İnterpromedya tarafından 3 ayda bir periyodik olarak gerçekleştirilen ve her sektörden firmanın…
Türkiye’nin kentsel alanında yaşayan, ekonomik olarak aktif ve çalışan nüfusun yaşam biçimlerinin ele alındığı Tüketici Trend Araştırması’nın ikinci dönem sonuçları açıklandı. Ürün kullanım alışkanlıkları, ürün markalarını tanıma düzeyleri, marka tercihleri ve yakın gelecekte ürün ve hizmet satın alma eğilimlerinin anlaşılması, ölçülmesi amacıyla gerçekleştirilen araştırma, çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor.
İnterpromedya tarafından 3 ayda bir periyodik olarak gerçekleştirilen ve her sektörden firmanın soruları ile yer alabileceği Tüketici Trend Araştırması, Türkiyenin kentsel alanında yaşayan tüketiciler ile yapılıyor. Kantitatif araştırma, toplam 16 ilde (İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, Gaziantep, Konya, Kayseri, Manisa, Samsun, Trabzon) gerçekleştirildi.
15 yaş ve üzeri arası örneklem ile yüzyüze anket tekniği kullanılarak yapılan araştırmada yüzde 51’i erkek, yüzde 49u kadın olan toplam 1.512 birey ile görüşüldü. Örneklemin yüzde 33,5i üniversite, yüzde 40,3ü lise ve yüzde 26,1i ilköğretim mezunu.
Tüketici Trend Araştırması kapsamında görüşülen kişilerin bireysel teknoloji ürünleri kullanım oranı ise şöyle; yüzde 96sı cep telefonu, yüzde 59,4ü bilgisayar, yüzde 56,8i internet, yüzde 35,4ü MP3 çalar, yüzde 19u paralı TV ve yüzde 17,4ü LCD/Plazma kullanıyor.
İnternetten daha fazla şarkı indirir olduk…
İnternet kullanımına dikkat çeken soruların da yer aldığı Tüketici Trend Araştırması, hane halkının internet kullanıma ilişkin şu sonuçları ortaya koyuyor. Evde sadece kendisi internet kullanan tüketicilerin oranı yüzde 24,5 iken, tüm ev halkı internet kullanıyor yanıtı yüzde 23 ile araştırmada yer alıyor. Hanede 2 kişi internet kullanıyor yanıtını verenlerin oranı yüzde 33,7, hanede 3 kişi internet kullanıyor yanıtını verenlerin oranı ise yüzde 18,8.
Tüketici Trend Araştırması kapsamında ‘tüketicinin internet kullanım amaçları’ sorusuna ilişkin, Mart 2007 sonuçları ile Haziran 2008 sonuçları karşılaştırıldığında farklılıklar ortaya çıktı. Mart 2007 döneminde interneti şarkı indirmek için kullananların oranı yüzde 47,4 iken, Haziran 2008 döneminde bu oran yüzde 72,4e yükseldi.
Zincir mağazalar ile bayiler yarışta…
Tüketinin teknoloji ürünü satın alma noktalarının sorulduğu araştırmada; zincir mağazaları tercih edenlerin oranı yüzde 58,2 iken ilgili marka bayilerini tercih edenlerin oranı yüzde 48,7 oldu. İlgili marka bayi yanıtı verenleri sırasıyla; yüzde 25 ile semtindeki teknoloji ürünü satan mağazalar, yüzde 22,1 oranında toptan satış yapılan iş merkezileri takip etti. İnternetten teknoloji ürünü satın alma oranı ise yüzde 3 olarak araştırmada yer aldı.
İnterpromedya tarafından 3 ayda bir yapılan araştırmada, geçen yılın Haziran ayı sonuçları ile bu yılın sonuçları karşılaştırıldığında; cep telefonu satın alma eğilimi yine başta yer aldı. Bir yıl içinde satın alınması düşünülen teknoloji ürünleri sorulduğunda; Haziran 2007de yüzde 18,5 oranla ilk sırada yer alan cep telefonu, 2008 Haziran ayında yüzde 19,6 ile yine ilk sırada yer aldı.
Masaüstü bilgisayar 2007de yüzde 9,6, 2008 yılında ise yüzde 11,1 oranı ile sıralamada kendisine yer buldu. Taşınabilir bilgisayar 2007 Haziran ayında yüzde 8,9, 2008de 11,2 oranı ile yanıtlanırken, 2008 yılında cep telefonundan sonra alınması düşünülen ikinci sıradaki ürün grubu oldu.
Hane olarak cep telefonunu seviyoruz…
Tüketici Trend Araştırması kapsamında, cep telefonu sahipliği, numara taşınabilirliği ve operatör terchileri konusunda da sorular tüketicilere yöneltildi. Görüşülen kişilerin yüzde 43,5i Turkcell, yüzde 19u Vodafone, yüzde 17,3ü Avea abonelerinden oluşurken, yüzde 6,3ü Turkcell ve Avea, yüzde 5,8i Turkcell ve Vodafone, yüzde 3,8i Vodafone ve Avea abonesi olduğu, tüm oparetörleri tercih edenlerin oranının ise yüzde 4,3 olduğu gözlemlendi.
Hane halkının cep telefonu sahipliği sorusuna yüzde 37,2 oranında tüm ev halkı yanıtı alınırken, 2 kişi diyenlerin oranı yüzde 32,4 oldu. Hanede 3 kişi cep telefonu kullanıyor yanıtı yüzde 23,9 oranında, sadece kendisi cep telefonu sahibi olan tüketici oranı ise yüzde 6,5 oranında olduğu ortaya çıktı.
Faturalar, operatörler tercihlerini etkiliyor…
Numara taşınabilirliği konusunda bilgi sahibi olmayanların oranı yüzde 68,7 iken, bilgim var diyenlerin oranı yüzde 31,3 oldu. Değişiklik durumunda operatör tercihini belirten tüketici, yüzde 80,4 değiştirmeyi düşünmüyorum derken, Turkcelle geçmeyi düşünenlerin oranı yüzde 7, Vodafoneu tercih etmeyi düşünenlerin oranı, Aveaya geçmeyi düşünenlerle aynı oranda yüzde 6,3 oldu.
Tüketicilere opearatör değiştirme nedenleri sorulduğunda, yüzde 53,7 ile çok büyük bir oranda ‘fiyat uygun’ yanıtı alındı. Ardından gelen değiştirme nedenleri sırayla; yaygın ve kullanıcısı çok (% 34,1), paket hizmet çeşitliliği (% 27,4), markaya güven (% 22,6), hizmet kalitesi (% 19,6), teknolojik alt yapısı güçlü (% 16,6), müşteri odaklı (% 7,1), arkasındaki grup (% 5,7) yanıtı yer aldı. Diğer diyenlerin oranı ise % 3,4 oldu.
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.