Türkiye’de ilk kez Ipsos KMG tarafından gerçekleştirilen “Gelir Düzeyi ve Sosyal Statü İlişkisi Araştırması” tamamlandı…
Türkiye’de ilk kez Ipsos KMG tarafından gerçekleştirilen “Gelir Düzeyi ve Sosyal Statü İlişkisi Araştırması” tamamlandı.
Bugüne kadar gelir grupları ve sosyal statü grupları ayrı birer kavram olarak incelenirken ilk kez Ipsos KMGnin Hane Tüketim Paneli araştırmalarında bir bütün olarak ele alınarak yorumlanıyor. Gelir Grupları ile Sosyal Statü Gruplarının ne kadar örtüşüp ne kadar ayrıştığı, gelir gruplarına göre tüketimde hangi tür farklılıkların yaşandığı bu çalışmada netlik kazanıyor.
Çalışma hakkında bilgi veren Ipsos KMG Tüketici Panelleri ve Medya Koordinatörü Kıvanç Bilgeman, Sosyal statü grupları aile bireylerinin ve bir kuşak öncesinin eğitimleri ve iş durumlarına göre belirlenen bir ölçek. Doğrudan gelir gruplarını yansıtmıyor. Ancak, birçok firma sosyal statü tanımı ile gelir grubu tanımını aynı imiş gibi düşünerek kendi stratejisni oluşturuyor. Böylece yüksek gelir grubunu hedefleyen kuruluşlar tamamen sosyal statüye dayandıklarında eksik bir hedef kitle tanımı yapmış oluyorlar. Sonuçta ortaya eğitim seviyeniz yüksekse gelir seviyeniz de yüksektir ya da geliriniz düşükse eğitim seviyeniz de düşüktür gibi genellemeler çıkabiliyor. Çalışmamız gösterdi ki, AB grubunun %26dan fazlası orta ve alt gelir grubundayken sadece %43ü en üst gelir grubunda yer alıyor. Gelir seviyesinin tüketim üzerindeki önemli etkisini düşünecek olursak bu çalışma sayesinde çalıştığımız kurumların fiyatlandırma ve konumlandırma stratejilerine daha kapsamlı analizlerle destek verebileceğimizi söyleyebiliriz dedi.
Türkiyedeki gelir dağılımında büyük uçurum var, Üst Gelir Grubu tüm gelirin %45ine sahip
Ipsos KMGnin Gelir Düzeyi ve Sosyal Statü İlişkisi Araştırmasına göre üst gelir grubu alt gelir grubundan 6 misli daha fazla gelire sahip. Örneğin alt gelir grubu ortalama 100 birim kazanırken üst gelir grubu 628 birim kazanıyor. Öte yandan üst gelir grubu tüm gelirlerin %45ine sahipken alt gelir grubu ise sadece %6sına sahip.
Gelir düştükçe alışveriş gelenekselleşiyor ve modern kanal payları düşüyor
İnsanların gelir seviyesi azaldıkça zincir marketlerden alışveriş oranları da düşüyor. Alt gelir grubu alışveriş için bakkal ve halk pazarlarını tercih ederken üst gelir grubu zincir marketleri tercih ediyor. Alt Gelir grubunda %45 ile bakkal, %12 ile halk pazarı ve %10 ile zincir marketler ön plana çıkarken, üst gelir grubunda tablo değişiyor ve ilk sıraya %26 ile zincir marketler yerleşiyor. Zincir marketleri %23 ile bakkallar ve % ile halk pazarları izliyor.
AB sosyal statü grubunun %26dan fazlası orta ve alt gelir grubunda yer alıyor.
Ipsos KMGnin Gelir Düzeyi ve Sosyal Statü İlişkisi Araştırmasının sonuçlarına göre üst sosyal statü grubu olarak kabul edilen AB grubunun %26dan fazlası orta ve alt gelir grubunda yer alıyor. Öte yandan AB hanelerin sadece %43ü en üst gelir grubundayken %11.5 ile AB grubunda olup en düşük iki gelir grubunda yer alıyor.
DE sosyal statü grubunun %22si üst gelir grubunda
En düşük sosyal statü grubu olarak kabul edilen DE grubunda yer alanların %22 gibi önemli bir kısmı üst gelir grubunda yer alıyor. Öte yandan DE grubunun % 36sı ise en alt gelir grubunda bulunuyor.
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.