Geçtiğimiz ay, yaklaşık 10-15 kişilik bir yönetici grubuna önemli bir araştırmanın sonuçları açıklandı. TGI International Başkanı Geoff Wicken ile TGI Insights and Integration Baş Danışmanı Josie Farnsworth İstanbul’da yaptıkları toplantıda ‘Global Consumer Perspectives’ ismini taşıyan kapsamlı bir araştırmanın 10 ülkeyi yansıtan sonuçlarını paylaştılar. Bu araştırmanın bir bölümünü MediaCat’in ilerleyen sayfalarında bulabilirsiniz. Özellikle ekonomik olarak gittikçeContinue reading “Türkiye dijitalde dünyanın neresinde?”
Geçtiğimiz ay, yaklaşık 10-15 kişilik bir yönetici grubuna önemli bir araştırmanın sonuçları açıklandı.
TGI International Başkanı Geoff Wicken ile TGI Insights and Integration Baş Danışmanı Josie Farnsworth İstanbul’da yaptıkları toplantıda ‘Global Consumer Perspectives’ ismini taşıyan kapsamlı bir araştırmanın 10 ülkeyi yansıtan sonuçlarını paylaştılar.
Bu araştırmanın bir bölümünü MediaCat’in ilerleyen sayfalarında bulabilirsiniz. Özellikle ekonomik olarak gittikçe gelişen ve nüfusu artan orta sınıfın yükselişinin markalar ve ekonomi dünyasını nasıl etkileyeceğini dikkatle izlemek gerekiyor. Ben burada daha ziyade dijital gelişmelerle ilgili bölümleri paylaşmak istiyorum.
ZAMAN ÇİZELGESİ
Mark Zuckerberg tarafından 2004 yılında Harvard Üniversitesi öğrencileri için bir sosyal paylaşım sitesi olarak geliştirilen Facebook, 2007’de Microsoft’un hisselerinin 1.6’sını 240 milyon dolara satın almasıyla dünyanın ilgisini çekmeye başladı. Bu anlamda, 2007 hem Facebook hem de dijital dünya için önemli bir dönüm noktası oldu. Facebook 2009’da kâr etmeye başladı ve 2011 yılında dünyanın en çok ziyaret edilen sitesi unvanını ele geçirdi.
2012’de bir milyar aktif kullanıcıya ulaşan Facebook bu yıl ilk kez Interbrand’in ‘Best Global Brands’ listesine yaklaşık 5,5 milyar dolarlık marka değeriyle girdi. 2006 yılında Jack Dorsay tarafından geliştirilen mikroblog sitesi Twitter’ın popüler olması içinse sadece bir kaç yıl yetti. Özellikle 2008 Amerikan başkanlık seçimlerinde Barack Obama’nın yaygın olarak kullanması bir anda Twitter’ı en popüler sosyal medya aracı yaptı.
Twitter, 2008’deki 100 milyon kullanıcı sayısını, 2010’da 500 milyona çıkardı. Bugünlerde ise 800 milyon kullanıcıyı geçmiş durumda. 2009’da evinde ölü bulunduğunda, bir saatte Michael Jackson hayranlarının attığı tweet sayısı 100 bini buldu. Günümüzde Twitter ‘en hızlı haber kaynağı’ unvanını elinde tutmaya devam ediyor.
DÜNYADA İNTERNET KULLANICILARININ DÖRTTE BİRİ ÇİNLİ
Dünyadaki internet kullanan nüfusun 2 milyarın biraz üzerinde olduğu biliniyor. Bu nüfusun yaklaşık dörte birini Çinliler oluşturuyor. Çinlilerin hemen arkasından Amerikalılar geliyor. Amerikalıların internet kullanan nüfusun içindeki oranı yüzde 12.
Listenin yedinci sırasında yer alan Türklerin oranı ise yüzde 2. Ülkelere göre online kişi sayısında 2009’a kadar lider olan Amerika’yı 2009’da Çin geride bıraktı. Çin’deki online kişi sayısı her yıl katlanarak artmaya devam ediyor.
GELİŞMEKTE OLAN PAZARLARDA İNTERNET PENETRASYONU ARTMAYA DEVAM EDİYOR
Araştırmaya göre, internet penetrasyonu Birleşik Krallık ve Almanya’da yüzde 80’in üzerinde. Amerika’daki internet penetrasyonu ise yüzde 78. Türkiye’de internet penetrasyonu yüzde 44 civarında. Dünya internet kullanıcı nüfusunun yüzde ikisini oluşturan Türk internet kullanıcılarının sadece yüzde beşi geniş bant internet kullanabiliyor.
İNTERNETE ERİŞİMDE CEP TELEFONLARI ANA KANALLARDAN BİRİ OLMAYA DOĞRU MU GİDİYOR?
Cep telefonu sahipliği ve cep telefonundan internete erişim oranlarına baktığımızda dünyada en ileri durumdaki pazarın İngiltere olduğunu görüyoruz.
İngiltere’de cep telefonu sahiplik oranı yüzde 92. Bu telefonların yüzde 53’ü internete erişim özelliğine sahip. Ancak bu mobil cihaz sahiplerinin sadece yüzde 33’ü cepten internete erişiyor.
Türkiye’de ise nüfusun yaklaşık yüzde 81’i mobil telefon sahibi ve pazardaki cep telefonlarının yüzde 15’inde mobil internet erişim özelliği bulunuyor. Fakat ülkemizde mobilden internete erişenlerin oranı henüz yüzde 4.
İNTERNET EN GÜVENİLİR KAYNAK OLMA YOLUNDA
TGI bir yıl boyunca yaptığı araştırmada ‘Bilgiye ihtiyaç duyduğunuzda ilk olarak nereye başvurursunuz? diye sormuş. 18-34 yaş arası İngilizler’in yüzde 79’u ‘internete başvururum’ derken, 35 yaş üstü İngilizler’in yüzde 48’i aynı yanıtı vermiş.
Türkiye’deki tabloya baktığımızda ‘bilgiye ihtiyaç duyduğumda ilk internete başvururum’ diyenlerin oranı 18-34 yaş arasında yüzde 38 iken, 35 yaş üzerinde bu oran yüzde 28’e geriliyor.
İNTERNET KULLANICISI GÜRÜLTÜLÜ BİR AZINLIK MI?
Peki internetteki insanlar neler yapıyor? İçerik oluşumuna ne kadar katkı sağlıyor?
İnternet kullanıcı nüfusu iki gruba ayrılıyor: İçerik oluşmasına katkıda bulunanlar ve içeriği takip edenler.
İnternetteki içerik oluşumuna en fazla katkıda bulunan ülkelerin başında İspanya (46), Arjantin (44), Birleşik Arap Emirlikleri (42), Meksika (41) ve Almanya (28) gibi ülkeler geliyor.
Türkiye ise içerik oluşturma konusunda henüz ilk 10 ülke arasında değil. Genel olarak şimdilik internet kullanıcılarının çoğunluğunun içerik oluşturmaktan çok, içeriği tükettiklerini görüyoruz. Ancak hızla internet nüfusu bu konuda yol alacağa benziyor.
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.