer olarak başlayan Galip Makarnacı, kısa sürede ajansın kadrosunda kendine kalıcı bir yer edinmeyi başardı. TBWA\Istanbul’da geçen üç yılın ardından MullenLowe İstanbul’a geçiş yapan Makarnacı için bu geçişin kariyeri adına önemli bir eşiği temsil ettiğini söylemek gerek. Yaratıcı ekibinde yer aldığı, çocuk yaşta evliliğe karşı bir mesaj taşıyan Bahçeşehir Üniversitesi ve Kadınlarla Dayanışma Vakfı (KADAV) Kırmızı Kurdeleler işiyle ulusal ve uluslararası organizasyonlardan pek çok ödülü ajansına getiren Makarnacı, bir yılın ardından ilk yuvası olan TBWA\Istanbul’a dönerek yılın öne çıkan işlerine imza attı. Kristal Elma Basın Büyük Ödülü’nü alan Land Rover Doğada İlk Kez Görüldü Yaban Arısı, Çöl Kuzgunu, Kral Çöl Yılanı ilanı, 1 Kristal Elma sahibi GNÇ Star Sahneye Lütfen ve Kristal Elma 2020 Özel Kategorisi’nde ödül alan dört işten biri olan Emeksepeti işleri Makarnacı’nın imzasının olduğu işler arasında.
“Küçük yaşlardan itibaren 25 resmi yan yana koyarak onları kımıldatmak, onların kimyalarıyla oynayarak bambaşka bir estetiğe ulaştırmak, onları yöneten olmak istedim ve o yaşlardan itibaren fotoğraf ve videolarla haşır neşirim.” 2016 yılından bu yana videographer olarak çalışan Gürkan Akkuş, mesleğine duyduğu aşkı bu sözlerle anlatıyor.
Geçtiğimiz yılı 1 Felis ve 2 Kristal Elma’yla kapatan Asus “Ozmoz Dijital Sergi Oyunu” ve Felis Ödülleri’nden 1 Felis ile dönen Cambly “Fake Bumper Ad” projelerinde çalışan Akkuş’un, ayrıca, DYO için hazırlanan 29 Ekim kampanyası Tüm Renkleriyle İlelebet Cumhuriyet’te de imzası bulunuyor.
1933 tarihli orijinal film kullanılarak, tamamen ajans içindeki prodüksiyon kas gücüyle gerçekleştirilen Tüm Renkleriyle İlelebet Cumhuriyet projesi kapsamında, 625 ayrı fotoğrafı yan yana getirerek 4K kalite 60 fps ile günümüz teknolojisiyle çekilmiş bir film görüntüsü oluşturmayı başardıklarını belirten Akkuş’un, dört ayrı programla restore ettikleri bilgisini verdiği çalışmanın 196 saatlik bir mesainin ürünü olduğunu ve içinde Atatürk’ün yer aldığı, bugüne dek yapılmış en renkli ve en yüksek kaliteli film olduğunu ekleyelim.
Bu seçkiye İstanbul dışındaki ajanslardan yetenekleri dahil etme şansına sıklıkla erişemiyoruz. Ancak bu yıl Ankara’dan genç bir reklamcıyı da ağırlıyor 30 Under 30. Kariyerine 2016 yılında stajyer reklam yazarı olarak başlayan Nurik, bugün KAF’ın reklam yazarlarından biri. Ankara Üniversitesi’nde geçirdiği eğitim hayatına eşlik eden Reklam Atölyesi, reklam yazarlığıyla da tanışmasına vesile oluyor ve burada, birazdan sayacağımız güncel ödüllerinin ilk meyvelerini topluyor. Öğrencilik yıllarında Arvak A Awards ve Canlı Kırmızı gibi ulusal yarışlardan ödüller kazanıyor Nurik. Kendisini bu listede parlatan işlerin başında ise Kristal Elma’ya uzandığı Arvento ve Şenocak kampanyaları var. 2 Kristal Elma’lı Geciken Okul Servisi, Dedemin Dönüş Yolu, Açık Kalan Sokak Kapısı ve Kafanızda Kurmayın çalışmalarının altında Nurik’in imzasını görüyoruz.
Nurik reklam yazarlığı dışında başka yaratıcı disiplinlere de göz kırpıyor. Yaklaşık 10 yıldır şiir, şarkı sözü, uzun metraj ve kısa metraj film senaryoları ve çizgi roman gibi alanlarda çalışmalar yapan Nurik’in hayatındaki en büyük zevklerden biri de tasavvuf müziğinde saklı. Zira kendisi bir bendir sazı icracısı.
Kim bilir Merve Oğuz’u belki de bu listeye İzmirli bir ajansın art direktörü olarak alacaktık. Tabii üniversite eğitimi için tası tarağı toplayıp İstanbul’a gelmemiş ve burada kalmamış olsaydı… Çeşitli network ajanslarını tecrübe ettikten sonra soluğu bağımsız bir çatıda, Lokal İstanbul’da almış Oğuz. İki yıla yakın sürede ise göz dolduran başarılara imza atmış. En güncel işlerinin başında 2 Kristal’e uzanan, Balparmak’ın Dünya’ya Faydalı 40 Yıl çalışması, Groupama’nın Özlenen Riskler’i ve akılda kalan esprili diliyle Gree – Yıkanabilir Klima çalışmaları var. Oğuz’u listede parlatan bir başarıdan daha bahsetmeli. Yaratıcı liderlik yolundaki önemli tecrübelerin birinden bileğinin hakkıyla sıyrıldı ve Young Lions 2021’de Dijital kategorisinin birincisi olmayı başardı. Bu şekilde Oğuz, ekip arkadaşı Özgür Duman’la birlikte Fransa’daki yarışa dahil olmaya hak kazandı. Son olarak Lokal Kurucu ve Kreatif Direktörü Ali Göral’ın Oğuz hakkındaki güzel sözlerini de es geçmeyelim: “Merve soyu tükenmekte olan iyi niyetli, duygusal, içten ve olduğu gibi davranan insanlardan biri.”
“Dijital stratejide iddialı az sayıda gençten biri. Çok iyi bir trend analisti.” Marka ve İletişim Danışmanı Ahmet Akın, Muammer Nuray’ı bu sözlerle anlatıyor. Ve aslında tüm bu özelliklerin, yaratıcı sektörlerin 21’inci yüzyıl yetenek setlerine baktığınızda, ne kadar ayrıştırıcı ve değerli olduğunu fark ediyorsunuz.
Senfonico’da kreatif stratejist unvanıyla çalışan Nuray’ın son bir yılda hem dijital hem de konvansiyonel stratejilerini çalıştığı markalar arasında Red Bull, Spotify, Trendyol, Microsoft, Arçelik Global, SuperFresh, Ford Türkiye ve Xiaomi gibi global ve yerelden çok güçlü oyuncular var. Trendyol’un yoğun iletişim gündeminden kendini sıyıran Her İhtiyacın İçin Tek İhtiyacın işinde, Spotify’ın Dinlemek Her Şeydir yerelleştirme stratejisinde, Red Bull Racing pilotlarının rekor hızda İstanbul turu attıkları Project Istanbulls gibi projelerde görüyoruz Nuray’ın imzasını. Geçtiğimiz yılın başından bu yana portföyüne sığdırdığı hayli lansmanı da var. Xbox Series X, Fashion Week İstanbul 2021, SuperFresh Pizza Tost lansmanları bunlardan bazıları.
Henüz kariyerinin başında olan Muhammet Kayra Keskin, kısa bir süre önce üniversite değişim programıyla Polonya’ya gitmiş ve Türkiye’ye döner dönmez de kendi tabiriyle “daha yeri öpmeden, ayağının tozuyla” 4129Grey’de sanat yönetmeni olarak işe başlamış. Burada Nike, Fenerbahçe, Renault gibi markalarla çalışan Keskin, ardından Havas İstanbul çatısı altına girmiş. Keskin’in öne çıkan işleri arasında Nike Hadi Başla, Trendyol Süper İndirim Günleri ve Efsane Günler, Dardanel Kolay Açılıyoruz, 2 Kristal Elma alan Trendyol İçten Bir Teşekkür gibi kampanyalar var.
Aynı zamanda Greenpeace için hayata geçirilen #PlastiktenKurtul işinde de kendisinin imzası bulunuyor. Tek kullanımlık plastiğin dünyaya verdiği zarara dikkat çeken ve plastikten mustarip olan dokuz belediyenin logolarına plastik kirliliğini vurgulayan öğeler ekleyerek logoları manipüle ettiği iş, organik olarak 20’yi aşkın belediyenin desteğini kazandı ve Greenpace üzerinden plastik kirliliğine dur demek için kısa bir sürede binlerce imzaya ulaşmayı başardı. Kampanya bu başarısını 1 Felis ve 5 Kristal Elma ile taçlandırdı.
Mustafa Köse radikal kararlar almakla yetinmeyip onları uygulayan, tasarıma olan aşkı galip gelen eski bir hukukçu. Sosyal medya hesabından yayınladığı video edit’lerdeki yeteneğiyle keşfedilerek radikal bir kararla kreatif tarafa geçen Köse’nin hikâyesi bununla da sınırlı değil. Spor, hukuk, animasyon, senaryo, kurgu gibi konulardaki doğal yeteneğinin onun bir adım önde olmasını sağladığı da kulağımıza çalınanlardan. Ajansı tarafından, üretilen sayısız işte irili ufaklı emeği olan joker isimlerden biri olarak bahsedilen Köse’nin listemizde yer alması da, başarısının doğal bir sonucu niteliğinde. Fenerbahçe için üretilen Fener Ol ve Topluluk Yönetimi işlerinde imzası olan Köse ayrıca, bu yılki Milli Takımlar-Bizim Çocuklar işinin de ana mimarlarından. Motion işlerine olan ilgisinin yanında Amazon, Morhipo, Brand Week Istanbul gibi markalara ilk filtrelerini tasarlayan Köse, şimdilerde 3D motion konusunda kendisini geliştirmenin peşinde.
Üniversite ikinci sınıftayken stajyer olarak ilk adımını attığı reklamcılık kariyerine yaklaşık üç yıldır Karbonat çatısı altında devam eden Nisa Öykü Avaroğlu, genç yaşında portfolyosuna Citroën, Little Caesars, Sephora, Nippon Paint, Burger King, SunExpress ve Mapfre Sigorta gibi markaları sığdırabilmiş bir reklam yazarı.
Little Caesars “MasterChef Aranıyor” Second Screen Search Kampanyası ve Kristal Elma’ya layık görülen Little Caesars “Türkiye’nin İlk Pizza Zulası” projesinde imzası bulunan Avaroğlu’nun geçtiğimiz yıl öne çıkan diğer işleriyse, Cinemo’nun 8 Mart kampanyası #BaşrolKadınların ve Shutterstock Premier için hazırlanan Bu Mutluluğun Telifi Yok.
Avaroğlu’nun “Sektördeki ‘yaratıcılık’ anlayışında kadın – erkek eşitsizliğini kıran kreatiflerden biri olma hedefinde” olduğunu söyleyen Karbonat ECD’si Cihan Kavaklıpınar, genç reklamcının işiyle ilişkisini şu sözlerle özetliyor: “Öykü işine âşık, sürekli güzel fikirler bulmak istiyor ve limitlerini zorluyor. Daha çok genç ve önümüzdeki yıllarda kendini daha fazla gösterecektir.”
“Koca bir bankanın yükünü göğüsleyebilecek, çok yetenekli bir art direktör” diyor Türkeş’in kreatif direktörü Ümit Taşlı kendisi için.
CEPTETEB’in Bil Diye Söylüyoruz platformunu iki yıldır kesintisiz yürüten isimlerden biri Türkeş. Axe’ın 1 Felis, 1 Kristal Elma ve 1 Epica ile taçlandırılan At Cebe Lazım Olur işinin art direktör koltuğunda da Türkeş oturuyor. MACFit – Fit miyiz? iletişiminde, Vivense İndirim Tutulması’nda, Koçak Seninle Güzel reklam filminde de imzası var Türkeş’in.
Ayrıca Türkeş, 2018’de Clear sponsorluğuyla gerçekleşen GQ Men of the Year için hazırlanan western konseptli iletişim çalışmasında, Gazapizm, Evrencan Gündüz ve Ufuk Beydemir’in aday filmlerinin yaratıcı ekibinde yer alıyor.
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Reklamcılık ve Halkla İlişkiler Bölümü’nden 2018 yılında mezun olan Oğuz Can Öztürk; Novemberson Cyprus, Alametifarika ve Karpat’ın ardından dokuz aydır Karbonat’ın markaları için kalem oynatan genç bir reklam yazarı.
Biscolata “Biscolata Erkeği DM’den Yürüyor” ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu “Hikâyesine Ulaşılamayan Kadınlar” projelerinde imzası olan Öztürk’ün son altı ayda yazarlığını üstlendiği işlerden bir diğeriyse Nesine.com için hayat bulan Futbolcuların Tatil Keyfi Hikâye Oldu kampanyası.
Geçtiğimiz yıl COVID-19 nedeniyle ertelenen ve yeni tarihi tüm futbolcuların tatilde olduğu Ağustos ayı olarak belirlenen Şampiyonlar Ligi vesilesiyle, şampiyonluk şansı olan 10 takımın en popüler futbolcularını “stalk”layarak hazırladıkları ve 1 günde 421 bin kişiye ulaşıp 438 bin izlenme elde eden kampanyanın, sıfır bütçeli ünlü kullanımıyla sektöre “fame hacking” terimini kazandırdığını da söyleyelim.
Cihan Kavaklıpınar, şu sıralar ajandasında OPPO, Biscolata ve Luppo markaları olan Öztürk hakkında şunları söylüyor: “Oğuz Can enteresan fikirler insanı. Toplantıda olduğunda mutlu oluyoruz çünkü saçma – garip bir şeyler geleceğini biliyoruz. Devam et çocuk!”
Kariyerine Tribal Worldwide İstanbul’da stajyer reklam yazarı olarak başlayan Yücekuş, ilk olarak Ülker Hanımeller’in ödüllü “Ben de Ana Kuzusuyum” kampanyasıyla reklam yazarlığına adımını atıyor. Daha sonra VMLY&R İstanbul’da ödüllü Luppo-Aileyi Bir Araya Getiren Lezzet ve Biscolata-Gerçek Bir Ödül ve N Kolay-Hiç Bono Sordun mu gibi işler geliyor.
İstanbul’daki kayıp evcil hayvan vakalarının önüne geçmeyi amaçlayan ve sahiplerinin onları GPS ile takip edebilmelerine olanak tanıyan Vodafone – V-pati teknolojisi için hayata geçirilen Sokak Duvarları işi, İstanbul’un evcil hayvan isimlerine benzeyen sokak tabelalarını birer tasarım alanı olarak kullanmış ve o tabela isimlerini evcil hayvanların künyelerine dönüştürmüştü. Ses getiren iş, Yücekuş’a ve ajansına 2 Felis ve 2 Kristal Elma kucaklattı. Aynı zamanda, Vivo – Dev Oynarız A Milli Takım sponsorluk kampanyası, Finish için hayata geçirilen Müge Anlı ile Gücümüz Yeter, Aşırı Organik Mücbir Sebepler Entegrasyonu ve Bir Konuda Anlaşalım filmi Yücekuş’un imzasının bulunduğu güncel işler arasında yer alıyor.
Kreatif Direktörü Ertuğ Tuğalan, “Çok yönlü bir reklam yazarı, daha önce reklam fotoğrafçılığı ve içerik yazarlığı yapmış” diyor Özberk Baz için ve tam da bu yüzden brief’lere farklı perspektiflerden yeni bakış açıları katabildiğini ekliyor.
Aynı zamanda McCann Kreatif Direktörü Cihangir Gümüş de sektörün parlayan isimlerinden birisi olarak gösteriyor Baz’ı, geçtiğimiz yıl birlikte çalıştıklarını ve kafasını çok sevdiğini belirterek… Durex’in ajansına 4 Felis kazandırdığı, sektörün ses getiren işlerinden Aids işinin reklam yazarı koltuğunda Baz oturuyor.
Aynı zamanda Durex’in 14. GSU Ödülleri’nde 2020’nin En Yaratıcı Reklam Filmi seçilen Sakın Gelme ve Mart’ta Aşk Başkadır işlerinde de kendisinin imzası var. Brothers 1801’in What We Are Made of reklam kampanyasının yaratıcı ekibinde yer alan Baz, bu yıl Young Lions Türkiye’de Dijital kategorisinde de ikinci oldu. Elidor, Volkswagen ve Lipton kendisinin baktığı güncel markalar arasında yer alırken, son dönemde öne çıkan işlerinden biri de Elidor X Zeynep Bastık kampanyası.
VMLY&R çatısı altında Migros’un sosyal medya iletişimini yürüttükten sonra bugün kariyerine Cheil ile devam eden Özge Eser’in ana markalarından biri Samsung. Markanın yeni ürünüyle gençlere ulaşmayı hedeflediği Acayip İyi kampanyasında gençleri ve dansçıları buluşturan bir entegre Tiktok projesi yürüterek markanın sosyal medyada amacını gerçekleştirmesine destek oldu.
Eser, Samsung’un flagship ürünü Galaxy S21 serisinin lokal iletişimini de üstlenerek 2021 yılı başında geçtiği yeni rolünün üstesinden kolayca geldi.
Molped’in yaklaşık 350 video arasından bir seçkiyle oluşturulan, yakın arkadaşların “Biz Ayrılamayız” şarkısını söyledikleri reklam kampanyasında ve pandemi dönemi başında hayata geçirilen Molped Until We Meet Again global reklam filminin sosyal medya kurgusunda da Eser’in parmağı var.
Oyun sektörüne duyduğu ilgi nedeniyle üniversite tercihini Beykent Görsel İletişim Tasarım Bölümü’nden yana kullanan Selman Vardar, butik dijital ajanslarda stajyerlik yaptığı talebelik yıllarının ardından, mezuniyetle birlikte rotayı oyun sektöründen dijital reklamcılığa kırmaya karar vermiş bir isim.
Yıkama, kurutma ve ütü gibi işlerin yalnızca kadının sorumluluğunda olmadığını söyleyen Kiğılı’nın, kadınlar ile erkeklerin eşit olduklarını bir gün değil her gün hatırlatması için 8 Mart itibarıyla, kıyafetlerine “hayat müşterek” simgesini eklediğini duyurduğu ve yeni simgeyi tanıttığı 3 Felis’li kampanyasında imzası bulunan Vardar’ın, künyesinde yer aldığı bir diğer kayda değer kampanyaysa, 10 Kasım vesilesiyle yine Kiğılı için hazırlanan “Onun Kıyafeti”.
2018’den bu yana yaratıcılığını YouthWorks’te konuşturan Vardar’ın, ayrıca, Under Armour için küresele hazırlanan Stronger Will Better You projesinde de imzası bulunuyor.
Gezgin kimliğine reklamcılıkla ara vermiş Semih Hazar Akgün. Psikoloji eğitimi aldıktan sonra Batı Afrika’da kanser farkındalığı ve çevresel sorunlar hakkında bilinçlendirme çalışmalarına katılmış. Ardından başlayan reklamcılık serüveninin ilk durakları ise 4129Grey ve Ogilvy İstanbul olmuş. Son 1,5 yıldır Güzel Sanatlar’da yaratıcı yazarlık yapan Akgün, kalemini büyük oranda DenizBank, fastPay ve Evyap için oynatıyor.
fastPay’in “Sadece fastPay var” sloganlı filmlerinde, 24 numaranın gerçek yıldızını arayan esprili yaklaşımıyla DenizBank Euroleague filmi ve “Yazılacaksa Tarih Biz Bekleriz” diyen DenizBank milli takımlar sponsorluk filminde görüyoruz Akgün’ün imzasını. Reklamcılık dışında sporla ve senaryo yazarak mutlu olduğunu söyleyen Akgün’ün bu iki mutluluk kaynağının iki kahramanı da var: Steven Spielberg ve Kobe Bryant. Akgün hakkındaki son cümleler Güzel Sanatlar Kreatif Direktörü Emrah Kural’dan gelsin: “Sürekli sorgulaması, yeni bir şeyler araması ve klişelerden uzak kalması onu en iyi anlatan özellikleri. Nankör bir sektördeyiz… Bu heyecanını ve hırsını hiç kaybetmezse çok konuşulacağından emin olabilirsiniz.”
Farklı düşünüp hayal ederek geçen bir çocukluğun ardından kendisini, önce ailesinin desteğiyle güzel sanatlar lisesinde, sonra Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü’nde bulan Sena Karakaş, mezuniyetinden iki ay gibi kısa bir süre sonra eline kalemini alıp işe koyulmuş. Reklam dünyasına sadece iş gözüyle değil, insanlara yeni bir görsellik sunmaya ve bu görsel algıyla fayda sağlamaya vesile olarak da bakan Karakaş’ın imzasını taşıyan Odeabank “Eşit Masallar” geçtiğimiz yılın en ses getiren kampanyalarından biriydi.
Kendi kelimeleriyle “küçük çocukların kalbine cesaret, iyilik, gerçek mutluluk tozu serpen” Eşit Masallar’ın Sena Karakaş için çok ayrı bir yerde olmasının bir diğeri nedeni de çizerliğini üstlendiği Rapunzel kitabını yeğeni Miray’a miras bırakabilecek olması.
Burger King için hazırlanan Beşiktaş ve Nescafé Latte için hayata geçirilen Köpürtenler, Karakaş’ın geçtiğimiz yıl öne çıkan diğer işlerinden.
“Fikirciliği güçlü, mizahı yüksek, çalışkan, özenli, filmciliği kadar da dijitalciliği de kuvvetli biri” olarak bahsediyor ajansı Sinem Kaya’dan. Yaşar Üniversitesi’nde reklamcılık okurken üçüncü sınıfta İstanbul’a gelerek tüm çabaları sonucunda Publicis İstanbul’da stajyerlik fırsatı yakalayan Kaya’nın tam zamanlı yazarlık mesaisi Güzel Sanatlar İstanbul ile başladı. Ardından Rafineri’nin yolunu tutan Kaya, Yapı Kredi World Akustik Konserleri, Yapı Kredi Digitalent ve 1 Kristal Elmalı Eczacıbaşı Hayata Sanat Kat işlerinin kreatif ekibinde yer aldı. 4129Grey bünyesindeyse Gillette-Mustafa Deniz ile Şampiyonluk Tıraşı, Huawei #YeniKlasik ve Emotion Terlemekten Korkma işleri için kalem oynatan Kaya, aynı zamanda 2020 Kristal Elma konseptinin yaratıcılarından.